Man Bijt Hond: Gunter Lamoot

Het gaat goed met Gunter Lamoot, maakt u zich geen zorgen: zijn succesvolle zaalshow 'Softie' loopt op z'n laatste benen, en in 'Man bijt hond' is hij nog even het kwispelende staartje van het programma

Lamoot wil trouwens dringend iets kwijt over het zitmeubel waarin één en ander zich afspeelt.

Gunter Lamoot «Dat is dus echt een fan-tas-tische zetel, hè. Daarom wil graag via deze weg aan Wouter Vandenhaute vragen of ik 'm misschien mag houden. Ik zal er héél goed voor zorgen.»

HUMO De kandidaten in 'De vraag van vandaag' ogen altijd behoorlijk ontspannen. Jouw geruststellende aura, of geef je ze een plak spacecake net voor de opname?

Lamoot «Goh, ze zijn niet altijd zo los, hoor. Soms zitten ze daar maar te zitten en krijg ik er nauwelijks wat uit. Vaak zijn dat net die mensen die zich bij hun inschrijving 'vlot, geestig en ad rem' noemden.

»Maar tegenwoordig gaat het bijna altijd goed, omdat de mensen het programma nu wel kennen. 't Is een simpel concept, hè: een archieffilmpje, en wat improvisatoire bullshit eromheen, zonder dat het ooit grof wordt.

»Hoewel ik toch een beetje die naam blijf hebben - mensen verwarren me misschien met die mens die op het podium staat in mijn zaalshows. Maar in 'De vraag van vandaag' zal ik nooit beledigend worden. In het begin knuffelde ik de mensen zelfs veel té enthousiast!»

HUMO Sta je zelf nog wel eens te kijken van de totaal vergeten quizprogramma's waarmee je researchers komen aandraven?

Lamoot «O ja. Terwijl het al een wonder mag heten dat die mannen nog zoveel vinden. Hele happen uit het VRT-archief zijn wég: tot in de jaren 80 werden banden met ouwe programma's vaak gewoon gerecycleerd.

»Het meest hou ik van de programma's van voor mijn tijd. Toen was een televisiequiz nog een Zeer Ernstige Zaak. Terwijl ze lustig sigaretten zaten te paffen, keken de presentatoren en de deelnemers alsof ze de grote wereldproblemen aan het oplossen waren: heerlijk.»

HUMO Zou er een goeie Capiau, Wyndaele of Van Molle in jou zitten?

Lamoot «Ik denk het wel. Ik zit daar toch goed, hè, in die stoel. Alhoewel: een volwaardige quiz presenteren zou misschien toch niet zo'n geweldig idee zijn. Ik heb nogal de neiging om, euhm, een gigantisch eind weg te lullen.

»Eén aflevering zou drie uur duren! Hoe vaak heeft Jan Eelen (die 'De vraag van vandaag' regisseert, red.) niet moeten roepen: 'Lamoot, stop en kom uit uw parallel universum!' En misschien lach ik toch ook iets te neig met m'n eigen grappen.»

HUMO Ben jij het type dat kickt op nutteloze weetjes?

Lamoot «Helemaal. Wist je dat het niet veel gescheeld heeft of de hoelahoep was al in de tijd van de Etrusken uitgevonden?»

HUMO Huh?

Lamoot «Ik verzin maar wat. Maar misschien is het wel zo, hè? Per slot van rekening bestaan er weinig naslagwerken over dingen die net niet zijn uitgevonden. Geen, feitelijk. (Op dreef)

»Misschien dat ooit wel iemand met het idee heeft gespeeld om zo'n boek te schrijven, maar dat zijn vrouw hem tegenhield: 'Zoudt ge u geen fatsoenlijk werk zoeken?' En toen...»

HUMO (sluipt stilletjes weg)

Bekijk Gunter Lamoot:Eén: Man Bijt Hond

Gunter Lamoot

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234