Magazine: Ook getest op mensen

In het vierde seizoen van ‘Ook getest op mensen’, het populairwetenschappelijke programma dat zich buigt over de gezondheid van de Eén-kijker, introduceert Marcel Vanthilt een aantal nieuwigheden.

Er komt een testruimte in de studio en een mobiel lab op de Vlaamse wegen, omroepster Eva Daeleman onderwerpt zich als proefkonijn (werd ongetwijfeld vastgelegd in haar proefcontract!) aan diverse tests, en de liveshow wordt, geheel in sync met de tijdgeest, nog een stuk interactiever.

Voor de rest blijft alles bij het oude: wekelijks worden een viertal onderwerpen behandeld, en reportages wisselen af met livegesprekken in de studio.

Ook onze favoriete huisdokter Tom Jacobs is er weer bij - zijn uitleg over aambeien staat voor eeuwig en een dag in ons geheugen gegrift.

Marcel Vanthilt (lacht)«Dat soort prettige onderwerpen heeft hij zelf ook het liefst. Als we hem voorzichtig vragen of een topic toch niet een beetje onkies is voor op tv, ontsteekt hij steevast een vurig betoog over het nut ervan voor de mensen.

»Ik moest onlangs nog aan hem denken. Ik kwam een vrouw tegen in de supermarkt, die me vroeg wat haar man kon doen tegen zijn netelroos.

»Ik wist eerlijk gezegd niet wat dat was, en toen ik het thuis ging opzoeken, bleek dat een nogal vieze huidaandoening te zijn. Gesneden brood voor Tom: dat soort dingen vindt hij geweldig om over te praten.»

HUMO Spreken de mensen je vaak aan over hun kwaaltjes?

Vanthilt «Wel: afgelopen zondag bij de bakker vertelde een vrouw me nog dat ik het leven van haar nonkel had gered. Ik zei: ‘Als ik nog eens iets voor u kan doen, mevrouw: graag! Maar wat bedoelt u eigenlijk?'

»Bleek dat ze het had over één van Toms bijdragen van vorig jaar, over huidvlekken. Iedereen heeft die, maar wanneer zijn ze gevaarlijk? We hebben de week na die uitzending honderden, zo niet duizenden reacties gekregen, ook van dermatologen die vertelden dat ze overrompeld werden en dat ze dankzij het programma veel gevallen van mogelijk gevaarlijke huidvlekken tijdig hadden kunnen opsporen. Onder andere bij de nonkel van die mevrouw.»

HUMO Mooi!

Vanthilt «Met het mobiel lab, een nieuwigheid dit jaar, hoop ik een beetje op een soortgelijk effect. In Kortrijk hebben we bijvoorbeeld massaal oogtests afgenomen.

»Studies tonen aan dat veel mensen niet goed zien, terwijl ze dat niet weten. Een vijfde van de mensen die achter het stuur kruipen, zou dat eigenlijk moeten doen met bril.»

HUMO Dit nog: je bent binnenkort ook te horen op een kerstsingle?

Vanthilt (lacht) «Is dat al geweten? Ik heb een kleine bijdrage geleverd aan de nieuwe single van het Roeselaarse duo Kevin & Mario - een rechtstreeks gevolg van een vriendschap die ontstaan is bij 'Villa Vanthilt' deze zomer.

»Toen ze me vroegen, moest ik geen twee keer nadenken. Ik bedoel: een béétje mediafiguur moet toch ooit een kerstsingle gemaakt hebben?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234