null Beeld

Marc Degryse, voetbalanalist

Marc Degryse, voetbalanalist: 'In het voetbal van de toekomst zal de Belgische competitie geen enkele rol van betekenis meer spelen'

Geen voetbalmatch op tv of Marc Degryse (52) – ex-Club Brugge, ex-Anderlecht, 63 keer Rode Duivel – laat er zijn licht over schijnen. ‘Iedereen is vol bewondering voor de manier waarop Vincent Kompany telkens terugvecht na een blessure. Zou ik ook doen, hoor, mocht ik 6 of 7 miljoen euro per jaar verdienen.’

Jan Hauspie

'Bondscoach Martínez draait rond de pot. Ik voel mij in de zeik genomen door een trainer die probeert om ons een lulverhaal op te spelden''

Marc Degryse «Het is niet dat ik ernaar streef om veel op televisie te komen. Alleen: ik ben een vrije vogel en ik kan moeilijk nee zeggen. Het Laatste Nieuws is al sinds 2008 mijn vaste partner. Bij de VRT doe ik ‘Extra Time’, bij VIER ‘Sports Late Night’, voor Q2 de Champions League en voor Play Sports volg ik de Belgische, Engelse en Spaanse competitie. Het is zoeken naar een evenwicht: ik wil met iedereen door één deur kunnen. Maar zolang niemand mij iets verbiedt, vind ik het best.»

HUMO Waarom ben je zo gewild?

Degryse «Door mijn passie voor het voetbal? Passie is ook wat ik graag bij anderen zie. Het is bij mij nooit een opdracht om over voetbal te praten (lacht). En ik zeg mijn gedacht, ik hoef me niet in te houden. Voor analisten die ook nog trainer zijn, ligt dat moeilijker. Ik doe dit intussen al tien jaar: ik ambieer geen andere rol in het voetbal meer.»

HUMO Lichtjes hautain, vleugje cynisme, beetje humor: vat dat jouw stijl goed samen?

Degryse (glimlacht) «Daar kan ik mee leven. Je moet zelfverzekerd zijn. Ik forceer het niet, maar ik zit daar wel omdat ik overtuigd ben van wat ik zeg. Is dat hautain? Het is ook niet goed als je twijfelend overkomt. Cynisme hoop ik niet te veel uit te stralen: ik ben geen cynisch persoon.

»Vroeger keken we op naar Gary Lineker in ‘Match of the Day’. Maar hem kopiëren? Dat heeft geen zin. Jezelf zijn en over voetbal praten zoals je met vrienden zou doen: meer is het eigenlijk niet.»

HUMO Is het als analist soms vechten om een zitje in de studio?

Degryse «Er komt steeds meer voetbal op televisie, dus er zal steeds meer werk zijn voor steeds meer analisten. Ik heb ook geen last van jaloezie. Nooit gehad, trouwens.»

HUMO Met wie kom je het best overeen?

Degryse «Ik zit graag samen met Jan Mulder. Wij zijn elkaars tegenpolen. Hij flapt er maar wat uit, spreekt zichzelf vaak tegen, maar het maakt niet uit: hij brengt leven in de brouwerij. Het is leuk pingpongen met hem. Als je met vier aan een tafel zit, moet je goed weten wie die andere drie zijn, en daarop inspelen – precies zoals in een kleedkamer. Anders is het voor niemand interessant: niet voor de kijkers, en niet voor ons.»

HUMO Vroeger werd je beoordeeld, nu sta je aan de andere kant.

Degryse «Ik wist dat het erbij hoorde als speler, en ook later, als sportleider bij Club Brugge. Natuurlijk raak je soms geïrriteerd: niemand krijgt graag kritiek. Maar als je daar niet mee om kan, zit je niet op je plaats. De meeste spelers en trainers kunnen het wel plaatsen. Het is geleden van toen Wesley Sonck nog bij Club speelde, dat ik op mijn analyse werd aangesproken. Wesley stuurde me een berichtje met de vraag of ik meende wat ik had gezegd. En ook met Francky Dury heb ik eens wat moeten uitpraten, nadat ik had gezegd dat Zulte Waregem op de tegenaanval speelt. Nu, ik heb niet zoveel contact met trainers en spelers.»

HUMO Je interviewt hen toch ook voor Het Laatste Nieuws?

Degryse «Ja, maar daarbuiten kom ik ze niet vaak tegen. Voor en na een wedstrijd blijf ik bewust ver van hen weg, precies om te vermijden dat men zou zeggen dat het mij beïnvloedt in mijn commentaar. Ik moet beoordelen wat ik zie, los van of ik iemand sympathiek vind of niet.

