null Beeld

Mannen met borstkanker: 1 op de 640 krijgt het

Op een papyrusrol van de Egyptische arts Imhotep uit 3000 voor Christus staan verschillende borstkankertumoren beschreven, waaronder één bij een man. Maar die kennis lijkt verloren te zijn gegaan: anno 2009 staat borstkanker als een vrouwenziekte bekend, terwijl toch één op de tachtig Vlamingen met de aandoening een man is.


André Pauwels kreeg de diagnose toen hij 39 was, Henk Van daele was 69 toen zijn bezorgde huisarts hem naar een gynaecoloog stuurde. Ze hebben één goede raad voor hun seksegenoten: 'Zit wat meer aan je borsten. Het kan je leven redden!'


André Pauwels «Het begon met roestkleurige vlekjes op mijn nachthemdje als ik 's ochtends voor de spiegel stond. Telkens verdwenen ze bij het wassen, en telkens kwamen ze weer terug. Ik besteedde er verder weinig aandacht aan. Ik ben nogal een snoeper, en ik dacht dat ik gewoon wat had gemorst.

»Op een ochtend stond ik naakt voor de spiegel en zag ik een glinstering op mijn tepel. Ik drukte er met mijn hemdje op, en prompt verscheen er weer zo'n roestkleurig vlekje. Mysterie opgelost, zei ik tegen mijn vrouw: ik had blijkbaar wat vochtverlies. Zij vond dat ik er meteen mee naar de dokter moest, maar ik wuifde dat weg. Ik had het druk op het werk, ik zou bij gelegenheid weleens langsgaan.

»Toen ik een paar weken nog niet naar de dokter was geweest, was het geduld van mijn vrouw op: 'Ik moet vandaag op consult, en jij gaat mee.' Ik wimpelde haar weer af: 'Vraag hem of het nodig is dat ik me laat onderzoeken.' Om een uur of tien kreeg ik telefoon van mijn vrouw: ze gaf me de dokter door. Ik moest onmiddellijk naar het ziekenhuis voor een radiografie, een echografie en allerlei andere onderzoeken. Daarna is de tgv vertrokken: ze vonden een gezwel in mijn borst, ze hebben het meteen weggenomen, en in dezelfde operatie hebben ze de borst geamputeerd (waarbij tepel, melkgangen, spier- en vetweefsel worden verwijderd. In tegenstelling tot vrouwen hebben mannen geen melkklieren; de borst van een man is anatomisch ongeveer gelijk aan de borst van een meisje in de pre-adolescentie, red.). Pas daarna kreeg ik de diagnose te horen: ik had kanker.»

HUMO Wat deed dat nieuws met u?


Pauwels «Vanaf het moment dat de dokters het woord kanker in de mond nemen, sluit je je oren: je ziet ze praten, maar je hóórt ze niet meer. Je leven staat in één klap stil. Gelukkig was mijn vrouw erbij: zij heeft me nadien alles nog eens verteld, zodat ik goed besefte waar ik aan toe was.

»Ik had nog nooit gehoord van borstkanker bij mannen, en ik voelde me er heel vreemd bij. Ik begon me vragen te stellen: wie ben ik? Wat gebeurt er met mijn lichaam? Hoe lang heb ik nog te leven?»

Henk Van daele wist wél al dat mannen borstkanker kunnen krijgen toen hij het slechte nieuws kreeg.


Henk Van daele «Iedereen denkt dat borstkanker een vrouwenziekte is - niet voor niets werd het in de middeleeuwen de nonnekesziekte genoemd. Veel mensen denken zelfs dat mannen het onmogelijk kunnen krijgen: 'Want die hebben toch geen borsten?' Da's onzin: wij hebben óók borsten, alleen zijn de onze minder ontwikkeld.

»In de jaren zestig hadden wij een kennis, een man over wie gefluisterd werd dat hij borstkanker had gehad en 'nog maar één borst had'. Ik had er dus al van gehoord, maar dat maakte de klap er niet minder hard om.

»Op een ochtend lagen mijn vrouw en ik bed nog wat te knuffelen toen zij een knobbeltje in mijn borst voelde. We zijn meteen uit bed gesprongen, en ik ben naar de badkamer gehold. Ik heb mezelf nog nooit zo goed bekeken voor een spiegel - langs alle kanten! Ik heb minutenlang mijn borst onderzocht, en er zat inderdaad een knobbeltje. Bij vrouwen blijft zo'n knobbeltje vaak lang verborgen, maar bij mannen voel je die tumor al heel snel, omdat we weinig borstweefsel hebben. Dat is mijn geluk geweest.

»Ik heb onmiddellijk onze huisarts gebeld, en ik had wéér geluk: hij had al eens een man met borstkanker begeleid. Er zijn dokters met veertig jaar ervaring die nog nooit borstkanker bij een man hebben gezien, maar de mijne wist wat hem te doen stond: hij liet meteen een mammografie maken en verwees me door naar een gynaecoloog. En zo komt een man dan in die vrouwenwereld terecht (glimlacht).

»De gynaecoloog heeft nog een bijkomende echografie gemaakt, en op het schermpje zag ik zeer duidelijk die tumor zitten. Geen twijfel mogelijk: ik had borstkanker. Ik werd meteen in het ziekenhuis opgenomen voor bijkomende onderzoeken, en twee dagen later lag ik al op de operatietafel. (Stilletjes) Het mes werd me letterlijk op de keel gezet. Ik werd net als André overweldigd door vragen. Waarom ik? Waarom mijn vrouw niet? We hebben toch dezelfde levensstijl, we eten toch hetzelfde? Hoe vertel ik het aan mijn kinderen? Moet ik een testament maken?»

Het volledige artikel leest u in Humo 3608 van dinsdag 27 oktober.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234