null Beeld

Makers van 'De stoel' voelen nattigheid: 'Ons plan bij onweer? Oei, dat hebben we niet'

Nieuws waar we even van moeten gaan zitten: ‘De stoel’ is terug op Eén, en dus kan het niet anders of de zomer is nu helemaal uit de startblokken geknald. Aan het concept is wijselijk niet geraakt: ergens te lande wordt een strandstoel uitgeklapt, en wie er als eerste z’n krent in parkeert met het juiste voorwerp in handen, wint een reis.

Peter Cockx (eindredacteur) «De simpelste ideeën zijn de beste, dus van dat achter ‘De stoel’ blijven we af. Alleen de generiek is anders dit jaar. Dat, en het feit dat onze reporters voor die rubriek nu rondrijden in een elektrische wagen. Die wissel waren we onze omgeving toch stilaan verplicht.»

HUMO Ook dit jaar zijn jullie er dus weer in geslaagd om 45 nieuwe plaatsen te vinden in Vlaanderen?

Cockx «Inderdaad. Al kruipt daar wel een paar maanden werk in. De plaatsen moeten herkenbaar zijn, maar toch liefst ook een beetje mooi. Op dat vlak is er wel een kleine koerswijziging geweest: dit jaar zijn we onze locaties iets vaker in de buurt van kleine dorpskernen gaan zoeken. Het communitygevoel leeft daar nog harder, en dat is erg dankbaar voor een programma als ‘De stoel’: iedereen kent er iedereen, en niet zelden wordt er na de opnames nog een feestje gebouwd.

»Maar naast locaties moeten we ook elk jaar weer 45 nieuwe voorwerpen verzinnen die kijkers moeten meebrengen. Daar ben ik verantwoordelijk voor, en ik kan je zeggen: ook een flinke taak. Maar achter een goed voorwerp schuilen wel telkens de mooiste verhalen. Vorig seizoen lieten we mensen eens een paternoster meebrengen: we waren bang dat er amper iemand zou komen, omdat een paternoster al iets ouderwets is. Maar wat zag je? Tíéntallen paternosters, en evenveel unieke verhalen.»

HUMO Staan jullie nooit in de file op weg naar de bestemming? Niet bepaald een eitje, elke dag per auto het land doorkruisen.

Cockx «Dat is zo. Het helpt dat we in ploegen werken: de regisseur die op locatie moet staan met de stoel, hoeft die dag geen montage te doen. Zo kan hij op tijd vertrekken om zeker klaar te staan als we om acht uur op antenne gaan.»

HUMO Met het onstuimige weer van de laatste weken: wat is het plan mocht er boven de stoel ooit een onweer losbarsten?

Cockx «Goede vraag. Eigenlijk hebben we daar geen plan voor (lacht). Misschien moeten we daar maar eens over nadenken. Ik vermoed dat er dan gewoon niemand komt. En mocht het écht te hevig worden, dan kan ik me inbeelden dat we uitzonderlijk eens geen aflevering maken. Veiligheid primeert, ook bij ‘De stoel’.»

HUMO Wat is de recordopkomst tot nu toe? En zitten jullie niet elke keer stiekem te hopen dat het record aan diggelen gaat?

Cockx «Een exact getal hebben we niet: net door dat communitygevoel dagen er ook veel mensen op die gewoon komen toekijken. Maar de grootste groep van vorig jaar zagen we in Beringen. Enórm veel volk, maar hoeveel deelnemers daarbij waren, is moeilijk te zeggen. Het minimum van vorig seizoen weet ik wél nog.»

HUMO Met hoeveel waren die?

Cockx «Met drie. Dat lag aan de locatie: een jaagpad in Vilvoorde, ver weg van de bewoonde wereld. Tja, daar leer je ook uit, hè.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234