null Beeld

Magazine: Wid van dieren

Voor een aardig potje natuurspektakel hoef je het land niet uit. Dat bewijst ‘Wild van dieren’, het vtm-programma dat op zaterdagavond ons salon met allerlei inheems gedierte bevolkt. Presentator Staf Coppens wordt op zijn safari door eigen land bijgestaan door een roedel experts, onder wie de alternatieve safariman Koen Kohlbacher.

Die draagt een baard waarin jonge leeuweriken weleens beschutting vinden en kan – zo geloven wij – met dieren práten.

Koen Kohlbacher «Ik kan me echt uitleven in dit programma: ik ben zot van dieren en snuffel graag op plaatsen waar je ze ’t minst verwacht. De middenberm van de E19 is zo’n spannende locatie: aan weerszijden van de berm is er dag en nacht autoverkeer, en toch vind je er tal van molshopen. Hoeveel van die arme beesten hebben hun kop gestoten om daar te raken?

»Onlangs ben ik in de riolen van Brussel gedoken. Wist je dat er zo’n drie miljoen ratten onder onze hoofdstad trippelen? De uitdaging bestaat erin om ze effectief te zien, want het zijn slimme en sluwe beestjes. Ik dus op zoek in dat ondergrondse rioolstelsel – behoorlijk benauwende habitat (lacht)

HUMO Euh, het is de bedoeling om de kijker ook wild van dieren te maken.

Kohlbacher «Ja, dat doen we door vooral mooie verhalen te vertellen. We zetten dieren die over het algemeen niet zo bekend zijn in de kijker, en hopen zo interesse te wekken voor inheemse fauna. Frank, onze bioloog met de macrolens, filmt dieren die zó klein zijn dat je ze nauwelijks ziet: hun activiteiten zijn even spectaculair als een jachtluipaard die in de savanne achter een zebra aan zit, hoor.

»En vogelaar Geert bewijst dat vogelspotten boeiend is en vol actie zit. De boodschap: het Belgische dierenrijk is heel speciaal, spectaculair zelfs, maar je moet er wel op uittrekken met opengesperde ogen.»

HUMO Zijn er inheemse beestjes waar we ons zorgen over moeten maken?

Kohlbacher «Ik denk niet dat er één diersoort is waar we ons níét voor moeten inzetten. Er is nog veel te weinig geweten over onze eigen fauna. Maar we hebben het ook over heel kleine dingetjes, zoals de vogels in de tuin op de juiste manier voederen nu de winter zo lang aansleept.

»Frank brengt specifiek diertjes in beeld die niet populair zijn, zoals spinnen en kevers, en toont dan hoe mooi die in wezen wél zijn. En hij breekt een lans voor reptielen: als je een slang ziet – er zitten ook slangen in België! - laat die dan met rust en ga er zeker niet op kloppen.»

HUMO Welk dier leverde tot nu toe het sappigste verhaal op?

Kohlbacher «De bever! Staf heeft in de Ardennen proefondervindelijk uitgezocht hoe een beverdam gebouwd wordt, omdat daarover nog kennis ontbreekt – een ideaal beestje voor ons dus. Waar beginnen die beesten en hoe krijgen ze een dam van maar liefst drie meter hoog gebouwd? Staf moest ons erbij halen.

»Grappig dat een heel team experts overtroefd wordt door één dier. Bevers goochelen met de wetten van de fysica: ze houden perfect rekening met het debiet van de stroom en zorgen ervoor dat hun dam net genoeg water doorlaat om niet te overstromen. Dat is natuurlijk instinct, maar daarom niet minder bewonderenswaardig.

»Een ander fascinerend dier - dat deze keer aan bod komt - is de wilde kat. Weinig mensen weten dat die unieke diersoort rondspookt in de Ardennen. In feite is het onze oerkat: ze lijkt op de huiskat, maar is dikker en groter en heeft een langere staart.»

HUMO Op het einde van de reeks trekken jullie naar verre oorden. Kun je al een tip van de sluier oplichten?

Kohlbacher «De buitenlandafleveringen vormen een minireeks waarin onze teamleden een beroep doen op hun connecties buiten de landsgrenzen. Het zal telkens gaan over zaken die ons allemaal aanbelangen: bedreigde diersoorten, de opwarming van de aarde, enzoverder.»

HUMO Zonder nadenken: je favoriete dier is…

Kohlbacher «De vlinder! (lacht)»

Bekijk een fragment:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234