null Beeld

Make Frances Lefebure Great Again: 'Ik heb ook complexen, maar meisjes van 14: dá's nog iets anders'

Wegens een goed bekeken eerste reeks mag ‘Make Belgium Great Again’ vanaf heden proberen VTM great te maken: het bonte feelgoodprogramma verhuist van de dinsdag- naar de zondagavond en zal de strijd aanbinden met ‘Donderen in Keulen’ en ‘Dancing with the Stars’, de paradepaardjes van respectievelijk Eén en VIER.

Noud Jansen

Frances Lefebure «Ik vind die verhuizing een goed idee: ‘Make Belgium Great Again’ is in mijn ogen een typisch zondagavondprogramma, waar je met het hele gezin naar kijkt. Maar hoe dat de kijkcijfers zal beïnvloeden, maakt mij niet zo heel veel uit, zolang de kijkers maar net zo enthousiast zijn als vorig jaar.»

HUMO Wat mogen we in aflevering één verwachten?

Lefebure «Wat we zeker al brengen, is een grote inzamelactie van zogeheten klein elektro: smartphones, scheerapparaten, printers, enzovoort. Ik wist dat tot voor kort niet, maar een aantal grondstoffen die daarin zitten, vooral dan in gsm’s, zullen tegen 2030 zo goed als uitgeput zijn. Onbegrijpelijk, als je weet dat er in elk Vlaams huishouden gemiddeld vier oude gsm’s liggen te slingeren. Daarom zijn we aan willekeurige voordeuren gaan aanbellen om ‘De Grote Kleine Elektro Show’ op te voeren, waarbij de bewoners drie minuten kregen om hun afgedankte spullen tevoorschijn te toveren. Wat we uiteindelijk willen bereiken, is dat heel Vlaanderen hetzelfde doet. Het geld dat dat opbrengt – want die grondstoffen zijn wel degelijk geld waard – gaat integraal naar Rode Neuzen Dag.»

HUMO In één aflevering willen jullie iets doen aan het al te stringente schoonheidsideaal. Wat?

Lefebure «Dat moet nog geheim blijven. Maar dat het huidige schoonheidsideaal een groot probleem is, vooral bij jongeren, is wel duidelijk. Ik heb met enkele meisjes van 14 gepraat die zulke grote complexen hebben dat ze niks meer posten op de sociale media zonder dat ze er eerst vijfhonderd filters over hebben geplakt. Da’s toch een generatieverschil, hoor. Oké, als ik een fotoshoot achter de rug heb, kijk ik óók meteen hoe ik eruitzie en welke foto’s ik zeker niet gebruikt wil zien. Maar zo ongelofelijk onzeker over mijn uiterlijk als een groot deel van de jeugd nu is, ben ik nooit geweest. Goed, dat probleem zullen wij met ‘Make Belgium Great Again’ niet kunnen oplossen, maar hopelijk kunnen we er wel voor zorgen dat we met z’n allen een klein beetje minder streng worden voor onszelf, én voor de andere.»

HUMO Heb jij je eigen gedrag al veranderd door toedoen van ‘Make Belgium Great Again’?

Lefebure «Ja, ik ben een pak geëngageerder geworden. Er komen bij mij bijvoorbeeld geen plastic flessen meer in huis. Op warme draaidagen heb ik zelfs serieus dorst geleden, omdat er niets anders voorhanden was dan plastic flesjes. Hoofdpijn dat ik ’s avonds had! Je zou kunnen zeggen dat ik overdrijf…»

HUMO Ik was het net van plan.

Lefebure «‘Make Frances Great Again’: dát zou pas een winnend format zijn (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234