»Maar dat mensen het soms niet met mij eens zijn: natúúrlijk gebeurt dat! Ik heb de waarheid niet in pacht. Als ik Barcelona en Manchester City zie spelen, denk ik: wow, wat is voetbal toch mooi om naar te kijken! Het tempo ligt hoger dan ooit, de spelers zijn fitter, er zit steeds meer tactische variatie in het spel. Maar resultaten behalen met een afwachtende manier van spelen, kan mij ook bekoren. Er is niet één weg die naar Rome leidt, al heb ik als liefhebber wel het liefst dat ze mij proberen te verwennen.»

HUMO Buitenlandse overnames en absurde transferbedragen domineren de sportpagina’s. Tast het de magie van het spelletje aan?

Degryse «Niet echt. Het zal ook niet meer veranderen: de Champions League zal nieuwe markten aanboren en nóg groter worden. Met onze Rode Duivels zijn we op wereldvlak nog een interessant land, maar in de toekomst zal de Belgische competitie geen enkele rol van betekenis meer spelen. De globalisering en de macht van het geld zetten zich onverminderd door. In onze tijd zeiden ze al: ‘Die voetballers verdienen te veel!’ Maar vandaag moeten we vaststellen dat wij sukkelaars waren (lacht).»

HUMO Radja Nainggolan kreeg van zijn club AS Roma een boete van 100.000 euro voor zijn uitspattingen met oudjaar, maar hij verdient er naar verluidt 300.000 euro per maand. Hij voelt het nauwelijks.

Degryse «In onze tijd bij Club bedroeg de maximale boete 10 procent van een maandloon. Hier ging het om 30 procent: daar schrok ik toch van.

»Kijk, iedereen is vol bewondering voor de manier waarop Kompany telkens terugvecht na een blessure. Zou ik ook doen, hoor, mocht ik 6 of 7 miljoen euro per jaar verdienen. Of zeg jij, met nog drie jaar contract te gaan: ‘Ik hoef die 20 miljoen niet meer’? (lacht)»

HUMO Hij krijgt het in één mensenleven niet meer op.

Degryse «Niet als je normaal doet, maar dat is het net: die mannen dóén niet meer normaal. Boris Becker is toch failliet? En toen Arjen Robben vijftien jaar geleden een transfer van PSV naar Chelsea versierde, bestelde hij meteen zeven wagens tegelijk. Zéven! Er zijn manieren zat om je geld kwijt te raken.»

HUMO Was jij vatbaar voor zulke verlokkingen?

Degryse «Eerlijk gezegd niet, nee. Ik ben al jong met pensioensparen begonnen (schaterlacht).»

HUMO In zijn biografie uit 2011 vertelt Birger Jensen, oud-doelman van Club Brugge: ‘Marc Degryse begon zwaar te drinken en raakte verslaafd aan de bingo. Hij had een gat in zijn hand.’

Degryse (lacht) «Dat had meer te maken met mijn overgang van puberteit naar volwassenheid. Ik zocht mijn weg nog toen ik als 18-jarige in de grote wereld van het profvoetbal terechtkwam. Plots zat ik in de kleedkamer tussen volwassen mannen die al volop in het echte leven stonden. Dan ga je mee, op café, waar het in die tijd vol bingospellen stond en drink je je eerste pinten. Ik verzeker je: je wordt sneller volwassen als voetballer dan als student. Maar ik heb altijd geweten tot waar ik kon gaan, ik heb nooit risico’s genomen. Toch ben ik gestraft: Henk Houwaart zette me de laatste maanden van dat seizoen op de bank. Het kostte mij de bekerfinale én het WK van 1986 in Mexico. Toen heb ik beslist: dit overkomt mij nooit meer! Je kunt niet zot blíjven doen.»

HUMO Zie je het vandaag nog gebeuren?

Degryse «Natúúrlijk. Talent dat doorbreekt, kent altijd een terugval, maar alleen de sterke jongens herpakken zich. Een jongen met minder talent, maar een goed hoofd, maakt meer kans op een mooie carrière dan een speler met veel talent maar een slechte kop. Ook al ben je geneigd te denken: geef mij dat talent maar. Niet doen.»

undefined

null Beeld

'In onze tijd zeiden ze al: 'Die voetballers verdienen te veel!' Vandaag moet ik vaststellen dat wij sukkelaars waren'

HUMO Jij had talent én een slimme kop.

Degryse «En toch ben ook ik gevallen, en heb ik er lessen uit moeten trekken.

