null Beeld

Magnapop haalt herinneringen op

Wie enigszins bij z’n positieven was in de jaren 90, kan vast nog wel iets fluiten van Magnapop, het Amerikaanse poprockgroepje dat het alternatieve circuit met een dosis vrolijke onschuld injecteerde. Geweldig virtuoos was het niet, en Linda Hopper kon niet meteen een schoolvoorbeeld van toonvastheid worden genoemd, maar ondanks alles – of net daarom – schopten singles als ‘Merry’, ‘Slowly, Slowly’ en ‘Open the Door’ het tot de hoogste regionen van ‘De afrekening’, en prijkte ‘Lay It Down’ in 1994 zelfs helemaal bovenaan in ‘De eindafrekening’.

Noud Jansen

Wij horen u een zeer terechte vraag stellen, en geven meteen het antwoord: Magnapop is ook in 2018 wel degelijk nog relevant. De groep blijkt in onze contreien op een trouwe schare fans te kunnen rekenen, en onderneemt daarom al voor de tweede keer in evenveel jaar een tournee door de Lage Landen. Linda Hopper, aan de telefoon vanuit Atlanta, kan haar geluk amper op.

undefined

'Ik kwam uit het toilet en zag Nick Cave zijn handen wassen terwijl Flavor Flav naar binnen ging. Dat was... surrealistisch'

Linda Hopper «Is het niet fantastisch? Onze laatste plaat (‘Chase Park’, red.) dateert alweer van 2009, maar in België en Nederland zien ze ons nog altijd even graag komen.»

HUMO Weet u waarom uitgerekend België en Nederland Magnapop altijd al zo aan de boezem hebben gedrukt?

Hopper «Ik heb daar al vaker over nagedacht, en ik weet het niet. Misschien omdat ik een Nederlandse grootvader had? In ieder geval speelden we ons eerste concert buiten de VS in Nederland. In 1991 was dat, op een tweedaags indoorfestival in Rotterdam, Ein Abend in Wien. Nirvana was daar ook: dat was toen nog een vrij onbekend groepje. Ons optreden werd zo goed onthaald dat ze ons vroegen of we de tweede avond niet nog eens wilden spelen, op het hoofdpodium zelfs, net vóór Smashing Pumpkins (die toen ook voor het eerst buiten de VS optraden, red.). Fijne herinneringen.»

HUMO Smashing Pumpkins en vooral Nirvana waren een paar maanden later wereldsterren, Magnapop nét niet.

Hopper «We hebben gefaald, ik weet het (lacht). Ik zei dat pas nog tegen een oude schoolvriendin, toen we het hadden over R.E.M.

»Ik ging naar de universiteit van Athens, Georgia, toen de leden van R.E.M. daar ook zaten. Ik herinner me nog dat ik een keer samen met mijn beste vriendin Linda Stipe, het kleine zusje van Michael, met zelfbeschilderde R.E.M.-T-shirts door New York wandelde, in 1983 of zo, en dat we daar echt op aangesproken werden: ‘Athens, Georgia: cool!’ De muziekscene in Athens leek toen zowat een geheim genootschap, een select clubje voor ingewijden. Het blijft raar om te bedenken hoe beláchelijk rijk en beroemd die jongens van R.E.M. geworden zijn.»

HUMO Michael Stipe zat achter de knoppen van jullie debuutplaat en is altijd een vurige fan van Magnapop gebleven. Ziet u hem nog weleens?

Hopper «O ja, we zijn nog altijd goeie vrienden. Ik heb oud en nieuw gevierd met Michael en Linda en enkele andere vrienden – we hebben wat gegeten en gedronken, en daarna platen van The Smiths gedraaid. Michael had me een eeuwigheid geleden al bij het grofvuil kunnen zetten, maar zo is hij nu eenmaal niet.

»Eén van de beste momenten uit mijn leven heb ik ook met hem beleefd: halverwege de jaren 90 was dat, toen we met R.E.M. op wereldtournee waren. In Engeland moesten we optreden in een reusachtige arena voor wel zestigduizend mensen – Belly en Blur speelden er ook. Net voordat we het podium op moesten, stapte Michael met een groot boeket witte bloemen op me af. It doesn’t get any better than that, ook al omdat ik een zwak heb voor witte bloemen.»

HUMO Recent citaatje van jullie Twitterpagina: ‘Wow! Magnapop are very flattered to have a sold-out Rijkevorsel show in the twinkling of an eye.’ Niet om flauw te doen, maar ik denk dat ze daar in Rijkevorsel al flink moeten duwen om zestig man in de zaal te krijgen.

