null Beeld

Mannen in de zestien: Yves Leterme en Michel Preud'homme, het grote dubbelinterview

'Ik heb Michel nooit gevraagd voor de CD&V, nee. Aan vrienden vraag je dat niet.' Leterme-Preud'homme, het dubbelinterview. Plus: Humo's Grote Trainersenquête.

Qui taquine bien, aime bien
Yves Leterme
Michel Preud'homme

Vijf jaar geleden werden beide mannen voor het eerst aan elkaar voorgesteld. Preud'homme kreeg toen te horen dat de minister-president van Vlaanderen een supporter van Standard was, en een encyclopedie van parate kennis bovendien: uit het blote hoofd citeert Leterme de opstelling van de kampioenenploegen aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig. De politicus en de coach zijn elkaar blijven zien, ook nu Preud'homme Luik heeft verlaten voor Gent. Want dat weet Leterme ook: in liefde en oorlog is alles toegestaan.

Michel Preud'homme «Het was knap dat Yves ervoor uit durfde te komen dat hij supporter van Standard is. Andere politici zouden het verzwijgen, uit angst dat mensen het hen kwalijk zouden nemen.»


Yves Leterme «Dat doen ze ook: het kost me stemmen. Het zij zo. Ik heb te veel respect voor Michel: hij is een persoonlijkheid, als speler, als bondsleider en als coach.»


HUMO Zijn jullie vrienden?

Leterme «Connivences. Hoe zeg je dat in het Nederlands? Medeplichtigen, zoiets.»


Preud'homme «De jongste tijd hebben we vooral een sms-relatie gehad, zij het niet in de gebruikelijke betekenis van het woord (lacht). We steunen elkaar via de gsm.»

Het volledige dubbelinterview met premier Leterme en AA Gent-coach Michel Preud'Homme leest u vanaf 12 augustus in Humo 3545. Hieronder vindt u alvast enkele opmerkelijk quotes uit dat interview.

undefined

Enkele quotes uit het dubbelinterview

Leterme «In het verleden had je wel eens christendemocraten in de zestien zitten, gewoon omwille van de functie. Ik wil iets realiseren. Niet dat ik het belang van de functie onderschat, ik geef het beste van mezelf, maar afspraken laten naleven is belangrijker. Ik heb geen zin nog lang aan te modderen.»

Preud'homme «Als kind wilde ik al winnen, wat ik ook speelde. En dat is niet meer weggegaan. Misschien is dat ook wel mijn kracht als trainer: dat ik op mijn spelers de brandende ambitie kan overbrengen om hoe dan ook te willen winnen. Nu, ik kan ook verliezen hoor. Enfin, ik doe mijn best (lacht). Winnen betekent voor mij: alles doen wat in je mogelijkheden ligt om je doel te bereiken.»

Leterme «Een Blackberry is handig: je gebruikt 'm als agenda, je verstuurt sms'en én mails. Er komt geen mail op de Wetstraat 16 aan of ik heb 'm gezien. Dan bel ik snel naar een medewerker: 'Antwoord zus.' Of: 'Antwoord zo.' Ik ben op de hoogte van élke mail, élke brief, élke telefoon. Voor mij is dat een kwestie van respect.»

Preud'homme «Ik denk dat ik zonder voetbal zou kunnen leven. De vraag is: hoelang? Mijn hele leven heeft in het teken van het voetbal gestaan. In de voorbije vakantie had ik best nog wat andere dingen willen doen: met mijn gezin op reis gaan, bijvoorbeeld. Het nieuwe seizoen kwam wat vroeg. Maar zou ik er hetzelfde over denken als ik vijf maanden vakantie zou hebben gehad? Geen idee. Ik heb, sinds mijn achttiende, nooit langer dan één maand vakantie gehad. Ik kan het niet weten.»

undefined

Humo's Grote Trainersenquête

Wie wordt er volgend seizoen kampioen in de hoogste voetbalklasse? En wie zal er degraderen naar de tweede klasse? Wij vroegen het aan de verzamelde trainers uit de Jupilerleague.

Wie wordt er kampioen?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234