null Beeld

Magazine: Vlaanderen vakantieland

Nog één zomer van herhalingen, en dan zal ‘Vlaanderen vakantieland’ zich bij het karkas van ‘Boeketje Vlaanderen’ voegen in het walhalla van ter ziele gegane toeristische magazines op de openbare omroep. Reden: de besparingen, meneer. Of wat had u gedacht. Maar tot dat onherroepelijke afscheid aanbreekt, mag Saartje Vandendriessche nog even haar gastvrije zelve zijn. Vanavond doet ze dat in het laatste deel van de reportagereeks ‘Natuurlijk Nederland’, waarin ze u meetroont naar het Nederlandse waddeneiland Schiermonnikoog.

'Het afscheid is moeilijk, maar ik kijk uit naar wat er nu nog komen gaat'

HUMO Mooi, maar had je voor je laatste reportage toch niet liever een week Hawaï uitgeprobeerd?

Saartje Vandendriessche «Totáál niet! Nee, voor mij is dit de mooiste afsluiter ever. Ik vind het ook één van de beste reportages die ik al heb gemaakt voor ‘Vlaanderen vakantieland’. Ik ben een heel grote fan van Nederland en de directheid van de mensen die er rondlopen: gooi hun een vraag toe en je krijgt bijna altijd een sappige quote terug. Het is ook zo zalig om er te vertoeven: bij ons heerst de lintbebouwing, waardoor onze natuurgebieden overal verspreid liggen. Maar in Nederland is alles veel beter georganiseerd. Wij hebben welgeteld één natuurpark in België, terwijl je er in Nederland maar liefst twintig hebt. En wat voor parken: ik heb er vier bezocht voor ‘Natuurlijk Nederland’, en ik stond elke keer weer versteld van de schoonheid ervan.»

HUMO Het einde komt stilaan in zicht voor ‘Vlaanderen vakantieland’. Hoe neem je eigenlijk afscheid van een programma dat al 25 jaar loopt?

Vandendriessche «Niet. Dat kán ook niet: al die mooie herinneringen, die fijne momenten, al die plaatsen en die mensen... Je hebt een hele periode nodig om daar afscheid van te nemen. Nu, ik begrijp de beslissing om er een einde aan te maken. Maar je moet het wél even verwerken. Zo’n kwarteeuw is ook niet niets, hè. Het is een stukje audiovisueel erfgoed dat nu opzijgezet wordt. Ik heb acht jaar van die 25 meegemaakt, en op den duur wordt zo’n programma ook een deel van je identiteit. Maar kom, er mág al eens flink aan je takken geschud worden, anders roest je maar vast. Dus ja, het afscheid is moeilijk, maar ik kijk ook uit naar wat er nu nog komen gaat.»

HUMO En dat is?

Vandendriessche «We hebben heel mooie natuurdocumentaires aangekocht bij de BBC, die ga ik nu inleiden en met veel enthousiasme inlezen. En dan staan er nog dingen op stapel, maar daar mag ik je nog niets over vertellen.»

HUMO Het was vast even slikken toen vorige week bleek dat ook de omroepsters dra tot het verleden behoren. Jij bent er daar één van.

Vandendriessche «Het is wel een heftige periode geweest, ja. Eerst afscheid nemen van ‘Vlaanderen vakantieland’ en dan dat er ook nog eens bij nemen. Dat zijn natuurlijk niet de meest aangename boodschappen om te horen te krijgen, maar ik ben aanhanger van de filosofie dat wanneer er een deur dichtgaat, er een andere opengaat.»

HUMO Het stopzetten van ‘Vlaanderen vakantieland’ was een besparingsmaatregel. Het afschaffen van de omroepsters blijkbaar niet. Vond je zelf tijdens het omroepen dat je met iets oubolligs bezig was?

Vandendriessche «Nee, hoor. Maar er moest wél iets veranderen, dat stond vast. Dat heb ik zelf ook gezegd: ofwel maak je omroepen hipper en eigentijdser, ofwel ga je mee met de evolutie dat alles korter en sneller moet. Het is het tweede geworden. En daar heb ik begrip voor, maar het is na ‘Vlaanderen vakantieland’ alweer een stukje tv-geschiedenis waar je voortaan met nostalgie aan zal terugdenken.»

HUMO Je bent bijna tien jaar omroepster geweest. Nét niet je jubileum kunnen vieren.

Vandendriessche «Dat klopt, net niet gehaald. Verdorie zeg, daar gáán mijn bloemen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234