Magazine: Proefkonijnen
Dat het in een wetenschapsprogramma niet per definitie over droge integralen, kernernergie en het dreigend tekort aan fossiele brandstoffen hoeft te gaan, bewees Lieven Scheire al in zijn 'Scheire en de schepping'.
Dat zelfs een puur wetenschappelijke insteek niet nodig is, bewijzen Dennis Storm en Valerio Zeno in het tweede seizoen van 'Proefkonijnen' – tagline: 'Nuchtere antwoorden op bezopen vragen'.
Net als in het eerste seizoen levert eerder genoemde Lieven Scheire wetenschappelijk commentaar bij de vaak van de pot gerukte experimenten.
HUMO Wat heb jij je zo al afgevraagd in bezopen toestand?
Lieven Scheire «Ik bezuip me zelden, maar omdat ik in de ketel ben gevallen toen ik klein was, vraag ik mij constant dingen af als: 'Wat zou er gebeuren als we zalm koken in de vaatwasser?' Mijn vrienden-Neveneffecten hebben dat trouwens getest in hun 'Man bijt hond'-rubriekje 'Gek of geniaal': de cuisson van de zalm bleek opperbest.»
HUMO Wat is jouw rol in 'Proefkonijnen' precies?
Scheire «De twee presentatoren zijn totaal geen wetenschappers, eerder speelse avonturiers. Zij testen alle vragen die binnenlopen en ik vel daar dan, samen met Bas Haring en een wekelijks wisselend panellid, een wetenschappelijk oordeel over. Ik hou me bezig met de exacte wetenschappen, Bas belicht de psychologische en filosofische kant van de zaak.
»Vorig seizoen hebben Dennis en Valerio bijvoorbeeld getest of je een olifant als huisdier kan houden. Ze lenen dan twee olifanten in een circus, geven die vrij spel in hun woonkamer en zeulen tijdens het uitlaten een kruiwagen mee om de immense hoeveelheid stront op te scheppen. Eén van die olifanten heeft toen trouwens nog een boom ontworteld bij de buren (grijnst).»
HUMO En hoe luidde jouw wetenschappelijk oordeel?
Scheire «Als je het doet, neem dan een Indisch exemplaar in huis, die zijn veel makkelijker af te richten dan de Afrikaanse variant. En ga voor een koe, geen stier, want mannetjesolifanten kunnen weleens agressief zijn.»
HUMO Vorig jaar zorgde 'Proefkonijnen' voor een relletje: de presentatoren hebben toen mekaars vlees geproefd. Zou jij – ten behoeve van de wetenschap – zoiets doen?
Scheire «Zuiver rationeel is er niets mis mee. Het stukje vlees werd verwijderd door een arts die perfect weet wat hij kan wegsnijden. En je doet er niemand kwaad mee. Psychologisch ligt het natuurlijk moeilijker. Dat heeft te maken culturele waarden.
»In de aflevering van vanavond zit trouwens iets soortgelijks. Valerio en Dennis vragen zich af wat je allemaal kan aanvangen met liposuctievet. Kan je er zeep van maken? Kan je er kroketjes in bakken? Psychologisch gezien is dat misschien nog viezer dan dat stukje vlees, maar rationeel is er alweer niets mis mee.
»Nog minder dan met kannibalisme zelfs, want daardoor kan je eventueel nog ziekten verspreiden en dat is in dit geval – door de hoge temperatuur van het vet – niet meer mogelijk. Die zou zo'n kroketje dus wel kunnen opeten, maar ik zie er momenteel geen reden toe.»
HUMO Bezorgen die experimenten je ook inspiratie voor het nieuwe seizoen van 'Scheire en de schepping'?
Scheire «Ja, alle populair-wetenschappelijke programma's houden mekaar in de gaten: er is wel wat kruisbestuiving. Maar ik kan nog niet zo veel vertellen over de nieuwe 'Scheire en de schepping', behalve dat we wat geschaafd hebben aan enkele rubrieken. Eigenlijk gaan we gewoon door op het elan van het eerste seizoen. De eerste opname is ondertussen achter de rug en die belooft veel goeds.»
Bekijk een fragment uit vorig seizoen over 'mensenvlees':