null Beeld

Manu Verreth overleden (Jomme Dockx uit 'De collega's')

Manu Verreth, de acteur die in de BRT-serie 'De collega's' gestalte gaf aan Jomme Dockx, is vrijdag overleden.

sh

Uit Humo 3419/12 van 14 maart 2006

'Ik heb veel met Jomme gemeen'

MANU VERRETH « Jomme Dockx is een doodbrave man, iemand die erin slaagt gelukkig te zijn met de weinige mogelijkheden die hij heeft gekregen. Hij zou geen vlieg kwaad doen en is op niemand jaloers. Ik hou enorm veel van die figuur. Door hem te spelen, heb ik ook ontdekt dat ik veel met hem gemeen heb.»

HUMO 'De collega's' wordt elke middag opnieuw uitgezonden op Eén. Doet het u nog wat?

VERRETH « Absoluut! Ik wil geen ijdeltuit zijn, maar naar mijn gevoel is het een van de beste dingen die ik ooit gedaan heb. Ik ben acteur geworden om dingen te kunnen vertellen die ik graag kwijt wou, om de maatschappij een spiegel voor te houden. En ik heb de vaste illusie dat dat met Jomme Dockx gelukt is.

» We zijn van nul vertrokken, puur van het idee dat we gestalte wilden geven aan de honderdduizenden bedienden die hun hele leven lang samen in een kantoor worden geperst en daar een modus vivendi moeten zien te vinden. Binnen die context mochten we ons personage zelf kneden, onder begeleiding van scenarist Jan Matterne. Wij gingen niet voort op een bestaande roman of zo, alles kwam uit onszelf. Ik heb ooit nog op een kantoor gewerkt, en ik heb gebruikgemaakt van al wat ik daar gezien en gevoeld en soms met verbijstering vastgesteld had.»

HUMO In tegenstelling tot sommige critici vond ik 'De collega's' geen overdreven karikatuur: op een blauwe maandag heb ik zelf nog op een ministerie gewerkt.

VERRETH « Ja, dat besef je alleen maar als je het van nabij hebt meegemaakt. Natuurlijk, in zo'n serie volgen de faits divers elkaar snel op, één personage beleeft avonturen die in het echte leven over drie mensen verdeeld zijn. Maar voor de rest hebben wij dat met veel waarheidszin gemaakt - en zonder iemand belachelijk te willen maken.

» De herkenning bij het publiek was trouwens groot, ik kan daar ongelofelijke anekdotes over vertellen. Op een dag gingen we met het MMT (het Mechels Miniatuur Theater, waar Manu Verreth deel van uitmaakte, red.) in Turnhout spelen. Toen we daar aankwamen, stond er een pas gepensioneerde man met een pot bloemen klaar. Hij vroeg of ik even mee wou gaan tot bij zijn vrouw. 'Want,' zei hij, 'op mijn werk heb ik veel afgezien en thuis heb ik daar veel over gezaagd. Daar heb ik nu schuldgevoelens over. Mijn vrouw snapte dat eerst niet, maar toen kwam ú op het scherm en ineens kon ik het haar uitleggen en zij begreep het. Daarom zou ik het zo fijn vinden als u haar die bloemen gaf.' Zo'n voorval kun je makkelijk wegwuiven, maar het geeft toch aan hoezeer 'De collega's' in de huiskamer leefde.»

HUMO 'FC De Kampioenen' loopt nu al een eeuwigheid, maar 'De collega's' werd na drie seizoenen stopgezet. Was de inspiratie op?

VERRETH « De inspiratie was niet op, de BRT was op: de raad van bestuur zei dat we ermee moesten stoppen, dat het niet de taak van de openbare omroep was een serie als 'De collega's' te maken. Men vond het te volks, het slorpte een te groot deel van het dramabudget op.»

Een fragment uit 'De collega's': Jomme Dockx doet mee aan de radioquiz van Jos Ghysen

Manu Verreth, Jomme Dockx uit 'De collega's'

Kimmeke

HUMO Intussen bent u gepensioneerd, u hebt nu alle tijd van de wereld om zelf tv te kijken.

undefined

VERRETH « Ik heb nu meer vrije tijd, maar de televisie domineert mijn leven niet. Ik zeg nooit: 'Wat gaan we van de week allemaal bekijken?' of: 'Dit programma maakt mijn week goed!' Mijn dochter heeft een manège, bij haar ga ik graag de kinderen oppassen. En 's avonds krijg ik vaak bezoek, dan gaan we gezellig kaarten of we slaan een babbeltje.

