null Beeld

Magazine: Top Gear

'Top Gear': het blijft lachen, vooral wanneer de professionele olifant-in-een-porseleinwinkel Jeremy Clarkson weer eens een hele bevolkingsgroep tegen zich in het harnas jaagt met één van zijn heerlijk tactloze oneliners.

Redactie

Wij zijn dan ook erg verheugd u te kunnen melden dat we aan het alsmaar aangroeiende rijtje slachtoffers van Clarksons verbale wit (Mexicanen, truckers, boerkadragers, Duitsers, christenen, stakers, Indiërs, you name them) nog een lijdend voorwerp kunnen toevoegen: mannen die parfum gebruiken.

Jeremy Clarkson «Ik verácht ze. Parfum is voor vrouwen, niet voor mannen: zo eenvoudig zit het in deze wereld in elkaar. Begrijp me niet verkeerd, je hoeft als man niet naar een openbaar toilet te ruiken. Maar je mag wél ruiken naar wat je zojuist hebt gegeten of gedaan - daarvoor ben je nu eenmaal een man.

»Hetzelfde denk ik over naar de kapper gaan of shoppen: strikte vrouwenactiviteiten. Oké, ik begrijp dat die dingen af en toe eens dienen te gebeuren. Maar als je een rechtgeaarde vent bent, kijk je er met gepaste tegenzin naar uit. Mannen die gráág shoppen en naar de kapper gaan - laten we ze voor het gemak profvoetballers noemen - zijn geen echte mannen, zelfs al beschikken ze over een scrotum.»

- Wat vindt u het toch heerlijk om te provoceren, hè?

Clarkson (grijnst) «Daar is iets van aan, ja.

»Kijk, wanneer ik door een zogenaamd betere krant zoals The Guardian gehaat word – en haten doen ze me, want onlangs nog schreven ze dat ze me een pijnlijke dood toewensen - dan beschouw ik dat als een ereteken.

»Daarom provoceer ik graag: het geeft me een aangenaam gevoel. 't Is te vergelijken met het gevoel dat ik vroeger kreeg wanneer ik een leraar pestte.»

- Deed u dat dan weleens?

Clarkson «Heel vaak, ja.

»In mijn apenjaren werden de sukkels van de school elke ochtend opnieuw in de vijver gegooid. Ikzelf was ook zo’n sukkel, tot ik erachter kwam dat je níét in de vijver werd gegooid wanneer je in de klas stoute uitspraken deed om de leraars op de kast te krijgen. Sindsdien ben ik altijd meer dan bereid geweest om uitspraken te doen waarvan de meeste mensen vinden dat je ze niet kunt doen.»

- In ‘Top Gear’ hebt u ook altijd gretig auto's de grond in geboord. Krijgt u nooit boze reacties van fabrikanten?

Clarkson «Zelden. En daar is een goeie reden voor: niemand trekt zich ook maar een zier aan van wat ik van een auto vind.

»In 1992 heb ik eens op tv gezegd dat de Ford Escort met afstand de slechtste auto was waar ik ooit mee gereden had. Wel, een paar jaar later was die de best verkochte auto in Groot-Brittannië. Idem voor de Toyota Corolla, waar ik over had gezegd dat je nog beter níét kon autorijden: die werd de best verkochte auto van de hele wereld.

»Vandaar dat ik dus geen moment aarzel om je hier en nu te zeggen dat ik de Porsche Cayenne S de meest bespottelijke auto van deze eeuw vind - tot nu toe, dan. De eigenaars van zo’n onding hoor je altijd weer met een bekakt accent zeggen dat hij precies als een sportauto rijdt.

»Wel, kóóp dan een sportauto, en geen gepimpte terreinwagen! Ik heb al gevallen van gangreen gezien die er lang niet zo afstotelijk uitzagen als de Porsche Cayenne S. Een spuuglelijke auto vind ik het.»

- Wat wij ons nu afvragen: geeft u er eigenlijk iets om hoe u er zélf uitziet?

Clarkson «Helemaal niets. Ik woon op het platteland, meneer: zolang mijn genitaliën aan het zicht onttrokken zijn, vind ik dat ik netjes gekleed ga.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234