»Neem Youri Tielemans: dat is een voorbeeld voor alle jonge spelers. Zet daar eens Charly Musonda (Belgisch talent dat op zijn 15de Anderlecht verliet voor Chelsea, red.) tegenover. De ene maakt zijn school af, komt uit een familiaal stabiele omgeving, en heeft al vier mooie jaren bij Anderlecht achter de rug. Op de andere zitten we al vijf jaar te wachten: te snel voor Chelsea en het geld gekozen. Of Adnan Januzaj: in zijn eerste maanden bij Manchester United zonder meer hun beste speler. Tot het misliep. Wat geld en aandacht met je doen, of je de passie kan vasthouden, wie de mensen rond jou zijn: het is allemaal zó belangrijk.

»Ik zie het ook bij de jeugd van KV Oostende, waar mijn zoon voetbalt. Je gelooft nooit wat er allemaal op je afkomt als je een zoon met talent blijkt te hebben. Je kunt het de ouders van die spelertjes niet eens verwijten: ik ken de gevaren en de valkuilen, zij niet. Mijn ouders wisten ook niets toen ik van Ardooie naar Club Brugge kon, in wat bij wijze van spreken nog de middeleeuwen waren. Ik had al getekend voor Roeselare toen Antoine Vanhove (voormalig transferverantwoordelijke bij Club Brugge, red.) bij ons thuis kwam: ‘Dat papierke stelt niets voor, kom maar mee naar Brugge!’ Wisten wij veel wat de toekomst zou brengen. Zoals wij zijn er héél veel: families uit kleine dorpen die plots in de grote, boze voetbalwereld terechtkomen. Dan is het de kunst om naar de juiste mensen te luisteren. Daar loopt het vaak al fout.»

HUMO Je kwam uit het godvrezende Ardooie en studeerde Latijn-wiskunde.

Degryse «Je hoeft geen Latijn te studeren om wat verstand te hebben. Ik heb van alles gedaan: ik ging naar de Chiro, speelde trompet in de fanfare, zat op internaat, en ik voetbalde. Tot mijn 18de was dat mijn leven. Mijn kinderen zeuren soms: ‘Wij hebben geen vrije tijd.’ Maar ze kijken alleen maar tv! Wij nooit.»

HUMO Bij Het Laatste Nieuws noemen ze je ‘de slimste voetbalanalist van het land’.

Degryse «De krant had een baseline nodig. ‘De domste analist’ klonk niet zo goed (lachje).»

HUMO Je bent altijd als een slimme voetballer beschouwd.

Degryse «Slúw soms ook. Kijk, ik hou altijd mijn ogen open, en ik luister goed. Dat had ik al in de kleedkamer. Goed kunnen inschatten hoe iedereen zich tot elkaar verhoudt, en daar je plaats in vinden: dat is belangrijk. Wie vindt van niet, is in mijn ogen dom. Je mag overtuigd zijn van je ideeën, maar je moet wel iedereen mee krijgen. Dat heb ik moeten leren. Dat is ook waarom ik destijds als speler de stap van Club naar Anderlecht zette. Anders was ik nooit geëvolueerd tot de persoon die ik nu ben. Ik had nieuwe uitdagingen nodig.»

HUMO Als jonge snaak al ging je met de lokale bakker mee naar een beleggingsclub.

Degryse «Die bakker was familie van ons. Hij nam me mee, en ik vond het interessant. Ik was nog maar net bij Anderlecht toen ik al met aandelen begon, van Lernout & Hauspie. Rudy Dhaenens (voormalig wereldkampioen wielrennen, red.) en Jo Lernout kwamen bij mij thuis, zoals bij wel meer West-Vlaamse boeren en ondernemers met een beetje geld. Ik ben er mee ingestapt. Van geld aan de banken te geven, word je niet rijk.»

HUMO Geld heeft je altijd geboeid.

Degryse «Niet alleen geld, ook politiek. Met het ouder worden steeds meer zelfs. Laatst zat ik samen met de vier analisten van de krant. ‘Wie van de 14 Belgen die nog in de Champions League zitten, zal het verst komen?’ Bleek dat Tom Boonen en Niels Albert geen idee hadden bij welke ploegen die jongens spelen. Ik kan me niet voorstellen dat ik het in hun plaats niet zou weten. Ik volg álle sporten. Filip Dewulf ook, trouwens. Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben. Alleen voel ik niet de behoefte om me over alles uit te spreken. Er was een tijd dat het altijd maar over mijn beleggingen ging. Tot ik er genoeg van had: ‘Laat ons maar over voetbal praten.’»

