null Beeld

Manager Patrick Lefevere en commentator José De Cauwer: 'Ik zal je eens iets vertellen: Remco Evenepoel staat te dik!'

Een half leven geleden zaten ze als jonge ploegleiders aan een Ierse toog de wielerwereld te verbeteren, met een fles whiskey bij de hand. Enkele decennia later rijgt Patrick Lefevere (64) met zijn Deceuninck-Quick·Step de overwinningen aaneen, en levert José De Cauwer (69) er vakkundig commentaar bij voor Sporza. Nu de renners klaarstaan om over de Vlaamse kasseien te dokkeren, bracht Humo beide heren van stand samen voor een pronostiek: ‘Schrijf maar op: er is geen betere Belg dan Van Avermaet... of het moet Naesen zijn, die vlíégt!’

Jan Hauspie

'99 procent van de renners die bij ons weggaan, presteert daarna niet meer. Ik kan op het juiste moment afscheid nemen'

Net die ochtend is het officieel: miljardair Jim Ratcliffe, de rijkste man van Engeland en CEO van chemiebedrijf Ineos, wordt de nieuwe eigenaar van Team Sky. De financiële kloof tussen het team van Chris Froome en de rest van het peloton dreigt nog groter te worden.

Patrick Lefevere «Ja, ik ben jaloers. Ratcliffe was onlangs in België: hij gaat 2 miljard euro investeren in de Antwerpse haven.»

José De Cauwer «3 miljard zelfs! Hij gaat fabrieken bouwen met werkgelegenheid voor vijfhonderd mensen.»

Lefevere «En Total (Franse oliereus, red.) had Direct Energie (de ploeg van Niki Terpstra, red.) al overgenomen, maar zopas bleek dat het al vanaf Parijs – Roubaix hoofdsponsor wordt. Er komt een moment dat ik als Don Quichot tegen windmolens zal moeten vechten. Nu, het is een goede evolutie dat grote spelers als Total en Ineos in de koers stappen. Er zullen nog anderen volgen. Maar of ze míj zullen bellen? (lacht)»

HUMO Wat betekent de komst van zulke reuzen voor de sport?

Lefevere «Dat we misschien eindelijk zullen krijgen waar we recht op hebben. Kenden we in de wielrennerij transfersommen zoals in het voetbal, dan woonden José en ik nu in Monaco. Ben ik daar triest om? Nee, ik kan iedereen recht in de ogen kijken.

»Het wielrennen heeft een Bernie Ecclestone nodig, die in de Formule 1 wél de belangen van de teams kon verdedigen. Ik heb het ooit geprobeerd. Ik ben op de barricaden gaan staan, maar toen ik me omdraaide, waren al mijn collega’s weggelopen.»

HUMO Patrick, op jullie ploegvoorstelling stond je nog maar eens op je strepen: ‘Ik wil een behandeling die strookt met wie we zijn: de beste ploeg van de wereld.’

Lefevere «Ik ben misschien een domme boekhouder, maar ik kan wel rekenen. Voor de start van de E3 BinckBank Classic in Harelbeke moet ik hekken rond mijn bus zetten om het publiek op afstand te houden. Bij andere bussen zie ik niemand. Waarom krijg ik dan evenveel startgeld – 8.500 euro – als mijn collega’s? Sorry voor mijn dikke nek, maar ik ben een garantie op succes. Ik kom met kwaliteit, wij maken de koers.

»Drie jaar geleden werd Stijn Vandenbergh ziek de avond voor Nokere Koerse. In plaats van met acht kwamen we met zeven renners aan de start. De organisatie hield 500 euro af van ons startgeld. Terwijl wíj die koers met ons spektakel al jaren boven water houden. Het jaar daarna boden ze mij tot 15.000 euro, maar ik heb geweigerd: ik liet hen liever een jaar branden in het vagevuur. Fuck you!»

