null Beeld

MAGAZINE: Mythbusters

Het nieuwe seizoen van ‘Mythbusters’ – waarin wetenschappelijke theorieën steevast op de spectaculairst en ontploffendst mogelijke wijze onderzocht worden door kwajongens-op-leeftijd Adam Savage en Jamie Hyneman – leidt het tweede decennium in dat de reeks op de buis te zien is. Hoog tijd om eens terug te blikken.

vvp

– Heb je zo onderhand nog wel ideeën over voor de nieuwe seizoenen, Adam?

'Welke idioot betáált ons hiervoor?'

Adam Savage «Ideeën zijn er altijd! Als er één ding is dat ik goed kan, dan is het wel met verwondering naar de wereld kijken. De dag dat ik mijn nieuwsgierigheid kwijtspeel, is de dag dat ik ermee ophoud.

»Soms komen we wel praktische beperkingen tegen. Zo is er ‘de zuurstoftruck’, de gevaarlijkste proef die we nooit hebben gedaan en die in onze middens ondertussen een welhaast mythische status heeft verworven: wanneer een vrachtwagen met vloeibare zuurstof een ongeluk heeft en kantelt op de baan, wordt het hele wegdek door die vloeibare zuurstof één grote bom. Daar zit een leuke test in – je kent ons, hè: als er maar wat te ontploffen valt – maar je moet weten: dat goedje is totaal onvoorspelbaar, wat het zo ongeveer the scariest shit on earth maakt. Het zou handenvol geld kosten om een baanvak in te smeren met vloeibare zuurstof, maar je kunt nooit exact zeggen wanneer het zal ontploffen, en hoe hard. Voor hetzelfde geld is meteen ook de dichtstbijzijnde woonwijk foetsie (lacht).»

– Wat is de gevaarlijkste proef die je in al die jaren wél hebt gedaan?

Savage «Die waarin ik probeer te ontsnappen uit een zinkende auto: meestal vallen wagens ondersteboven wanneer ze in het water terechtkomen, dus dat wilden we proberen. We hebben die opdracht minutieus voorbereid en geprobeerd om op elk mogelijk scenario iets te bedenken, maar toen ik eenmaal in die auto zat – Jamie stond veilig aan wal, klaar om mij ondersteboven te kieperen – kon ik alleen maar denken: dit is compléét geschift. Dat bekruipt me wel meer tijdens de gevaarlijkste stunts: het gevoel dat ik met iets bezig ben dat eigenlijk niet zou mogen, zoals een tiener zich voelt die een sigaret opsteekt.»

– Word je nog steeds omvergeblazen wanneer een totaal geflipt experiment toch lukt?

Savage «Eigenlijk heb ik vaker het omgekeerde. Dan staan we ergens iets oeverloos belachelijks te doen in één of ander veld en dan vragen we ons af: ‘Welke idioot laat ons dit in godsnaam doen, en betaalt ons er nog voor ook?’ (lacht)

»Zoals die keer dat we de mythe onderzochten over de autovelgen met metalen pieken: in films als ‘The Green Hornet’, ‘Grease’ of James Bond rijden ze elkaar zo al eens in de prak. Waarop Jamie en ik in auto’s met een snelheid van zeventig per uur als gekken op elkaar mochten inrammen: geef toe, dat is toch de max?»

– Zijn er mythes over jezelf die je weleens zou willen weerleggen?

Savage «Niet echt, maar vroeger was er wel één die lang de ronde heeft gedaan: dat Jamie en ik een homokoppel waren. Terwijl we elkaar nauwelijks kunnen uitstaan (grijnst). Een homovriend van me stuurde me toen constant fantastische forumpagina’s door waarop mooie dingen te lezen stonden als: ‘Die Adam zou ik niet uit bed schoppen, maar die Jamie! Bah!’ (lacht)»

– Tot slot: we hoorden dat je soms nogal vreemde geschenken krijgt van fans.

Savage «Dat gebeurt, ja. De vreemdste dingen zijn ongetwijfeld de karikatuurpoppen die we toegestuurd krijgen.»

– Pardon?

Savage «Welja, zo heb ik onlangs een pop gekregen van mezelf in de vorm van een konijn. Een fantastische pop eigenlijk, heel goed gemaakt. Maar Jamie vind dat soort spullen doodeng – that shit creeps him out. Blijven opsturen dus, die handel! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234