null Beeld

Magazine: Wetenschap redt de wereld

Na meer dan twee decennia hoofdzakelijk achter de schermen te hebben geopereerd, treedt Jeroen Buyse, de huidige los-vaste publieksopwarmer van ‘De slimste mens’, eindelijk op de voorgrond. De komende zes weken presenteert hij op Canvas ‘Wetenschap redt de wereld’, een programma waarin hij nagaat in hoeverre de wetenschap een oplossing kan bieden voor problemen waarmee wij allen te maken krijgen – files, de opwarming van de aarde, Jelle Cleymans die stopt met ‘Thuis’ – en daartoe op de thee gaat bij vooraanstaande wetenschappers in binnen- en buitenland.

Noud Jansen

Jeroen Buyse «De makers waren al een tijd aan het programma bezig toen ze besloten om er een presentator bij te halen. Zo zijn ze dan bij mij terechtgekomen, met twee vragen: ‘Heb je zin om iets te doen voor televisie?’ En: ‘Is wetenschap jouw ding?’ Omdat ik op beide vragen bevestigend antwoordde, heb ik een test mogen doen, die blijkbaar goed is verlopen. En ja, inmiddels is het alweer vijf maanden geleden dat we de opnames hebben afgerond. Ik lig dus ook al sinds juni wakker van de vraag: hoe zal het publiek reageren? (lacht) Maar ik ben er vrij gerust in dat we geslaagd zijn in ons opzet om de zes onderwerpen op een bevattelijke manier uit de doeken te doen.»

HUMO Wat vind jij zelf het meest interessante onderwerp dat jullie behandeld hebben?

Buyse «Ik vind ze allemaal interessant, maar dat van de eerste aflevering misschien nog wel het meest: de dood, en hoe we dat onvermijdelijke eindstation zo lang mogelijk kunnen uitstellen. Zoals in iedere aflevering laten we ook in dit geval vijf wetenschappers aan het woord, te beginnen bij de beroemde Britse gerontoloog Aubrey de Grey, die ik heb kunnen interviewen in Cambridge – stiknerveus was ik, want ik ben uiteraard maar een leek. De Grey heeft in een relatief recent interview gezegd dat de eerste mens die duizend jaar zal worden, al geboren is: een boude uitspraak natuurlijk, maar als je die mens hoort praten, denk je de hele tijd: ‘Makes sense.’

»Vervolgens zijn we de theorieën van Aubrey de Grey gaan toetsen aan wat er op dit moment al aan het gebeuren is op dat vlak. Zo ben ik gaan praten met professor Catherine Verfaillie in het Stamcelinstituut in Leuven – ze kweken en printen daar organen – en heb ik in Göteborg ’s werelds meest geavanceerde bionische arm gezien. En aan het eind van die aflevering hebben we het ook nog even over een Russische miljardair die breinen wil gaan uploaden, zodat we virtueel kunnen verder leven na onze dood.»

HUMO Klinkt volkomen van de pot gerukt.

Buyse «Ja, maar zo zijn er wel meer ideeën waarvan je zegt: dit is waanzin. In de aflevering over files behandelen we bijvoorbeeld het thema teleportatie. Een volledige mens teleporteren, dat zal waarschijnlijk wel nooit mogelijk zijn – daarvoor zijn we gewoon te groot – maar volgens de specialist die ik heb geïnterviewd, zal de mensheid wel degelijk ooit in staat zijn om volledige voorwerpen van de ene naar de andere plaats over te hevelen. Dus ja, hoe zot wil je ’t hebben?»

HUMO Effe nog iets anders, Jeroen. Jij bent toch ooit nog publieksopwarmer geweest in ‘De slimste gemeente’ met Michiel Devlieger?

Buyse «Klopt, ja.»

HUMO Citaatje uit Humo van Irina De Knop, burgemeester van Lennik: ‘Veel van onze supporters hebben me na onze eerste deelname toevertrouwd dat ze de publieksopwarmer toch zo’n toffe kerel vonden. Alleen al om die knappe gast met zijn mooie zwarte haar nog eens in actie te zien, zijn veel mensen nog een tweede keer meegegaan.’

Buyse (lacht) «Ja, lap, wat moet ik daar nu weer op zeggen?»

HUMO Dat je gevleid bent, en dat je hoopt dat al die mensen vanavond naar ‘Wetenschap redt de wereld’ kijken?

Buyse «Voilà. Dat dus.»


Bekijk de trailer:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234