null Beeld

Magazine: Ook getest op mensen

Onwelriekende adem, constipatie, haaruitval, de seskes: men zou denken dat alle denkbare kwaaltjes die een mens kunnen treffen inmiddels wel de revue gepasseerd zijn in het populairwetenschappelijke ‘Ook getest op mensen’, maar volgens presentator Marcel Vanthilt (myopie, lichte smetvrees) is het tegendeel het geval: welneen, het was helemáál niet lastig om geschikte onderwerpen te vinden voor het vanavond ingaande zevende seizoen, hoe komen we erbij!

Noud Jansen

Marcel Vanthilt «We zullen het dit seizoen onder meer hebben over moderne kwaaltjes zoals het de laatste tijd weer erg in de picture zijnde fenomeen burn-out, en ook over nieuwe kinderziektes als ADHD, ADD en CD&V – ik noem ze nieuw omdat ze in mijn tijd nog niet bestonden. Maar we halen ook al eens een oude koe van stal, zoals de menopauze. ‘Goh,’ denk je misschien, ‘dat hebben we nu wel gehad.’ Maar vergis je niet: in 2014 is het toch nog altijd grotendeels een taboeonderwerp.»

HUMO Op 11 september jongstleden twitterde de ‘Ook getest op mensen’-redactie: ‘Gezocht: mensen met stinkvoeten.’ Veel reacties gehad, Marcel?

Vanthilt «Dat weet ik niet; ik hou die tweets niet zo bij. Maar ‘zweetvoeten’ staat wel in het lijstje met bevestigde thema’s dat de redactie me in de handen heeft gestopt: de kans is dus groot dat er veel mensen op die tweet gereageerd hebben, want anders zou het niet doorgaan.

»Er mogen overigens ook dit seizoen weer vragen gesteld worden aan de enige echte dokter Tom, en wel op het adres ookgetestopmensen@een.be. Genre: ik heb een ingroeiende teennagel, wat doe ik ermee? Of: wat is het meest doeltreffende arsenicum om van mijn vervelende schoonmoeder af te raken, en waar koop ik het? Maar het hoeven zeker niet allemaal puur medisch gerelateerde vragen te zijn; ’t mag ook over psychologie gaan. Zelf vraag ik me bijvoorbeeld al heel lang af waar racisme precies vandaan komt, ik bedoel: genetisch gesproken. ’t Is toch raar dat we dat niet weten, terwijl iedereen op een bepaalde manier racistisch is? Dat soort thema’s boeit me ontzettend: ik ben dus heel tevreden dat we iedere week wel zo’n psychologisch onderwerp op het menu hebben staan. (Neemt zijn lijstje erbij) Hier: vliegangst, bijvoorbeeld. Geweldig interessant, want als je erbij stilstaat, is het toch eigenlijk zot om in zo’n aluminium doos te kruipen en dan met 800 kilometer per uur door de lucht te klieven. Vroeger, toen ik nog in Londen woonde, werd ik door MTV de hele tijd door Europa gevlogen: op den duur stapte ik op een vliegtuig zoals ik op een bus zou stappen. Maar tegenwoordig vlieg ik veel minder en sta ik doodsangsten uit. Vooral wanneer dat ding zich in positie zet om op te stijgen – ik denk dan altijd: ‘Nu gaan we ontploffen.’»

HUMO Uit de perstekst viste ik nog een psychologisch thema op dat jullie in deze reeks zullen behandelen: angst voor openbare toiletten.

Vanthilt «Ha ja, die angst ken ik ook: ik ga zelden of nooit op een openbaar toilet zitten.»

HUMO Wat doe je dan als je van huis bent en toch nodig moet?

Vanthilt «Ik houd het op (lacht). En als het echt te gortig wordt, ga ik wel op zoek naar een chic café met propere toiletten. Op de bril leg ik dan netjes drie velletjes links, drie velletjes vooraan en drie velletjes rechts. Ik gooi ook altijd een kleine prop in het wc-water, zodat er niks van dat water tegen mijn balzak kan spatten. Het kraantje doe ik achteraf altijd dicht met mijn elleboog, die ik daarna aan m’n broek afveeg. Licht autistische toestanden, zou je kunnen zeggen, maar zelf zie ik er niks eigenaardigs aan: zo’n kraantje stikt van de bacteriën. Trouwens, licht autisme zou nog een mooi onderwerp kunnen zijn voor een toekomstige aflevering: ik ga dat zeker eens aan de redactie voorstellen.»


Bekijk een filmpje:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234