null Beeld

Magazine: Vlaamse kaai

Arte Belgique, het cultuurminnende bastaardkindje van de RTBF, wipt de kloof over: in 'Vlaamse kaai' presenteren Hadja Lahbib en David Van Reybrouck elk in hun eigen moerstaal een selectie van Vlaamse cultuurprogramma's en documentaires, om onze Franstalige broeders deelachtig te maken aan de rijke Vlaamse cultuur.

Nicolas Quaghebeur

Het programma, dat zijn onderwerpen onder andere zal putten uit de archieven van 'Goudvis' en 'Cobra TV', past in van een ruimere, hartverwarmende toenaderingspoging: tegelijk wordt zowel 'Quai des Belges' (ook gepresenteerd door Lahbib) als het dagelijkse cultuurprogramma 'Cinquante degrés nord' (waarin de Vlaamse komieken Bert Kruismans en Nic Balthazar geregeld hun opwachting maken) vanaf heden in het Nederlands ondertiteld.

In afwachting van de Nobelprijs voor de Vrede werd Lahbib door Humo alvast beloond met een gesprek. In ons beste Frans!

Hadja Lahbib «Wist je dat ik de reclamespots van jullie blad beter kende dan David? Hij wist me dan weer te vertellen dat de humor en satire van Humo jullie landsdeel mee van zijn stijfheid heeft afgeholpen. Het blad heeft volgens hem zelfs een rol gespeeld in de secularisering van Vlaanderen.»


HUMO En toch bescheiden gebleven. Gebeurde het wel meer dat jij David iets bijleerde over het Vlaamse erfgoed?

Lahbib «Dat is net de bedoeling van het programma: het moet een wisselwerking worden, geen gastcollege. David kiest de onderwerpen, en dan gaan we er samen over praten. Natuurlijk is zijn kennis groter dan de mijne, maar ik weet dingen waar hij dan weer van opkijkt.

»We zenden onder andere een portret uit van Jan Decleir. Ik had geen idee dat hij zo'n monument is in Vlaanderen, maar ik kende hem van zijn rol in 'Les barons', een recente film die een grote hit was bij ons. En die bleek David dan weer helemaal niet te kennen. Jij?»


HUMO Nooit van gehoord.

Lahbib «Zo zie je maar.

»Soms staat onze kennis van het onderwerp ook haaks op elkaar. Neem nu schilder en beeldhouwer Rik Wouters: voor David is dat een Mechelaar, terwijl hij voor mij onlosmakelijk verbonden is met zijn atelier in Watermael-Boitsfort/Watermaal-Bosvoorde, waar ook een standbeeld van zijn hand staat.»


HUMO Hoe zijn jullie eigenlijk bij Van Reybrouck terechtgekomen?

Lahbib «David was in 2009 te gast in 'Quai des Belges', toen hij dat project rond de Europese Grondwet deed ('De Europese Grondwet in verzen', red.). Toen we iemand zochten voor 'Vlaamse kaai' hebben we hem gebeld, en hij heeft ja gezegd.

»Misschien is het voor hem een manier om ook eens onder de mensen te komen, want schrijven is natuurlijk een eenzame bezigheid. Veel tv-ervaring heeft hij nog niet, maar hij doet het heel goed.»


HUMO Gaan er ook politieke motieven schuil achter 'Vlaamse kaai'? Je zou er een initiatief in kunnen zien om de nationale samenhorigheid te versterken.

Lahbib «Nee, het ging ons veeleer om de zin in ontdekken. Het is eigenlijk verschrikkelijk: sommige Vlamingen zijn bekend tot in Oezbekistan, terwijl we er aan onze kant van de taalgrens, op een steenworp eigenlijk, nog nooit van gehoord hebben. Terwijl er voor cultuur toch helemaal geen grenzen zouden mogen zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234