null Beeld

Mannenmishandeling

‘Elke dag vernederd worden... Hoe kan ik dit stoppen?’ Op een affiche staart een jongeman ons met trieste ogen aan. Het is één van de campagnebeelden waar het Meldpunt voor Geweld, Misbruik en Kindermishandeling (hulplijn 1712) dit voorjaar mee uitpakt om partnergeweld in al z'n vormen bespreekbaar te maken.

Hanne Van Tendeloo

Voor het eerst tonen ze daarbij ook een man – op de drie andere posters staat een vrouw. Dat houdt steek, want hoewel één op de zeven vrouwen het slachtoffer is van geweld door een partner of ex, is één op de tien mannen dat ook.

Gaat het over partnergeweld bij mannen, dan valt al snel de term ‘taboe’. Meer dan eens hoorden we van een man die vastzat (of had vastgezeten) in een geweldsituatie. En dat het goed is dat die problematiek eindelijk wordt aangekaart, mevrouw!

Maar op de vraag of we hun verhaal mochten optekenen, kwam vaak een njet. Daarom ziet seksuoloog en therapeut Alexander Witpas de man maar wat graag verschijnen in de 1712-campagne.

Alexander Witpas «We zijn nu toch al twintig, dertig jaar bezig met het sensibiliseren over partnergeweld op vrouwen, terwijl het bij mannen nog altijd wordt genegeerd, gebagatelliseerd of zelfs geridiculiseerd. In een filmpje op één of andere nieuwssite zag ik hoe een vrouw de auto van haar overspelige man bewerkte met een hamer. ‘Een origine- le manier om wraak te nemen,’ stond eronder. Maar dat ís helemaal niet origineel of grappig. Zoiets is ronduit intimiderend.

»Op YouTube circuleert ook een filmpje: ‘Tien redenen waarom een hond beter is dan een man.’ Dat zou je eens met een vrouw moeten proberen. Geweld van mannen op vrouwen vinden we heel erg – en dat ís het ook. Bij geweld van mannen op man- nen zegt men: ‘Tja, dat gebeurt.’ En geweld van vrouwen op mannen is kennelijk grappig.

»Binnen de vrouwenbewe- ging is er zelfs een strekking die alles ontkent: ‘Mannen die aandacht vragen voor mannelijke slachtoffers van vrouwelijk geweld zijn reactionairen.’ In een reactie op een artikel over mannendiscriminatie zei Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad: ‘Ik heb eerlijk gezegd nog niet veel mannen naar een vluchthuis zien lopen.’ Alsof dat wil zeggen dat mishandelde mannen niet bestaan.»


Spuwen en Slaan

In België bestaan er geen blijf-van-mijn-lijfhuizen voor mishandelde mannen. Gevolg: in tegenstelling tot mishandelde vrouwen hebben mannen geen enkele plek waar ze anoniem kunnen verblijven.

Een telefoontje naar een vluchthuis voor vrouwen leert dat bij hen nog nooit een man om hulp is komen vragen: ‘Bestaat dat wel, vrouwen die ermee dreigen hun man de kop in te slaan?’ Bij een ander opvanghuis voor vrouwen is er al wel een man komen aankloppen,

maar hij werd doorverwezen naar de reguliere hulpverlening.

Opvang heeft Serge* nooit gezocht: ‘Ik heb nooit in de situatie gezeten dat ik nergens anders naartoe kon. Maar moreel had ik het wel als een steun ervaren, weten dat het desnoods kon.’ Hij laat foto's zien: gele en blauwe beurse plekken op z'n borstkas, een donkerpaarse plek op z'n bovenarm. ‘Dat is niet allemaal van één keer: ze had toen verscheidene keren met haar vuisten op mijn borstkas zitten trommelen. Ik had ook een gekneusde rib.’

Serge «Het begon klein, met treiteren. Dan duwde ze me buiten en zat ik tussen de deur, met een blauwe plek als gevolg. Ik praatte dat goed: ‘Ze had het vast niet zo bedoeld.’ Ook omdat ik wist: nadat ze zich heeft afgereageerd, kalmeert ze wel.»

HUMO Heb je ooit teruggeslagen?

Serge «Nooit. Ik werd wel kwaad, durfde op tafel te bonken. Af en toe sneuvelde er een bord – dat gebeurt in elk huwelijk, denk ik. Zelf heb ik ook fouten gemaakt. Ik kan heel passioneel reageren als er bijvoorbeeld aan mijn kinderen wordt geraakt, maar slaan doe ik niet.»

* De naam van de getuige is fictief.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234