» Maar als ik niets om handen heb, kijk ik met plezier naar 'Blokken' op Eén. Ben Crabbé vind ik één van onze beste presentatoren: hij houdt het nu al zolang vol en is geen seconde vervelend! 'Het journaal' probeer ik ook altijd te zien, net als 'TerZake' op Canvas. En daarna is er 'Thuis' - mijn vrouw is een grote fan. Dat zijn zowat de programma's die ik alle dagen probeer te volgen. Voor de rest kijk ik meestal naar de VRT, want de reclame op de commerciële zenders stoort mij. Vrijdag bijvoorbeeld kijk ik op Eén naar 'Het leven zoals het is' over Planckendael

HUMO Het dierenpark in uw achtertuin!

undefined

VERRETH « Ja, ik ga er vaak naartoe met de kleinkinderen. Vroeger had ik een erg nauwe band met Planckendael - ik ben er ook peter van een paar zebra's. Als er in het MMT een schoolvoorstelling was, probeerden we dat te combineren met een bezoek aan Planckendael. Tijdens de wandeling in het dierenpark gaven wij dan al wat uitleg bij de voorstelling: waarom we ze hadden gemaakt, waar ze over ging. Vooral bij technische scholen was dat nuttig, want daar werden de leerlingen minder goed voorbereid op een theaterbezoek.»

HUMO De lente is in aantocht: zaterdag is er Milaan-Sanremo op Canvas.

undefined

VERRETH « Dat is mijn Pasen van de sport, de hoogdag van het sportjaar! Milaan-Sanremo is niet alleen het begin van de lente, vroeger was het ook echt het begin van het wielerseizoen. Ik herinner mij nog dat we thuis allemaal rond de radio zaten om naar de rechtstreekse reportage te luisteren.

» Maar zaterdagmiddag is er op Eén ook een programma dat ik zelden mis: 'TV Brussel', het weekoverzicht van de regionale zender. Ik vind het boeiend om te weten wat er in Brussel gebeurt. Meestal staat het aan terwijl ik het middageten klaarmaak. En in de vooravond kijk ik graag naar 'Vlaanderen vakantieland'

HUMO Vindt u 's avonds ook iets naar uw gading?

undefined

VERRETH « 'Het leven zoals het is' gaat nu over adoptie. Dat thema heeft mij mijn hele leven lang geboeid. Ik heb ooit nog geprobeerd twee kinderen te adopteren, maar uiteindelijk is de vader - een Nederlander - voor zijn rechten opgekomen en heb ik de kinderen naar het Nederlandse gerecht moeten brengen. Met de kinderen heb ik geen contact meer, maar het onderwerp laat mij niet los. Na die hele episode voelde ik mij een beetje verslagen, waarschijnlijk speelt nu ook het idee: 'Waarom is het bij ons mislukt en lukt het bij een ander wél?'

» Later op de avond is er 'Studio 1', het voetbalmagazine met Tom Coninx. Het voetbal volg ik op de voet - ook de wedstrijd die Canvas zondagavond uitzendt.»

HUMO Zondagmiddag is er ook nog Formule 1 uit Maleisië en tennis uit Indian Wells.

undefined

VERRETH « Formule 1 heeft mij nooit veel gezegd, maar het tennis volg ik fanatiek - al lang voor de grote successen van Justine Henin en Kim Clijsters. Kimmeke heb ik lang geleden al aan het werk gezien. Haar vader, de Lei, heeft nog bij KV Mechelen gespeeld, uit die tijd ken ik hem. En ben ik vroeger eens met de kleinkinderen naar zee geweest toen Kim en haar zusje in Middelkerke het toernooi voor -16-jarigen kwamen spelen. Ik heb Kim lang niet meer gezien, maar ik heb toch nog altijd het gevoel dat ik haar persoonlijk ken.»

HUMO Volgt u 's avonds op Eén 'De parelvissers', de langverwachte serie van Tom Lenaerts & co?

undefined

VERRETH « Ik geef ze nog altijd het voordeel van de twijfel, maar ik vind ze nogal ingewikkeld. Hopelijk blijkt achteraf dat die ingewikkelde structuur noodzakelijk was. De personages op zich vind ik niet zo sterk, maar misschien wordt het nog een spannende thriller: iets in de zin van 'Tien kleine negertjes', waarbij het ene personage na het andere wegvalt. Ik ben er zondag nog over bezig geweest met Joske, mijn vrouw: 'Wat moeten we daar nu mee doen?' En zij wist het ook niet. Ze is anders nogal een aanhanger van Tom Lenaerts, maar dit keer zei ze...»

JOSKE (op de achtergrond) « Geduld!»

VERRETH « Geduld, ja, want eigenlijk is het nog te vroeg om te oordelen. Tom Lenaerts heeft de kijkers zelf gevraagd geduld te hebben - en dat hebben we.

» Na 'De parelvissers' is er ook nog 'Witse' en 'Studio 1', dus alles samen wordt het een mooie tv-avond!»

HUMO Op Kanaaltwee is er elke maandag een live-uitzending van 'Big Brother'. Maar ik stel mij voor dat u niet echt zit te popelen.

undefined

VERRETH « Nee, geef mij maar 'De moeder van mijn dochter' op Eén. Daarin gaat Annemie Struyf in Kenia op zoek naar de geschiedenis van haar adoptiedochter. Die serie wil ik zeker zien - je kunt al raden waarom.»