HUMO Daar zeg je wat: wie wint straks de Gouden Schoen?

Degryse «Youri Tielemans en Leander Dendoncker zullen in de eerste ronde de punten onder elkaar verdelen. Maar de tweede ronde zal doorslaggevend zijn, en daarin zal Ruud Vormer het halen. Terecht, hij is zo bepalend geweest voor Club. Niet alleen met zijn doelpunten en assists, maar ook als aanvoerder. Dat laatste wordt vaak onderschat: het belang van een goede kapitein in de kleedkamer. Vormer doet dat prima, en dat geeft extra waarde aan zijn prestaties. Hanni bij Anderlecht is een goede speler, maar een kapitein kan het zich niet veroorloven om bij de slechtste spelers te zijn, en dat is hij vaak wel. Dat verklaart ook waarom de supporters zo kritisch zijn. Neem die band weg – geef hem aan Dendoncker – en iedereen zal een ander beeld van hem krijgen.»

HUMO Club Brugge komt met een voorsprong van 11 punten op Charleroi en 13 op Anderlecht uit de winterstop. Wie wordt kampioen?

Degryse «Ik kan me haast niet voorstellen dat Club er nog naast grijpt. Dat zou, bovenop de vroege Europese uitschakeling, een ramp zijn. Ik heb altijd gezegd: ‘Het komt nog goed met Anderlecht.’ Die club wordt weer zichzelf met Hein Vanhaezebrouck als coach, daar ben ik van overtuigd. Maar de overname maakt het er niet makkelijker op. Als er geen twee of drie nieuwe spelers bij komen, is de weg vrij voor Club. Ik vermoed dat Marc Coucke achter de schermen nog wel iets uit zijn hoed tovert, ook al mag het niet (Coucke mag geen transfers doen bij Anderlecht zolang hij voorzitter is van KV Oostende, tot 1 maart, red.). Neem nu de transfer Kenny Saief naar Anderlecht: dat is toch stráf!? Zeker omdat de 4 miljoen euro pas volgende zomer betaald wordt. Dat is toch de invloed van Coucke, nee? Volgens mij is het zo gegaan: Hein wilde Saief, en Coucke zei: ‘Doe maar, ik betaal wel’.

»De overname van Anderlecht door Coucke is een goede zaak. Een Belg en een sportliefhebber: dat is altijd beter dan een onbekende Rus. Anderlecht had nood aan frisse lucht, het is een nieuwe club nu. Dat wordt wennen, want Coucke zal zijn stijl behouden. Zich inhouden kan hij niet. Twee dagen, ja. Maar de derde dag is hij weer zichzelf.»

HUMO Heeft Ivan Leko je verrast?

Degryse «Toch wel. Hij moest Preud’homme opvolgen, heeft een moeilijk start genomen, maar is er toch in geslaagd om iedereen te overtuigen. Hij stelt de zaken niet mooier voor dan ze zijn: als het slecht is, zegt hij dat ook. Hij durft keuzes te maken en is veeleisend. Dat zag ik niet in hem toen ik hem destijds als speler naar Club haalde. Ivan was een goeie, leuke voetballer, maar niet fanatiek. Ik had niet het idee dat voetbal alles voor hem betekende, terwijl hij dat nu wel uitstraalt.»

HUMO Na het seizoen volgt nog het WK in Rusland. Is België een kandidaat-wereldkampioen?

Degryse «Als de logica gerespecteerd wordt, moeten we voorbij Duitsland of Brazilië. (Somt de hele ploeg van Brazilië op) Bij het horen van die namen schrik je toch? Durf je jezelf dan nog een favoriet te noemen? Het zal moeten blijken of deze generatie de stap kan zetten. Misschien zal de ontknoping in de Champions League ons al iets wijzer maken. Voor het eerst zitten er 14 Belgen in de eindfase. Voor de Spanjaarden en de Argentijnen is dat al jaren vaste prik. Voor onze internationals niet.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik begon al op jonge leeftijd met aandelen. Jo Lernout kwam bij mij thuis over de vloer. Van je geld aan banken te geven, word je niet rijk''

HUMO Wat is de progressie sinds het vorige EK?

Degryse «Dat is mij nog niet duidelijk.»

HUMO Het krediet van Roberto Martínez lijkt op te raken.

