null Beeld

'Major Crimes': spin-off van het ook al verdacht sterke 'The Closer'

Als militante fans van ‘De buurtpolitie’ – onlangs nog een aflevering gesavoureerd waarin een keurige pastoor belaagd werd door een hardnekkige vrouwelijke fan: spannend als een A-cupje rond de jongens van Lesley-Ann Poppe – kijken wij altijd wat argwanend naar het boem-klets-patat van Amerikaanse politieseries. Maar ‘Major Crimes’, de spin-off van het ook al verdacht sterke ‘The Closer’, is zonder meer begeesterend. De tweede reeks start vanavond op Eén, en de sirenes die u hoort zijn nog altijd van een speciale eenheid van het Los Angeles Police Department waar Sharon Raydor de plak zwaait – prima gespeeld door Mary McDonnell (64).

kristoff tilkin

'Er zijn nog te veel politieseries waarin de vrouwen koffie brengen.' Hoofdrol­speelster Mary McDonnell

Mary McDonnell «Dat Sharon leiding geeft aan een team dat hoofdzakelijk uit mannen bestaat, maakt van ‘Major Crimes’ een serie die niet per definitie de realiteit reflecteert: de politie is nog altijd een mannenbastion. Zeker, je ziet vrouwelijke flikken, maar er zijn nog te weinig Sharon Raydors: vrouwen krijgen nog altijd moeilijk toegang tot hoge posten bij de politie. Net dat was het laatste zetje dat ik nodig had om die rol aan te nemen. Dat Sharon een vrouw is die niet bang is om zich een weg te banen in dat wereldje vol mannen, neemt me erg voor haar in. Er zijn nog te veel politieseries waarin de mannen de beslissingen nemen, en de vrouwen koffie brengen, of gewoon de hulpjes zijn die er af en toe iets tussen mogen giechelen.»

-Het is niet de eerste keer dat u een vrouw speelt die boven in plaats van onder het glazen plafond woont.

McDonnell «In ‘Independence Day’ was ik de First Lady, en in ‘Battlestar Galactica’ speelde ik Laura Roslin – de president van het sterrenstelsel! Ja, best wel machtsgeil, ik (lacht)»

-Sharon is geen robotflik die vooral eigen succes nastreeft. Ze leeft net heel erg mee met de slachtoffers in de zaken die ze onderzoekt.

McDonnell «Ja, en daar hoor ik me als actrice niet tegen te verzetten: ik moet het óók allemaal doorvoelen. Maar dat gebeurt vanzelf: ik ben van nature nogal empathisch. Wat ik moet doen, en wat Sharon dus ook moet doen, is niet bang zijn van die emoties. Een job die zich soms venijnig vastklauwt in je gemoed is niet iets slechts, en ruïneert niet per definitie je gezondheid. Kijk naar Sharon: ze laat zich raken door wat ze ziet, maar tegelijk destabiliseren die forse emoties haar niet.»

-Ja: al bij al is Sharon een heel stabiele vrouw. En ook onder haar collega’s zit niet echt een getormenteerd duiveltje.

McDonnell «In crimireeksen zijn de agenten die op boeven jagen vaak hoogst disfunctioneel in hun privéleven. Terwijl er in werkelijkheid bij de politie zoveel evenwichtige mensen zitten, met ook buiten het werk hun zaakjes prima op orde! Ik ben de scenarioschrijvers bijzonder dankbaar dat ze niet met melodrama morsen. Dat is niet het verhaal dat ‘Major Crimes’ wil vertellen. De personages zijn na een dag misdaad bestrijden doorgaans ook veel te moe om ’s avonds ook nog eens drama te creëren in hun eigen leven (lacht). Nee, wat wij willen vertellen is hoe je criminaliteit bevecht, en hoe je ervoor zorgt dat je juridisch systeem een beetje deugt.»

-Hebt u zelf iets belangrijks van Sharon geleerd?

McDonnell «Je vraagt je toch vaak af – op je werk, maar ook in je privéleven – hoe je mensen in godsnaam méékrijgt? Wel, Sharon leerde me dat toewijding besmettelijk is. Door altijd geconcentreerd alles te geven wat in haar zit, schaart ze haar mensen achter zich. Moet je echt ook eens proberen.»

-We proberen het morgen. Of overmorgen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234