Magazine: Holland Sport Special: Parijs-Roubaix
Wilfried de Jong - één van de beste tv-makers in de Lage Landen - wijdt vandaag een hele 'Holland Sport' aan Parijs-Roubaix.
De kale Rotterdammer heeft een hang naar de fiets, maar vrees geen zuchtende idolatrie à la Flamande: de jongensachtige nieuwsgierigheid neemt altijd de overhand, en dus wint ook de kijker. In deze special trekt hij zelf de kasseien op. Hij laat zich gidsen door drie oud-winnaars en door pechvogelKurt Asle Arvesen, de Noor die vorig jaar twintig kilometer zonder zadel door de Hel moest rijden.
HUMO Als jij jouw liefde voor Parijs-Roubaix bezingt, kan je dan buiten de cliché's om?
Wilfried de Jong «Ik heb voor het programma zelf het Bos Van Wallers en de Carrefour de l' Arbre gereden en ik snap nu toch íéts meer van die koers. Het is – behalve misschien voor de winnaars – helemáál geen romantische wedstrijd. Echt spijkerhard. Vooral mijn respect voor de verliezers is er heel erg groot geworden.
»Cancellara vertelt er ook over. Ooit is hij achterop geraakt en moest hij helemaal alleen door het bos van Wallers: moe en compleet gedemoraliseerd. Als je niet voorop rijdt, is het een koers die in je kop gaat malen, en daar word je droevig van. En het zelfmoordlandschap werkt zeker niet mee: een schot voor je kop lijkt plots niet eens zo'n vreselijke gedachte meer.»
HUMO Servais Knaven – winnaar in 2001 – leert je over de kasseien rijden. Wat is regel nummer één?
De Jong «Dat je soepel én voorzichtig moet rijden. Parijs-Roubaix is – in tegenstelling tot wat we bijna allemaal denken – géén koers voor wildebrassen en dommekrachten. Je moet technisch heel zuiver kunnen rijden. Servais kan het weten, want hij heeft zestien keer meegedaan en is nooit gevallen.»
HUMO Deden je handen pijn na afloop?
De Jong «Ja! Toen ik 's anderendaags wakker werd, lagen ze als een soort wolvenklauwen op mijn benen: alsof ze nog altijd om een stuur heen zaten. En mijn pols, die ik ooit heb verbrijzeld, maar waar ik jaren geen last meer van had, deed plots wél weer zeer.»
HUMO Je stond ook aan de massagetafel bij Fabian Cancellara. Van welk lichaamsdeel kon je je ogen maar niet afhouden?
De Jong «Zijn dijen zijn echt gewelven, zo ontzettend breed en stevig. Formidabel!»
HUMO De massagetafel was lang een vaste interviewsetting in 'Sportpaleis De jong' en 'Holland Sport'. Voeltbaltrainer Christoph Daum zei onlangs in Humo: de beste manier om tot een vedette door te dringen, is hem aanspreken wanneer hij naakt onder de douche staat. Was dat het idee achter die rubriek?
De Jong «Niet helemaal: we nodigden sporters op de massagetafel uit omdat we het dan heel aanschouwelijk over hun lichaam konden hebben. Konden ze bijvoorbeeld wijzen naar de knie die was geopereerd.
»Maar het is wel grappig dat je over douches begint: we zijn voor dit programma met Roger De Vlaeminck naar de douches van de wielerpiste in Roubaix geweest, en hij is er nog één keer onder gaan staan: naakt. Dat is wel mooi.
»Op die douches hangen ook allemaal naamplaatjes van winnaars. Plots vroeg De Vlaeminck: 'Waar hangt Eddy eigenlijk?' We hebben gezocht en gezocht, en De Vlaeminck ook, maar het naamplaatje van Eddy Merckx hebben we níét gevonden. Dat vond hij wel leuk, had ik de indruk.»