HUMO Ook met de nieuwe sponsor Deceuninck rijgt Quick·Step dit voorjaar de zeges aan elkaar.

De Cauwer «Ook zonder Niki Terpstra blijft het een sterke ploeg. Heb je gezien hoe gretig Philippe Gilbert nog is? Dat is een gevolg van de schwung, ambiance en concurrentie in die ploeg. Wat een verschil met André Greipel, die bij Team Arkéa-Samsic op een kerkhof is terechtgekomen. Dan mag die jongen nog – ik zeg maar wat – 5 miljoen euro per jaar verdienen, ik sluit niet uit dat hij over een paar maanden zegt: ‘Weet je wat? Ik schei ermee uit.’»

Lefevere «99 procent van de renners die bij ons weggaan, presteert daarna niet meer. Mijn sterkte is dat ik op het juiste moment afscheid kan nemen. Dat doet meer pijn dan iedereen denkt, maar je moet sentiment loskoppelen van zakendoen.

»Niki is een topgast, ik heb hem met veel pijn in het hart moeten laten gaan. Toen de zoektocht naar een nieuwe sponsor maar niet opschoot, heb ik hem gezegd dat hij niet op mij moest wachten. 34 jaar, twee kleine kinderen, een nieuw huis: ik wilde niet dat hij door mij tussen twee stoelen zou vallen. Maar het was wel hard.»

undefined

'Tom Boonen amuseert zich nu rot in de autosport, maar op een dag keert hij terug naar de koers'


Podium of jodium

HUMO Het is geen simpele stiel. Waarom ben je er ooit mee begonnen?

LEFEVERE «Ik was 21 toen ik prof werd en ik wist niets van het leven. Het voelde alsof ik meteen in het diepe werd gesmeten. ‘Trek uw plan!’ Ik wil niet dat jonge renners dat nog moeten meemaken. Maar ik zeg wel waar het op staat: ‘Jij bent een goede coureur, maar je zult nooit een kopman zijn.’ Dat klinkt hard, en dat ís het ook. Maar ik ben altijd eerlijk.»

De Cauwer «Als ploegleider probeerde ik ook mijn knechten te motiveren om toch eens een koers te winnen. Alles draait om motivatie. Adrie van der Poel verwoordde het juist in ‘De kleedkamer’: ‘Ook met minder talent, maar veel werkkracht en goesting kun je ver raken.’»

Lefevere «Iedereen kan winnen – wij wonnen vorig jaar met vijftien verschillende renners – maar je moet nederig blijven. Twee jaar geleden kwam Matteo Trentin naar mij: ‘Ik wil kopman worden!’ Ik ben een grote fan van Matteo, en nog meer van zijn vrouw Claudia Morandini, een voormalige topskiester, maar ik schrok me rot. In de Ronde van Vlaanderen begon Gilbert aan een ongelofelijk nummer op 100 kilometer van de meet. Wie zat er in zijn wiel? Trentin. Op 100 meter van de top van de Kwaremont moest hij lossen. Gilbert reed door, Matteo werd opgepikt door Naesen, Van Avermaet en Sagan. Na 20 kilometer in hun wiel werd hij opnieuw gelost. ‘En jij wilt kopman worden?’ vroeg ik. Matteo rijdt nu bij Mitchelton.»

HUMO Zijn er gelijkenissen tussen de ploegleider Lefevere en de ploegleider De Cauwer?

null Beeld

LEFEVERE «Net als José heb ik de gave om een renner naar een hoger niveau te tillen. En ik heb altijd een boon gehad voor de jeugd. José ook. Wij pakten renners over wie iedereen zei: ‘Wie the fuck legt hij nu vast?’ Nog altijd check ik elke maandagochtend wie er in het weekend gewonnen heeft bij de beloften. Misschien is die winnaar wel mijn nieuwe man. Het is niet door eens met de vingers te knippen dat de grote talenten je in de schoot komen vallen.»

