null Beeld

Malin-Sarah Gozin

Scenariste, onder meer van 'Clan'

Bart Vanegeren

HUMO In welk boek bent u tegenwoordig bezig?

Malin-Sarah Gozin «Voor een nieuwe reeks heb ik net ‘Alice in Wonderland’ en ‘Through the Looking Glass’ van Lewis Carroll herlezen. In scenario’s speel ik soms graag met literaire referenties, als thematische knipoog. Puur voor mezelf: ‘Tender Is the Night’ van F. Scott Fitzgerald

HUMO Waar leest u het liefst?

Gozin «Overal waar het warm is: in bad, in de zon, aan de haard of in de sauna.»

HUMO Met welke auteur zou u een avondje uit willen?

Gozin «Een postume date dan met Fitzgerald, een wijs en getalenteerd man – zo schoon en accuraat hij de complexiteit van relaties en van het leven wist te vatten.»

HUMO Met welk romanpersonage ziet u een onenightstand wel zitten?

Gozin «Toen ik op mijn 17de ‘The Catcher in the Rye’ van J.D. Salinger las, was ik verliefd op Holden Caulfield. Ik moest toen absoluut elke dag verder lezen om dichtbij hem te kunnen zijn.»

HUMO Wat is uw favoriete gedicht?

Gozin «Ik koester het meest niet gepubliceerde, gekregen gedichten.»

HUMO Welk boek hebt u het vaakst cadeau gedaan?

Gozin «Dat verandert van bevlieging tot bevlieging. Nu is dat ‘Driemaal bij dageraad’ van Alessandro Baricco, over een man en een vrouw die elkaar drie keer ontmoeten – telkens voor de enige, de eerste en de laatste keer. Slechts 95 bladzijden, maar ik was daar redelijk ondersteboven van.»

HUMO Wat is volgens u het ideale vakantieboek?

Gozin «Van mijn coscenarist Christophe Dirickx kreeg ik onlangs ‘Girl on a Train’ van Paula Hawkins. Een heuse pageturner die – jawel – leest als een trein.»

HUMO Hebt u een favoriete thriller?

Gozin «Alles van het dwaas-originele, plot-twisted brein van Chuck Palahniuk: ‘Invisible Monsters’, ‘Survivor’, ‘Choke’, ‘Fight Club’…»

HUMO Welk non-fictieboek zou iedereen gelezen moeten hebben?

Gozin «Ik kan iedereen aanraden om sporadisch wat meer in kookboeken te bladeren.»

HUMO Welk kunst- of kijkboek kampeert op uw koffietafel?

Gozin «‘Own’ van Erwin Olaf

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van ontroering heeft bezorgd?

Gozin «‘Ten zuiden van de grens’ van Haruki Murakami en ‘Call Me by Your Name’ van André Aciman

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van het lachen heeft bezorgd?

Gozin «Oei, deze vraag doet me beseffen dat ik in boeken altijd drama, melancholie en passie opzoek. Mental note: ‘Lees de volgende keer eens iets grappigs, Malin!’»

HUMO Welk boek zou u meteen (her)lezen als u een week leestijd cadeau kreeg?

Gozin «Ik heb het altijd jammer gevonden dat ik ‘House of Leaves’ van Mark Z. Danielewski niet heb kunnen uitlezen, want de premisse fascineerde. Maar ik vrees dat ik zelfs met een week extra niet door al die voetnoten raak.»

HUMO Van welk boek vindt u de film beter?

Gozin «‘The Shining’: Stanley Kubrick versus Stephen King. ‘Brokeback Mountain’: scenaristen Larry McMurtry en Diana Ossana en regisseur Ang Lee hebben het originele en mooie kortverhaal van Annie Proulx meer dan overtroffen.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar overschat?

Gozin «Alles wat gehypet wordt, is sowieso overschat. Ik zal bijgevolg niet snel een Dan Brown of Nicci French oppikken. En als iemand mij ooit met ‘Fifty Shades’ in handen ziet: shoot me

HUMO Welk romaneinde had u liever anders gehad?

Gozin «Op een paar uitzonderingen na herinner ik me zelden de laatste pagina. Het zijn de personages die me overtuigen en veelal zelf hun eindes schrijven.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234