null Beeld

Mannen met een bladblazer? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Als de stormwind het laat afweten, dan doen we het maar zelf. Dat is de nobele gedachte die ten grondslag ligt aan het gebruik van de bladblazer. Je ziet dezer dagen geen herfstblad, of er is wel iemand bezig het de andere kant op te blazen. Maar is zo’n apparaat wel een geschikt wapen in de strijd tegen bladoverlast? We vroegen het aan dokter Koen De Zeulder.

Hugo Matthysen

'Vaak zie je de buurvrouw verlangend naar zo'n bladblazeraar gluren'

Dr. Koen De Zeulder «Er is inderdaad een probleem. Vroeger had je nog van die lekkere, woeste najaarsstormen. Het hele bladerdek werd dan in één nachtje naar Polen of andere oostelijke gebieden geblazen – inclusief je dak, als je woning niet tiptop in orde was. Warschau werd weleens wakker onder drie meter beukenloof. Nu blijft die rotzooi gewoon liggen.»

HUMO De bladblazerindustrie heeft dus een gat in de markt gevonden?

De Zeulder «Niet echt. Die bladeren verdwijnen vanzelf! En dat hebben we te danken aan de regenworm. Dat ogenschijnlijk sukkelachtige dier trekt met een verbazende behendigheid die bladeren onder de grond. Daar worden ze opgevreten. En het probleem is van de baan, het gazon, de oprit of het sportveld. Schrappen naar keuze.»

HUMO Een bladblazer is dus een overbodig werktuig?

De Zeulder «Ja. En de lawaaihinder is enorm. In gemeenten als Brasschaat is in de najaarsmaanden elk gesprek onmogelijk. Op zich is dat niet erg, zo veel hebben die mensen doorgaans niet te vertellen. Als ze elkaar in de zomer of op nieuwjaarsrecepties ontmoeten, is de belangrijkste vraag: ‘Wat voor een bladblazer heb jij?’ Als we hen dat afnemen, vervalt die streek helemaal in een eeuwig stilzwijgen.»

HUMO Ze zouden ook kunnen harken.

De Zeulder «Zeker, en ‘Wat is de beste houtsoort voor een harkensteel’ kan ook een conversatie stofferen. Maar heb je zo’n bladblazeraar al eens aan het werk gezien?»

HUMO Ja, en dat lijkt snel en efficiënt te gaan.

De Zeulder «Precies. In twintig minuten is een tuin van 1600 vierkante meter ontbladerd. Maar als je dan nog even verdekt opgesteld blijft staan, zie je die mannen schichtig over hun schouder kijken. Als ze denken dat niemand hen in de gaten heeft, blazen ze die bladeren terug van waar ze kwamen, en beginnen ze helemaal opnieuw. Zo gaat dat soms dagen na elkaar.»

HUMO Waarom doen ze dat?

De Zeulder «Moeten we het echt over zo’n treurig onderwerp hebben? De bladblazer, dat totaal overbodige ding, is voor die mannen een verlengstuk van, nu ja, ik hoef daar geen freudiaans tekeningetje bij te maken. En het tragische is dat het soms effect heeft. Vaak merk je dat de gordijntjes in een villa aan de overkant worden opengeschoven, en dan zie je de buurvrouw verlangend naar die bladblazer gluren. Het lawaai kan haar niet deren, want dat wordt overstemd door de romantische violen in haar oververhitte fantasie.»

HUMO De bladblazer is dus een lokmiddel?

De Zeulder «Dat zou je verwachten. Zo’n vrouw stuurt dan een salvo niet mis te verstane berichtjes via haar slimme telefoon, maar de ontvanger hoort de biepjes natuurlijk niet. En als hij die uren later leest, naast zijn eigen vrouw die geeuwend naar een kookprogramma zit te kijken, is het magische moment allang voorbij. Daarom gaat hij de volgende dag opnieuw aan de slag. Heel wat mannen nemen daar extra vakantiedagen voor op. Dat leidt allemaal tot niets, zoals we hebben gezien. Het zorgt alleen maar voor bittere weeklachten van echtgenotes in de kerstvakantie. ‘Hoezo, jij hebt geen vrije dagen meer? We gingen tijdens de kerst een hoop leuke dingen doen met de kinderen?’

»En in die sombere periode liggen er natuurlijk geen herfstbladeren meer, wat het eindejaar alleen maar desolater maakt.» (hm)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234