HUMO Eén van die talenten is Remco Evenepoel: 19 jaar, maar alle ogen zijn op hem gericht. Welke indruk maakt hij?

Lefevere «Een zéér goede indruk. Tijdens de ploegentijdrit van de Ronde van de Emiraten heeft Remco iedereen verbaasd. Bij ons maakt iedere renner beurten van 15 seconden op kop. Kún je langer, dan mag dat, op voorwaarde dat je de snelheid niet laat zakken. Wel, Remco maakte beurten van 30 seconden! Trouwens, in de Tirreno heb ik onze Deense belofte Kasper Asgreen hetzelfde zien doen. In de laatste 500 meter reed hij Stybar en de rest van de ploeg zomaar uit het wiel.»

HUMO Evenepoel was op trainingskamp naar verluidt de enige die Alaphilippe bergop kon volgen.

De Cauwer «Dat heb ik ook gehoord.»

Lefevere «Weet je hoeveel waarde ik daaraan hecht? Nul komma nul. Ik zal je eens iets vertellen: Remco staat te dik. Met hetzelfde gewicht als op het WK vorig jaar, was hij in Emiraten in de top vijf geëindigd. Maar wie 4 kilo te veel weegt, krijgt de rekening gepresenteerd. Hij was ontgoocheld. Hij zégt van niet, maar ik zag hem zitten op een bankje en ik zit al lang genoeg in de stiel om te weten dat ik hem dan beter met rust laat.

»Remco is nu hard aan het werken. Hij heeft een beetje tegen zijn zin Nokere Koerse en de Bredene Koksijde Classic gereden, zijn grote test wordt de Ronde van Romandië. Twee tijdritten en aankomsten bergop: daar zullen we zien waar hij staat.»

De Cauwer «Bredene en Nokere hebben hem deugd gedaan. Het is een andere manier van koersen, meer wringen. Dat moet hij ook leren.»

HUMO Tom Boonen voorspelde in Humo dat er nog een terugval komt.

De Cauwer «Natuurlijk: Remco móét zichzelf nog tegenkomen.»

Lefevere «De vraag zal zijn: hoe gaat hij ermee om?»

HUMO Boonen verwacht meer van Jasper Philipsen.

Lefevere «Dat is appels met peren vergelijken. Remco is een duuratleet, Jasper een spurter. Hij is ook ouder, dus het is logisch dat hij op korte termijn betere resultaten zal kunnen voorleggen.

»Jasper wilde graag naar ons komen, maar ik had al zoveel sprinters: Jakobsen, Hodeg, Viviani. Ik kon die jongen geen toekomst voorspiegelen die er niet is.»

HUMO Tot waar reiken de mogelijkheden van Fabio Jakobsen?

Lefevere «Dat wordt een heel grote spurter. Zijn grootste concurrent komt ook uit Nederland: Dylan Groenewegen, op dit ogenblik de explosiefste renner van het peloton. Maar Fabio is echt niet normaal. Vorig jaar reed hij als 21-jarige de Scheldeprijs. (Imiteert Hollandse tongval) ‘Nou, ik doe mee voor het podium of jodium.’ Begrijpe wie kan, maar hij won wel, na een hele dag met 50 km per uur in waaiers te hebben gereden. En dan dat laconieke toontje achteraf: ‘Jammer dat Kittel er niet bij was, ik had hem ook geklopt.’ Nederlanders, hè (lacht).»

HUMO Wat is er met Marcel Kittel aan de hand? Nog zo’n renner die bij Patrick is vertrokken en nooit meer zijn niveau heeft gehaald.

Lefevere «Bel jij me als je ’t weet?»

De Cauwer «Fenomenaal wat die in het verleden heeft laten zien! Maar mentaal staat hij niet altijd even stevig in zijn schoenen.»

