null Beeld

Man en muis: Martin Amis over 'De zwangere weduwe'

Londen, begin juli. Dit is niet het beste moment om de Britse topauteur Martin Amis te spreken: zijn moeder Hillary is pas overleden, en zijn nieuwe roman 'De zwangere weduwe' (Uitgeverij Contact) krijgt weerom felle tegenwind van vooral feministische critici.

Enkele quotes van Martin Amis

Amis «Germaine(Greer) is zeer intelligent, maar ze zit vastgeroest in haar feministische trip. Ze beseft niet dat haar zogenaamd libertaire en ruimdenkende houding net conservatief is. Eén voorbeeld: in sommige gevallen is ze pro clitoridectomie.
»Een feministe die genitale verminking tolereert! Ondenkbaar, toch? Maar zij vindt: in sommige landen is dat een traditie, en die moet je respecteren, anders ben je een racist. (Zucht) Wat kan je daarop zeggen?
»Ik krijg veel kritiek omdat mensen nu eenmaal territoriaal zijn: feministen vinden dat alleen vrouwen over vrouwen mogen schrijven, van sommige imams mogen alleen moslims over de islam schrijven, journalisten hebben liever dat ik met mijn essays en columns van hun terrein blijf...
»En iedereen heeft een achterban: een allochtone journalist móét mij in z'n krant neersabelen, anders wordt hij door z'n omgeving ter verantwoording geroepen. Veel koppigaards blijven ook volhouden dat ik alles te danken heb aan mijn beroemde vader, ook al is die intussen vijftien jaar dood en heb ik meer dan twintig boeken geschreven.»

HUMO Ik ken tragische voorbeelden van mannen die met hun vriendinnen trouwden omdat die hen vaak pijpten. Maar een jaar later droogden die blowjobs plots op.
Amis «In Amerika doet deze banale grap de ronde: 'Wat is het verschil tussen je werk en je vrouw? After two years, your job still sucks.' Ik wed dat minstens een derde van de echtscheidingen nu al wordt veroorzaakt doordat echtgenotes zich - terecht - weigeren te plooien naar eisen die door de scheve normen van internetporno vanzelfsprekend lijken. Dát is de splijtzwam van onze tijd: preuts en hypocriet fundamentalisme aan de ene kant, zielloze decadentie aan de andere.»

Amis «Het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen maakt - of terwijl je met seks bezig bent. Maar nu ik zelf oud word, merk ik dat andere vragen belangrijker zijn geworden, méér nog dan pakweg de Nobelprijs: zal ik later kunnen zeggen dat mijn relaties met vrouwen deugden? Heb ik een goed huwelijk gehad? Wat vindt mijn dochter van mij?»

Amis «Ik vrees dat alle schrijvers na hun zeventigste opgebrand zijn. Als dat klopt, heb ik nog drie à vier boeken te gaan.

»Ik hoop dat ik weet wanneer ik moet stoppen. Schrijvers sterven twee keer: eerst gaat het talent, daarna pas het lichaam. Ik kende Saul Bellow erg goed, en ik heb zijn aftakeling van nabij meegemaakt. Hij had alzheimer, een extra wrede ziekte voor een schrijver.
»Alsof de duivel denkt: 'Wat is de ergste kwelling die ik voor deze man kan bedenken?' Nee, ik zal ervoor zorgen dat ik geen onvoltooide roman achterlaat.»

undefined

Martin Amis leest voor uit 'The Pregnant Widow':

U leest het volledige interview op dinsdag 14 september in Humo 3654/37 .

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234