Hopper (lacht) «Het zijn andere tijden. Magnapop is altijd al een labour of love geweest, maar nu wel meer dan vroeger. Alle bandleden zijn inmiddels gevorderde vijftigers: we zijn ons ervan bewust dat we geen popsterren meer zullen worden, en dat we vast ook nooit meer voor zestigduizend mensen zullen spelen. We zijn nu al lang blij dat er in Rijkevorsel zestig mensen rondlopen die een ticket hebben gekocht om naar ons te komen kijken. Mind you, ik zou er niks op tegen hebben om nog eens op Pukkelpop of Lowlands te mogen spelen, in een kleine tent of zo.»

HUMO Juist, jullie hebben ook op Pukkelpop gestaan.

Hopper «Ik kan me nog levendig herinneren dat ik uit het toilet kwam en Nick Cave zijn handen zag wassen, terwijl Flavor Flav van Public Enemy naar binnen ging. Ik vond dat... surrealistisch (lacht).»

HUMO Kunt u leven van uw muziek?

Hopper «O nee, al lang niet meer. In onze eerste periode kon ik dat wel nog, maar dat is gestopt toen de band in 1998 een tijdje in slaapmodus is gegaan door een conflict met de platenfirma. Sindsdien heb ik van alles en nog wat gedaan als zelfstandige. Nu werk ik al een paar jaar in een ziekenhuis als MRI-technicus. Ken je die grote, luidruchtige machines waar je in moet gaan liggen om foto’s van je binnenste te laten maken? Ik ben degene die ervoor zorgt dat de dokter goeie foto’s onder z’n neus krijgt. En ’s avonds, wanneer de dagtaak erop zit, verzorg ik mijn vader. Ik ben vrijgezel en heb geen kinderen: sinds mijn moeder drie jaar geleden gestorven is, woon ik bij mijn vader in om voor hem te zorgen op zijn oude dag. Nog een labour of love.

»Ruthie, onze fantastische gitariste, heeft trouwens dezelfde job als ik. We hebben zelfs samen de lessen gevolgd, we doen zo’n beetje alles samen.»

HUMO Nu nemen jullie dus allebei vrijaf om op tournee te gaan?

Hopper «Ja, we hebben best een leuke job, maar het kan toch echt niet tippen aan optreden in Rijkevorsel (lacht).

»We zijn nu volop de setlist aan het samenstellen. De kans is groot dat er een paar covers tussen zitten: misschien spelen we ‘Love Me Like a Reptile’ nog eens, van Motörhead. En wie weet ook ‘Change Your Hair’, het allereerste nummer dat Ruthie en ik ooit hebben geschreven.»

HUMO Goeie titel!

Hopper «In alle bescheidenheid is het ook best een goed nummer. We zijn het terug op het spoor gekomen door onze drummer David: die werpt zich de laatste tijd zo’n beetje op als de officiële Magnapop-archivaris – geregeld stuurt hij ons iets uit de begindagen door. Vreemd, en soms ook een beetje gênant, om dat terug te horen.»

HUMO Komt er nog een nieuwe plaat? De laatste is nu al negen jaar oud.

Hopper «Wel... We hebben er al over gepraat. En we hebben ook al een man gevonden die een eventuele plaat zou willen uitbrengen. Maar verder dan dat gaat het nog niet – na onze tournee in the low countries zullen we wel weer verder praten.»

HUMO Laatste vraagje dan maar: wat is het mooiste compliment dat iemand u ooit over uw muziek heeft gegeven?

Hopper «R.E.M. heeft ooit ‘Favorite Writer’ gecoverd, ik was heel vereerd. En Eels heeft ooit een prachtige versie van ‘Open the Door’ opgenomen, nadat één van de ouders van E was gestorven, geloof ik. Dat was ook heel vleiend. Maar het allermooiste compliment dat iemand me ooit gegeven heeft, kreeg ik op een klein festival ergens in de Midwest. Twee meisjes, zussen, stapten op me af met een bord zelfgebakken koekjes. Ze vertelden me dat een vriend van hen pas was gestorven, en dat ze sindsdien altijd naar ‘Open the Door’ luisterden om zich beter te voelen. Zoiets is toch wel het allerhoogste wat je als muzikant kunt bereiken. Ik moet bijna huilen nu ik eraan terugdenk.»

Magnapop speelt op 1/2 in Nosta in Opwijk en op 3/2 in Cactus@Biekorf in Brugge; alle tourdata: facebook.com/magnapopband

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234