Lefevere «De dag dat hij voor ons de groene trui pakte in de Tour, zag je hem doodgaan van de stress. Toen al wist ik: die haalt Parijs niet. Je wenst het niemand toe, maar toen hij viel, was dat een enorme bevrijding voor hem. Hij had een excuus om naar huis te gaan. Maar: wel een grote seigneur. Hij is nog naar Parijs gekomen om de hele ploeg te trakteren. Dat heb ik er nog niet veel zien doen.»

HUMO Waarom wint Zdenek Stybar plots weer?

Lefevere «Stybar is een topkerel, maar zó’n stresskonijn! Alles moet 100 procent juist zitten, anders blokkeert hij. Blijkbaar heeft hij deze winter geleerd dat je soms ook foert moet kunnen zeggen.»

De Cauwer «Stress is een slechte raadgever in de koers.»

Lefevere «Veel talenten hebben op belangrijke momenten ‘toevallig’ een beetje keel- of buikpijn: stress. Zelfs de grote Museeuw zei altijd dat hij niet de enige kopman wilde zijn, hij had graag Tafi en Ballerini naast zich. Alleen Boonen was anders, die was altijd heel duidelijk: ‘Ik win!’»

HUMO In de tijdrit van de Ronde van Algarve werd Stybar tiende, terwijl hij vroeger nooit alleen kon rijden.

Lefevere (ontwijkend) «Dat zegt niks over de krachtsverhoudingen, omdat veel renners zo vroeg op het jaar nog verstoppertje spelen. Het echte werk begint pas met de Vlaamse klassiekers. Ik blijf met de voetjes op de grond. Mijn goede vriend Yvan Van Mol (teamdokter, red.) is al ongerust: ‘We zijn te vroeg in vorm!’»

HUMO Welke conclusies trekken jullie toch al?

Lefevere «Dat wij goed zijn. En dat Astana extreem goed is op parcoursen waarop wij net iets tekortschieten.»

undefined

null Beeld

undefined

''Remco Evenepoel heeft ons verbaasd tijdens de ploegentijdrit in de Emiraten. Elke renner maakte beurten van 15 seconden op kop, maar Evenepoel hield het 30 seconden vol' Patrick Lefevere


Bloed prikken op wc

HUMO Hebben jullie vragen bij de goede prestaties van Astana?

De Cauwer (licht geïrriteerd) «Er zijn twéé ploegen die winnen. Gaan we ons alleen vragen stellen bij Astana? Lutsenko was wereldkampioen bij de beloften en heeft al ritten gewonnen in de Ronde van Spanje: dat is niet de eerste de beste, hoor.»

Lefevere «Een toptalent. Net als Fuglsang. Laten we hun het voordeel van de twijfel gunnen. Ik las in Le Monde dat er nog meer wielrenners betrokken zouden zijn bij het Oostenrijkse bloeddopingschandaal (operatie Aderlass, red.). God behoedde ons daarvan! (tot De Cauwer) Kende jij die twee Oostenrijkers?»

De Cauwer «Ik heb Denifl een rit zien winnen in de Ronde van Spanje.»

Lefevere «Ik heb 75 mensen in dienst, van wie 25 renners. Ik ben bijna 100 procent zeker dat ze clean zijn, maar ik kan nooit uitsluiten dat er een dief in mijn familie zit. Stel je voor: je bent 28 jaar, je hebt een goed contract, je hebt twee kinderen en je bouwt een huis dat groter is dan nodig. En plots lukt het niet meer. Dan panikeren renners soms: ‘Als ik niet presteer, is het over.’ En dan doen ze rare dingen.»

De Cauwer «Weet je wat ik zo stuitend vind? Dat dokters, die geacht worden intellectuele mensen te zijn, de aanstokers zijn. Dat vind ik duizend keer erger dan een domme sporter die zich laat verleiden door zo’n – excusez le mot – klootzak. Achter zulke dokters moeten toch ziekenhuizen staan? Of farmaceutische bedrijven? Het is een maffia.»

HUMO Heeft het Oostenrijkse schandaal jullie verrast?

