null Beeld

Magazine: Het lichaam van Coppens

Goed nieuws voor wie met een paar semiwetenschappelijke vragen worstelt: ook dit najaar stellen Staf en Mathias Coppens hun lichaam ten dienste van u en de wetenschap.

Hanne Van Tendeloo

Vorig jaar heeft ‘Het lichaam van Coppens’ ons een paar keer aangenaam verrast. Who knew dat een tatoeage laten zetten onder hypnose écht geen pijn doet? Dat mannen het ware zwakke geslacht zijn en bij de pijn van barensweeën algauw liggen te roepen om hun moesje, was dan weer géén eyeopener. Maar kom: onze onverdeelde aandacht hebben ze.

'We hebben serieus veel geluk gehad'

Mathias Coppens «Dit keer hebben we massaal veel vragen toegestuurd gekregen. Het ging van lichtwetenschappelijk over in de verste verte niks met wetenschap te maken tot compleet bizar. Bijvoorbeeld: kun je overleven op Mars? Helaas kan ik mijn vrouw een verhuizing naar Mars niet aandoen. Of: wat is de beste remedie tegen een haaienbeet? Tja. De kijkers moeten na elke aflevering wel kunnen zeggen: ‘Nu heb ik iets bijgeleerd.’ En veel leer je niet bij van een been dat er weer wordt aangenaaid na een haaienbeet. Als Staf en ik zomaar wat dingen gingen uittesten, dan zou ‘Het lichaam van Coppens’ al snel een hoog ‘Jackass’-gehalte krijgen. Dat is niet de bedoeling.

»Een vraag die we wel beantwoorden dit seizoen: hoe voelt gewichtloosheid? Daarvoor hebben we de hulp ingeroepen van astronaut Frank De Winne. Verder behandelen we nog vragen als: kun je rijden over water? Word je gelukkig van chocolade? Wat gebeurt er met je geest als je in absolute isolatie wordt geplaatst?»

HUMO Moest je daarvoor de isoleercel in?

Coppens «Méér dan dat: je zintuigen mogen op geen enkele manier worden geprikkeld. Zintuiglijke deprivatie heet dat. Dan gebeurt er van alles in je hersenen, waar je zelf geen controle over hebt. Die test bleek niet zonder gevaar. We hebben tijdens het filmen van dit seizoen een paar keer serieus veel geluk gehad.»

HUMO Lachen mag gelukkig ook in ‘Het lichaam van Coppens’. Grappig zijn niet alleen jullie door pijn, angst en G-krachten vertekende gezichten, maar vooral ook het broederlijke gekibbel.

Coppens «We zitten op dit moment te monteren en het valt me op: als je al dat materiaal ongemonteerd bekijkt, dan is het alsof je zit te kijken naar een kibbelend koppel dat al dertig jaar getrouwd is. Staf en ik denken daar niet over na, het gebeurt gewoon. Het fragment uit het eerste seizoen waarin ik Staf door de netels laat lopen, is ook gewoon uit onze kindertijd geplukt: mijn oudste broer en ik hebben echt eens getest wat er zou gebeuren als we de kleine Staf – toen nog in een sponsen broekje – in de netels duwden. Alleen hebben we toen niet op hem geplast om te controleren of urine de pijn van neteljeuk kan verlichten (lacht).»

HUMO Als het erop aankomt, schiet de broederliefde tussen jullie telkens weer in overdrive.

Coppens «Dit seizoen ben ik voor één proef verder gegaan dan we hadden afgesproken. Staf is toen heel kwaad geworden. Toen ik achteraf die beelden zag, dacht ik: ‘Amai, hij moet mij toch graag zien.’»

HUMO Vorig seizoen liet Staf je je ergste nachtmerrie beleven: bungeejumpen. Geen zin om wraak te nemen?

Coppens «Da’s moeilijk. Staf is gewoon nergens bang van. Bovendien lijkt hij niet te beschikken over een evenwichtsorgaan, waardoor hij op geen enkel toestel ziek wordt. Het enige waar Staf echt niet tegen kan, is dat zijn huis er niet meer netjes bij ligt. Ga je bij hem eten met vuile schoenen aan, dan zit hij al tijdens het dessert onder de tafel te dweilen. Hij kan absoluut niet tegen dat soort vuiligheid. Maar ja, dat levert geen boeiende tv op (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234