null Beeld

Magazine: Winteruur

Vanavond te gast in ‘Winteruur’: een man die zélf verantwoordelijk is voor enkele van de fijnste zinsneden uit de Nederlandstalige poëzie. Zoals daar zijn: ‘Roger, ’k had nooit eerder een vent in mijn nest/Het was dus flink wennen, toch deed ik mijn best / Ik knapte pas af toe je riep: ‘Lekker dier!’ / Die basstem, Roger. Het was net Guy Mortier.’ Jawel, vanavond ontvangen Wim Helsen en hond Boris in hun fauteuil niemand minder dan Hugo Matthysen, ghostwriter van onder meer Joe Roxy, Clement Peerens en de genaamde S. Klaas.

mke

'Hugo Matthysen: 'Ik zit er in 'Winteruur' eigenlijk maar bij als een soort reservehond. Een sprekende reservehond dan wel.'

HUMO Ben je zelf een trouwe ‘Winteruur’-kijker?

Hugo Matthysen «Ik ben van niets een trouwe kijker, maar ‘Winteruur’ kende ik natuurlijk wel. En veel belangrijker: ik ken Wim Helsen. Ik beschouw mezelf als een ontrouwe vriend van Wim: ik vind ’m een half genie, maar ik ga nooit naar zijn shows kijken (lacht). Wat gelukkig niet verhindert dat we elkaar appreciëren. Als we elkaar tegenkomen, ontstaan er altijd fijne gesprekken, met een therapeutische inslag. Dat vind ik geweldig.»

HUMO Jullie spelen dus therapeut voor elkaar?

Matthysen «Nee, hij alleen voor mij. Wim is veel slimmer dan ik, hij heeft veel meer psychologisch inzicht.»

HUMO In ‘Winteruur’ fungeert hij als een soort moderne Socrates, een vroedvrouw van het inzicht. Was dat bij jou ook het geval?

Matthysen «Zeker en vast. Het verstandigste dat er in de uitzending wordt gezegd, komt allemaal van Wim. Ik zit er eigenlijk maar bij als een soort reservehond. Een sprekende reservehond dan wel.»

HUMO Kom, kom. Welke tekst breng je vanavond te berde?

Matthysen «Wel, ik ben oud, dus ik doe geweldig veel aan jeugdsentiment. Toen ik 10 of 11 jaar oud was, stootte ik op wat nu een monument in de nonsenspoëzie is: ‘De blauwbilgorgel’ van Cees Buddingh’. Ik was daar helemaal door bevangen en ben toen zelf ook zulke dingen beginnen te schrijven. Om er nooit meer mee te stoppen (lacht). Maar ja, wat ik daarover te vertellen had in ‘Winteruur’, is dus in 40 seconden gezegd. Dus dan ben ik, op aanvuren van Wim, maar aan iets begonnen waar ik totaal niet geschikt voor ben, namelijk een verregaande tekstanalyse. Waarbij ik dan moest vaststellen dat van de vier strofes die ‘De blauwbilgorgel’ rijk is er twee totaal overbodig zijn. Tja, dan had Wim me maar tijdig het zwijgen moeten opleggen.»

HUMO Die tien minuten van ‘Winteruur’ moeten natuurlijk wel met íéts gevuld worden.

Matthysen «Ook waar. Maar kijk, die hond zit er natuurlijk ook niet voor niets. Als de kijkers merken dat hun gedachten beginnen af te dwalen – wat ik heel goed zou begrijpen – kunnen ze wat naar die hond staren. Of naar Wim Helsen.»

HUMO Heb je zo weinig vertrouwen in je tekstanalyse?

Matthysen «Ik heb mijn uiterste best gedaan om die compleet nonsensicale tekst van diepgang en inhoud te voorzien. Bij toeschouwers met een laag IQ zal ik misschien nog geloofwaardig overkomen. Maar vanaf een bepaald IQ wordt het, vrees ik, totaal ongeloofwaardig. Een vierjarige kijker zal me misschien nog enige geloofwaardigheid toedichten – al mag het dan geen hoogbegaafde vierjarige zijn. En dat zijn er vandaag steeds meer, hè.»

HUMO Een mens zou nog gaan denken dat je je tekstkeuze betreurt.

Matthysen «Zeker niet, ‘De blauwbilgorgel’ is voor mij echt de oertekst. Maar het zou kunnen, al ontbeer ik het noodzakelijke zelfinzicht om daar zeker van te zijn, dat het gewoon een kwestie van geestelijke luiheid was. Dat ik simpelweg de eerste de beste tekst heb gekozen die me te binnen schoot.»

HUMO Slotvraagje: welke tekst zouden we gekregen hebben als pakweg Clement Peerens was uitgenodigd?

Matthysen «Die zou ongetwijfeld, en met grote weerzin, een paar regels van dEUS citeren. Om ze daarna deskundig met de grond gelijk te maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234