De Cauwer «Weet je wanneer ik verrast zou zijn? Als er een grote naam tussen zat.»

Lefevere «Zo is het, José! Hebben die jongens prijzen gereden? Nee, het zijn derderangsrenners.»

HUMO Is er meer op komst?

Lefevere «Weet jij hoeveel schade de zaak-Froome ons heeft berokkend? Terwijl ze niets voorstelde. Yvan Van Mol zei vanaf dag één: ‘Niks aan de hand, Patrick.’ Na negen maanden bleek dat ook. Maar de schade was niet te overzien. Het stoort mij enorm dat de wielersport altijd als een dopingsport wordt gezien, terwijl in de atletiek de helft van de sprinters geschorst is.»

De Cauwer «In een recente studie over doping in de sport stond het wielrennen op de achtste of negende plaats. En dan nog doordat het aantal controles tien keer hoger ligt dan in andere sporten.»

HUMO Tom Dumoulin riep op tot nog méér controles.

Lefevere «Wat moet die jongen anders zeggen?»

De Cauwer «Het wielrennen is de enige sport die zichzelf controleert. Dat doet geen enkele andere federatie, en al zeker het voetbal niet. Dumoulin is vooral teleurgesteld in zijn ex-ploegmaat (Georg Preidler, één van de twee betrapte Oostenrijkse renners, red.). Maar trek morgen een trui van Deceuninck-Quick·Step aan en er staan ’s morgens om halfzeven controleurs aan je bed om bloed te prikken. Meestal net op een dag dat je kunt uitslapen. Wreed, zenne!»

Lefevere «Erger dan tijdens het Gala van de Flandrien wordt het niet meer. Pieter Serry werd uit de zaal geplukt. Achteraf vertelde hij dat ze hem hadden meegenomen naar de toiletten van een hotel aan de overkant van de straat: daar hadden ze bloed afgenomen. Ik wist niet wat ik hoorde: ‘Wablíéft?! En dat heb jij toegelaten, op het vuilste plekje van dat hotel?’ Die jongen is verbaal niet sterk genoeg om zich te verzetten. Ik zou altijd geweigerd hebben.»

De Cauwer «Er is veel goodwill, vooral bij de jeugd. Neem nu Jasper Philipsen. Geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt te vragen: ‘Wat is dat pilleke daar?’»

Lefevere «Weet je wat Lampaert zegt? ‘Ik val flauw als ik nog maar een naald zíé.’ Hij is blij dat hij nú wielrenner is, de no needle policy is een zegen voor hem.»

undefined

'De kranten hebben geprobeerd ons uit elkaar te spelen, en nu denkt iedereen dat Lefevere en De Cauwer niet meer door één deur kunnen. Awel, wij wel' José De Cauwer


Greg en phil

HUMO Over Yves Lampaert zei je dat het ‘niet meer van mogen, maar van moeten’ is. Waarom zet je hem onder druk?

Lefevere «Dat doe ik niet. Hij is Belgisch kampioen en wordt ernaar betaald. Yves is een schitterende gast, maar hij is altijd een beetje de underdog geweest. Hij wil nu zelf zijn kans gaan. Hij rijdt écht hard en doet alles voor de ploeg, omdat hij weet: op een dag betaalt zich dat uit. Terecht: wie iets doet voor een ander, krijgt daar in onze ploeg iets voor terug. Maar gaat hij de Ronde van Vlaanderen winnen, of Roubaix? Gaat hij Sagan en Degenkolb eraf rijden?»

HUMO Wat denk je?

Lefevere «Ik hoop het. Wij zijn voorbereid. Ik zie Stybar zoals ik hem nog nooit eerder gezien heb: ontspannen. En ik zie een Gilbert die nog altijd wil bewijzen dat hij tot alles in staat is.»

De Cauwer «Gilbert durft aan te trekken op momenten dat niemand anders durft. Geef hem een halve kans en hij grijpt ze.»

