null Beeld

Magazine: Ook getest op mensen

In een decemberaflevering van ‘Ook getest op mensen’ toonde Vriend van de Wetenschap Filip Van den Abeele ons de digitale functies van een smartphone door ze analoog op tafel uit te stallen: een telefoon met draaischijf, een 24-delige encyclopediereeks, een camera, een stereoketen, landkaarten en een toren van gezelschapsspelletjes. Visueel indrukwekkend. Het is geleden van die keer dat we in slaap vielen op onze krant dat we nog eens zo met onze neus op de feiten gedrukt zijn. Het werd bovendien nog grappig toen presentator Vanthilt een babypop wurgde terwijl Van den Abeele de werking van een iBaby­phone uitlegde. En toen hij aandraafde met het iKussen en het iPlaspotje, een plastic pissijn voor kleuters die tijdens het piesen ook willen swipen, begon Vanthilt steeds amechtiger naar adem te happen. Wellicht fluisterde de eindredacteur hem via zijn oortje sussende woordjes in of hij was helemaal door het iLint gegaan.

Van den Abeele «Nee, de eindredacteur maande hem net aan om weg te stappen! Bij een liveshow moet je nu eenmaal een strakke timing aanhouden.

»Die aflevering was inderdaad indrukwekkend. Als digitale dinosaurus die leerde typen op een mechanische schrijfmachine ben ik zelf geen warme pleitbezorger van iPotjes, maar ik vond het wel ongelooflijk om vast te stellen hoe performant die smartphones geworden zijn.»

HUMO Op dat moment denk ik: goed dat er programma’s zijn die ons er af en toe nog eens attent op maken hoe hard het gaat.

Van den Abeele «Dat was ook mijn ambitie. Tegelijk wil ik als ambassadeur van wetenschap en technologie geen gelegenheid onbenut laten om mensen te wijzen op de wonderen van de wetenschap.»

HUMO Nu klinkt u net als Lieven Scheire, en niet voor het eerst. Meer nog: jullie delen niet alleen dezelfde motivatie, maar ook dezelfde mimiek, humor en tongval. Het wordt bijna griezelig.

Van den Abeele «We zijn compagnons de route sinds onze jeugd in de bossen van Wachtebeke. Wie opgroeit in een afgelegen hol, vindt snel zijn gelijken. Onze wegen liepen parallel tot de universiteit. Hij koos voor natuurwetenschappen en uiteindelijk voor zijn comedyproject ‘Neveneffecten’. Ik ging verder als ingenieur.»

HUMO Ingenieurs zijn een opvallend doelwit in zijn comedyshows. Voelt u zich aangesproken?

Van den Abeele «Er bestaat inderdaad een milde vete tussen fysici en ingenieurs. Zij staan nu eenmaal iets hoger in de pikorde. Helemaal bovenaan bevinden zich de wiskundigen, vlak daaronder de natuurkundigen. Wij, de ingenieurs die de wetenschappelijke kennis aanwenden om machines te bouwen, zitten een trapje lager. Helemaal onderaan zitten de economen, die bestuderen hoe mensen met schaarse middelen hun onbeperkte behoeften trachten te bevredigen.»

HUMO Onbeperkte behoeften bevredigen? Precies wat jullie in de komende aflevering zullen bestuderen: geluk en welzijn.

Van den Abeele «Klopt. De eerste vijf seizoenen hadden we het vooral over het fysieke lichaam, deze jaargang nemen we ons welzijn onder de loep. Wat is het effect van voeding, sport of verslavingen? Via een grote enquête proberen we ook na te gaan hoe gelukkig de Vlaming is.»

HUMO Hoe gelukkig bent u?

Van den Abeele «Zoals iedereen klaag ik weleens over dit en dat. Maar dan voer je een onderzoek voor ‘Ook getest op mensen’ naar huisvesting, voeding of milieu, en dan stel je vast dat je helemáál geen reden hebt om te klagen. Daarom zeg ik met een gerust gemoed: ik ben heel gelukkig.»

HUMO Dan wij ook! (tvs)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234