null Beeld

Magazine: Rijker dan je denkt? seizoen 4

Vanavond start op VTM een nieuwe reeks van ‘Rijker dan je denkt?’, het programma waarin onder auspiciën van Staf Coppens allerlei oude meuk van de vergetelheid wordt gered. Waarmee we uiteraard niks onbeleefds willen zeggen over Adriaan Raemdonck (70), oprichter en al bijna een halve eeuw eigenaar van de bekende Antwerpse galerie De Zwarte Panter, die dit seizoen voor het eerst als expert – specialiteit: hedendaagse kunst – mag opdraven.

Noud Jansen

'Adriaan Raemdonck: 'De eigenaar van deze litho van Raveel had 'm gekregen voor dertig jaar trouwe dienst, en hij was niet van plan om 'm te verpatsen.'

Adriaan Raemdonck «Het kind moet een naam hebben, natuurlijk, maar ik vind ‘expert’ toch een vreemd woord. Maar goed, ik zit wel al heel lang in het vak: ik ben in ’68 begonnen als jonge galeriehouder, en door de jaren heen heb ik wel zo’n beetje geleerd hoe de kunstwereld in elkaar zit. En nu ben ik blijkbaar oud en ervaren genoeg om deze rol op me te nemen – een geluk dat ik altijd clever genoeg ben geweest om in leven te blijven. Ik doe dit in elk geval heel graag, moet ik u zeggen, want we leven in een land met een zeer rijke verzamelcultuur. Van kitsch tot absolute topwerken: je vindt hier alles in privécollecties. Als je ook ziet hoeveel mensen er voor zo’n opnamedag staan aan te schuiven, dat is echt aandoenlijk. En ze zijn ook gewoon tevreden wanneer je ze iets interessants weet te vertellen over de voorwerpen die ze hebben meegenomen; wat de waarde ervan in euro’s vertegenwoordigt, doet er vaak niet eens toe.»

HUMO Vindt u het in dat verband niet jammer dat het programma ‘Rijker dan je denkt?’ heet?

Raemdonck «Nee, ik vind die titel goed gekozen. Want je kan het woord ‘rijk’ op twee manieren interpreteren: als rijk in financiële zin, maar ook als rijk in gevoelsmatige zin. Je kunt je ook rijk voelen omdat je gelukkig bent met een kunstwerk waaraan je gehecht bent, bedoel ik. In die zin vind ik het wel fijn dat heel wat mensen die met een kunstwerk van enige waarde komen aanzetten, me verzekeren dat ze het niet zullen verkopen: ‘Ik kwam maar eens langs om te weten wat het zou kúnnen opbrengen.’ Zo kreeg ik onlangs in Gent nog een authentieke litho van Raveel onder ogen: de eigenaar was een man die het jaren geleden gekregen had van zijn baas bij Volvo, voor dertig jaar trouwe dienst. En die was niet van plan om het werk te verpatsen.

»De geldelijke waarde van een hedendaags kunstwerk is mijns inziens trouwens ongelooflijk moeilijk te bepalen. Stel bijvoorbeeld dat je een verzamelaar treft die juist naar jouw kunstwerk op zoek is om zijn collectie te vervolledigen, dan betaalt die mens toch veel meer dan een ander? Toegegeven, ik ben geen financieel expert of een marchand: ik ben galeriehouder.»

HUMO Dicht bij de ingang van uw galerie hebt u een standbeeld van uzelf staan.

Raemdonck (lacht) «Haha, ja.»

HUMO Merkwaardig: gewoonlijk ben je toch dood voor er een standbeeld van je wordt gemaakt?

Raemdonck «Welja, maar het is dan ook geen beeld dat bedoeld is als een soort eerbetoon aan mijn grootse daden, of zo. Nee: de kunstenaar Frans Heirbaut had eerder al beelden gemaakt van Jan Hoet, Fred Bervoets en Jan Decleir, en hij vroeg of hij ook een beeld van mij mocht maken. En je gaat dan niet nee zeggen, hè? Enfin, ik vind het wel plezierig dat het er staat, ook omdat er ongelooflijk veel reacties op komen. ’t Is alleen jammer dat dat beeld er over pakweg tien jaar veel beter zal uitzien dan ikzelf (lacht). Ik hoop dat ik er dan nog tenminste een kléín beetje op zal lijken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234