HUMO Is Greg Van Avermaet weer de renner van vier jaar geleden? De man die overal mee is, maar geen grote koersen meer wint?

Lefevere «Oei, nu begeven we ons op glad ijs. (knikt naar De Cauwer) Streekgenoten.»

De Cauwer «Mocht hij bij Patrick rijden, dan had hij al twintig koersen gewonnen.»

Lefevere (tot Humo) «Heb je dat genoteerd?»

De Cauwer «Van Avermaet is nog steeds heel goed, ik durf niet te beweren dat hij geen grote klassieker meer zal winnen. Meer zelfs: ik weet niet of Patrick in zijn ploeg een bétere renner heeft dan Van Avermaet. Greg is beter dan Gilbert, beter dan Lampaert. Alleen, van dat slag heeft Patrick er vier of vijf…»

Lefevere «…en Van Avermaet is alleen. Nu, misschien zit hij nog maar aan 90 procent. Wij zijn al zo goed dat het bángelijk wordt: Roubaix is pas over drie weken.»

HUMO De superpunch lijkt wat weg te zijn bij Van Avermaet.

De Cauwer «Ik geef het je op een briefje: in een sprint na 260 kilometer zijn ze nog niet klaar met hem.»

Lefevere «Van Avermaet heeft pech dat zijn ploeg BMC ermee stopte en dat er al een leegloop was geweest tegen de tijd dat opvolger CCC werd voorgesteld. Mensen panikeren nu eenmaal snel en zijn vaak ondankbaar. Op een zeker ogenblik springen de ratten van de boot en is het ieder voor zich – ik heb het ook al meegemaakt. Maar Greg heeft zich als een seigneur gedragen. Het gevolg is dat hij nu met een ploeg zit…»

De Cauwer «…die niet op zijn niveau staat. Maar welke Belg heeft dit voorjaar al gewonnen op de manier waarop Van Avermaet Trentin klopte in de Ronde van Valencia? Schrijf maar op: er is geen betere Belg dan Van Avermaet op dit ogenblik. Tenzij Oliver Naesen misschien.»

Lefevere «Naesen vlíégt.»

HUMO Hij heeft iets goed te maken na vorig jaar. Hij schreeuwde van de daken dat hij klaar was om een klassieker te winnen, maar stond niet één keer op het podium.

Lefevere «Ah nee, hij lag keer op keer op de grond! (lacht) Maar wat hij deed in Parijs – Nice…»

De Cauwer «Héél sterk.»

Lefevere «Naesen is meer een winnaar dan Tiesj Benoot. Benoot is een steengoede coureur, maar alles moet 700 procent meezitten voor hij wint.»

HUMO Voor Tiesj Benoot was 2018 het jaar van de doorbraak.

Lefevere «Waar dan?»

HUMO Hij won de Strade Bianche, werd derde in de Brabantse Pijl, vijfde in de E3 Classic, zevende in Dwars door Vlaanderen en achtste in de Ronde van Vlaanderen.

Lefevere «Wat is het verschil tussen een achtste plaats en winnen? Dat je nog zeven renners voorbij moet. Over die Strade Bianche heb ik het liever niet meer: een motor van de televisie heeft daar het koersverloop bepaald. Dat gebeurt te vaak, trouwens.»

HUMO Benoot heeft je nog niet overtuigd?

Lefevere «Benoot is een topcoureur, maar ik betaal mensen om te wínnen. Ik weet niet hoeveel hij verdient – nóg niet – maar ik ben bereid goed te betalen voor iemand die wint. Misschien dat hij dat bij ons kan? Als Tim Wellens past voor de Vlaamse klassiekers, wordt het erg eenzaam bij Lotto-Soudal voor Benoot.»

HUMO Over Lotto-Soudal gesproken: wat is daar misgelopen met ‘adviseur’ Tom Boonen?

Lefevere en De Cauwer (samen) «Hij is daar nooit geweest.»