HUMO Op Canvas is er een documentaire over het nazi-kopstuk Hermann Göring. Deelt u de belangstelling van Canvas voor de Tweede Wereldoorlog?

undefined

VERRETH « Zeker! Ik ben geboren in 1940. En sinds ik kan horen, hoor ik over die oorlog praten. In alle huiskamers werd er nog jaren over nagepraat: tot mijn twaalfde heb ik niks anders gehoord! Bij ons thuis in Mechelen stond de deur altijd open, iedereen kwam zijn verhaal doen. Wij woonden ook vlak bij de Dossin-kazerne, waar duizenden joden werden samengebracht: ik heb die treinen nog gezien, de volgeladen vrachtwagens... Die oorlog laat mij niet los, ik ben er té kort bij geweest.

» Na die documentaire over Göring is er iets totaal anders: 'De rechtvaardige rechters', een programma dat mij geweldig amuseert.»

HUMO Dinsdag is er op Eén '16+': docufictie over leerlingen van een middelbare school.

undefined

VERRETH « Daar kijk ik met veel belangstelling naar, want ik wil weten hoe het daar toegaat. De kleinkinderen groeien snel op: mijn kleinzoon doet straks al zijn plechtige heilige communie!»

HUMO Houdt u uw hart al vast voor het wereldje van sex & drugs & rock'n'roll?

undefined

VERRETH « Gisteren ben ik toevallig nog bij de ursulinen in Mechelen geweest. Daar kon ik vaststellen wat voor prachtige scholen wij hebben: de discipline in die klas, de beleefdheid van die kinderen... Als ik dan zo'n feuilleton zie, denk ik: 'De ursulinen in Mechelen zijn toch niet abnormaal streng? Dat kan toch niet zó uitzonderlijk zijn?' Waarom laten ze die klas dan niet eens zien? De lerares die ik daar ontmoet heb, had een natuurlijk gezag; maar in '16+' zie je een leraar die door zijn leerlingen wordt opgevreten! Natuurlijk bestaat dat ook - maar misschien is het toch allemaal minder erg dan ze op televisie laten zien.»


Mensjes kijken

HUMO Woensdag is er wielrennen op Canvas: Dwars door Vlaanderen.

undefined

VERRETH « Ik zal niet zeggen dat ik de hele reportage bekijk, maar toch de laatste 50 kilometer. 's Avonds kijk ik misschien nog eens naar 'De werf', de VTM-serie waarin koppels een huis bouwen. De eerste serie heb ik een beetje gevolgd, en plotseling werd het venijnig: de kandidaten waren bikkelhard tegen elkaar. Dan wordt het echt mensjes kijken, als een gluurder.

» Maar ja, dat doen we in het echte leven ook: op vakantie gaan is voor mij ook voor een groot deel mensjes kijken. Dan ga ik op een terras zitten en observeer ik de voorbijgangers, de mensen die uit de tram stappen... Ik verzin er ook verhaaltjes bij. Daar kan ik helemaal bij wegdromen. Het hoort ook een beetje bij acteren: een acteur kruipt graag in de huid van iemand anders.»

HUMO Donderdag is er op de VTM 'Je bent wat je eet', met 'gezondheidscoach' Sonja Kimpen: 'En wette waarom da'k zo kwaad zen? Ge zijt begot nog drie kilo bijgekomen!'

undefined

VERRETH « Op zich vind ik dat een interessant programma, omdat ik zelf al mijn hele leven tegen overgewicht vecht. Maar donderdag heb ik 'Het beste uit Chris & Co' op VT4 aangestreept: de typetjes van Chris Van den Durpel zijn onbetaalbaar!»

HUMO Vitaya maakt aspirant-gepensioneerden lekker met verhalen over leuke huizen in het buitenland - voor de meeste kijkers een verre, haast onbereikbare droom. Maar u hébt zowaar al een optrekje in Spanje!

undefined

VERRETH « Ja, net als mijn tweelingbroer René (Philemon Persez in 'De collega's', red.). Meer dan twintig jaar geleden was ik eens op vakantie in de buurt van Málaga. In die tijd had ik het beroepshalve erg druk, maar terwijl ik daar in het water stond te spelen, heb ik een dure eed gezworen tegenover mijn vrouw en dochter: 'Van nu af aan neem ik elk jaar minstens drie weken vakantie in de zon!' Naast mij stond er toevallig een man, een Gentenaar, die zei: 'Meent ge dat, Jomme? Laten we dan iets gaan drinken!' Een dik uur later had ik bij de notaris al een compromis getekend om het appartement te kopen van een vriend van hem, en een paar maanden later heeft mijn broer het appartement ernaast gekocht. We gaan er nog altijd twee keer per jaar naartoe, telkens voor een week of vier. Eind maart ben ik weer weg!»

HUMO ¡Buen viaje!

Staf Herten

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234