De Cauwer «Tom is met duizend en één dingen bezig.»

Lefevere «Ik had een voorakkoord met hem. Uit respect voor zijn vroegere manager Paul De Geyter heeft hij voor Lotto-Soudal gekozen. Maar Paul werd nooit aanvaard in die ploeg. Tom besefte onmiddellijk welke stommiteit hij had begaan: de avond voor de Omloop zat hij bij ons in het hotel, dat zegt genoeg. Lotto zat budgettair met een probleem en heeft zwaar op het crowdfundingproject Captains of Cycling ingezet. Paul heeft gedacht: als we Tom meepakken, hebben we direct duizend nieuwe leden.’ (Schudt het hoofd) Zo werkt het niet.»

De Cauwer «Vijftien jaar voor Patrick rijden en dan voor Lotto kiezen: dat klopte niet. Mensen voelen dat.»

HUMO Hij was vooral geïnteresseerd in de cheque, maar wilde er zo weinig mogelijk voor doen.

Lefevere «Dat is niet waar. Hij zei me eens: ‘Nu begrijp ik je beter. Om 5.000 euro sponsoring op te halen, moet ik bijna mijn broek afsteken.’ In ‘Extra Time Koers’ bij Ruben Van Gucht kreeg hij de vraag wat hij nu eigenlijk had gedaan. ‘Ik kón niets doen,’ antwoordde hij, ‘het viel niet te redden.’ Een gemakkelijke uitleg natuurlijk, als het niet lukt.»

De Cauwer «Het is omgekeerd: het was een puinhoop bij Lotto, maar nét daardoor kun je iets betekenen. Hij was er niet klaar voor.»

Lefevere «Ik verwijt hem niets. Tom zoekt nu een uitlaatklep in de autosport en amuseert zich rot. Maar op een dag keert hij terug naar de koers, daar ben ik zeker van.»

undefined

null Beeld

'Van Avermaet is nog steeds heel goed. Mocht hij bij Patrick in de ploeg rijden, dan had hij al twintig koersen gewonnen' José De Cauwer


Zwarte tijden

HUMO Zijn veldrijders Mathieu van der Poel en Wout van Aert aanwinsten voor het peloton?

De Cauwer «Zeker.»

Lefevere «Ik vrees dat Van der Poel ook hier Van Aert zal overvleugelen. Mathieu kan alles. Zijn vader Adrie heeft bij mij gereden. Toen en we elkaar eens tegen het lijf liepen, vroeg ik hem hoe het met de kinderen was. David (oudere broer van Mathieu, red.) was 12, maar Adrie zei (imiteert Hollandse tongval): ‘Nou, ik heb een kleine rondlopen, die is 10 en die kan álles.’ Iedere vader verheerlijkt zijn kinderen. Maar Adrie niet, dat is een nuchtere boer.»

HUMO Wat zien jullie hem winnen?

Lefevere «Héél veel. Hou hem maar in de gaten.»

HUMO Wat mogen we van Van Aert verwachten?

Lefevere «Wout heeft niet de snelheid van Mathieu in de spurt. Dus is de vraag: waar gaat hij Sagan, Gilbert en Van Avermaet lossen? Hij was vorig seizoen een aangename ontdekking, maar dit jaar gaan ze hem niet meer laten rijden. Nu, de toekomst lacht hem toe: hij is pas 24.»

De Cauwer «Het zou knap zijn mocht Wout in één van de grote koersen in de top vijf eindigen. Wie dat niet goed genoeg vindt, koestert te hoge verwachtingen. Dat zijn er die denken dat alles vanzelf komt. (Fijntjes) Of dat Van Avermaet niet meer kan winnen.»

Lefevere «Ik wil ze niet te eten geven, de renners die nooit in hun carrière een koers winnen. Vorig jaar wonnen wij opnieuw de Ronde van Vlaanderen. Hier en daar hoorde ik: ‘Goh, wat heb jij toch weer chance gehad.’ Heb jij al eens vijftien jaar chance gehad in je leven? Ik niet. We winnen omdat we góéd zijn.»

De Cauwer «Tuurlijk!»

HUMO Zijn jullie het altijd zo roerend met elkaar eens?

De Cauwer «Wij zijn twee wielerbeesten. Dan kún je niet anders denken. Er is geen simpeler maatschappij dan de wielerwereld: wit is wit, zwart is zwart. Doe dit (klapt in zijn handen) en onmiddellijk gaat iedereen op zijn plaats staan. Dat is niet overal zo, mensen wanen zich vaak groter dan ze zijn. In de koers niet.»

Lefevere «In de jaren 80 zaten we tijdens de Ronde van Ierland op een avond samen aan de bar met een goede fles whiskey. Toen al probeerden we de wereld te verbeteren en na te denken over hoe de wielersport er moest uitzien. Nu, hoe goed onze ideeën ook waren, we hebben ze niet kunnen realiseren (lacht).»

De Cauwer «Later hebben de kranten geprobeerd om ons uit elkaar te spelen. Iedereen denkt dat wij niet door één deur kunnen. Awel, als er twee het kunnen, dan wij wel.»

Lefevere «Natuurlijk hebben we weleens in het andere kamp gestaan, toen we elk ons spel speelden. Zoals in 2005: jij hebt toen gewonnen.»

HUMO Boonen werd wereldkampioen in 2005, met José als bondscoach. José, jij noemde Patrick toen ‘die grijze ambetanterik’.

De Cauwer (protesteert) «Nee, nee! Ik heb toen gezegd dat alles wat ik had voorspeld, was uitgekomen. En wat hij had gezegd, níét.»

HUMO Jullie wielercarrières vielen min of meer samen. Nooit tegen elkaar gekoerst?

Lefevere «Nee. José was de meesterknecht van Hennie Kuiper, ik was maar een kleine jongen. Ik ben op tijd gestopt, gelukkig maar. Ik was 26 toen ik adjunct-ploegleider werd.»

De Cauwer «Ik was 31. Wij waren fanatiek en we hadden maar één uitdaging: renners beter maken. Toen al.»

Lefevere «José was daar nog beter in dan ik. Hij was de nuchtere mentor, ik zat altijd meer te rekenen.

»José heeft zwarte tijden gekend. Stel je eens voor: een sponsor die niet betaalt, geen enkele renner of mecanicien is zeker dat hij zijn loon krijgt. Toch win je de Tour, Parijs – Roubaix én de Ronde van Vlaanderen. Hoe José dat voor elkaar gekregen heeft, daar heb ik het diepste respect voor. Ik zou nooit de risico’s hebben genomen die hij toen genomen heeft, maar José is altijd integer gebleven. Hij heeft nooit aan geld gedacht.»

De Cauwer «Ik dacht alleen aan winnen, ten koste van alles.»

HUMO Hoe kijken jullie vandaag naar elkaar?

Lefevere «Ik hoor hem graag bezig.»

De Cauwer «Patrick is een uitstekende zakenman. De manier waarop hij renners laat afvloeien, doet niemand hem na. Hij doet er met de glimlach nog een strik rond ook, terwijl hij eigenlijk blij is dat ze weg zijn. En voorlopig heeft hij altijd gelijk gehad.»

Lefevere «Ik heb recht op één vergissing per jaar.»

De Cauwer «Dan heb je er nog een paar tegoed.»

HUMO Tot slot, een kleine pronostiek. De Vlaamse klassiekers staan voor de deur, met achtereenvolgens de E3 BinckBank Classic, Gent – Wevelgem, Dwars door Vlaanderen én de wielerhoogmis van het jaar: de Ronde van Vlaanderen. Wie mogen we voorin verwachten?

De Cauwer «Van der Poel.»

Lefevere «Deceuninck-Quick·Step.»

De Cauwer «O ja, díé, natuurlijk! (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234