Degryse «Er is weinig verschil tussen de laatste drie kwalificatiecampagnes. Onder Wilmots was het twee keer goed, onder Martínez – qua cijfers – zéér goed. Maar telkens speelden we tegen zwakke tegenstanders, niet te vergelijken met die op een WK. We hebben ook nog altijd geen antwoord op de vraag of Hazard en De Bruyne in dezelfde wedstrijd kunnen uitblinken. Ook in deze campagne waren ze geen enkele keer samen top, en dat is echt wel nodig als we wereldkampioen willen worden.»

HUMO Misschien kunnen ze niet samen in één elftal.

Degryse «De Bruyne heeft mensen nodig die diep gaan, Hazard krijgt de bal graag in de voet. Dan is het weinig efficiënt om ze allebei achter de diepe spits uit te spelen. De Bruyne een rij lager zetten, lijkt me al een stap in de goede richting. We hebben al gezien dat hij zo snelheid in het spel kan brengen.

»Wat ik niet geloof, is dat ze het elkaar niet gunnen. Hoe verschillend van karakter ze ook zijn. Daarvoor kijken ze te erg naar elkaar op. Maar Martínez moet wel stilaan een toverformule vinden. En daar mogen we best kritisch naar kijken.»

HUMO Waarin schiet hij tekort?

Degryse «Er waren wedstrijden waarin hij te lang wachtte om in te grijpen. En in de oefenwedstrijd tegen Mexico werden we tactisch voor schut gezet, echt niet normaal. Dat De Bruyne daar achteraf iets over zei, vond ik goed. Het zal nodig geweest zijn, anders doet hij dat niet. Was ik Martínez, ik zou toch nadenken. Want goeie reclame voor hem was het niet. Ik moet het nog zien, of hij in een do-or-die-wedstrijd de juiste dingen opmerkt, én ingrijpt.»

HUMO Begrijp je waarom hij Radja Nainggolan niet meer oproept?

Degryse «Wel, ik begrijp dat Martínez en Nainggolan fundamenteel van mening verschillen over hoe je hoort te leven als een sportman. Alleen geeft hij dat niet toe, en dat vind ik raar, want dan zou de kous af zijn. Nu zegt hij dat Nainggolan tactisch niet voldoet, terwijl hij sowieso de kwaliteiten heeft om erbij zijn. Ik vind dat Martínez iedereen een goede uitleg verschuldigd is. Maar hij doet raar, hij draait te veel rond de pot. Ik voel mij als ex-voetballer vaak in de zeik genomen door een trainer die probeert om ons een lulverhaal op te spelden. Daar heeft hij wel een handje van weg: het allemaal een beetje rooskleuriger voorstellen dan het is.»

undefined

'Als we ergens komen, zit iedereen ons aan te staren. Mensen beginnen ook altijd tegen mij te praten, over voetbal. Dat is niet altijd leuk voor mijn vrouw en de kinderen'

HUMO Neemt Michel Preud’homme het na het WK van hem over?

Degryse «Ik denk het wel. Hij wilde het al graag combineren toen hij nog trainer was van Club. In ieder geval is Michel de ideale figuur: een oud-speler, populair en met een palmares. Dat stemt hoopvol, met hem zouden we iets kunnen winnen.»

HUMO Klopt het dat jij twee keer als assistent-bondscoach bent gevraagd: eerst door Aimé Anthuenis, en later door Dick Advocaat?

Degryse «Goh, Anthuenis… Dat was ik al vergeten. Ik sprak met hem toen ik stopte als speler. Het ging niet door, want er was mij die job bij Club beloofd. Met Advocaat was het minder concreet. Toen ik hem later ontmoette, legde hij me uit dat hij aan mij had gedacht, maar vanuit de voetbalbond de stille hint had gekregen dat hij beter een Franstalige assistent (Marc Wilmots, red.) nam. Nu, ik denk niet dat ik het had gedaan.»

HUMO In 2012 sprak je met STVV over de job van technisch directeur.

Degryse «Dat was de laatste keer dat iemand aan mij dacht. Kun je nagaan hoe ze mij ondertussen al helemaal als analist zien (lacht). Na mijn vertrek als sportleider bij Club sprak ik ook met Kortrijk. Hein was er trainer, we zijn samen nog iets gaan eten. Maar zij zagen mij meer als een scout, ik zou de knopen niet doorhakken. Dat zag ik niet zitten, want die les had ik geleerd na Brugge: als ik nog iets deed, moest ik de volle verantwoordelijkheid dragen. Niet half en half, zoals bij Club.»

HUMO Bij Club Brugge ontsloeg je trainer Jan Ceulemans, waarna jullie jarenlang niet met elkaar spraken. Ook andere oud-ploegmaats en zelfs vrienden uit de technische staf – René Verheyen, Franky Van der Elst en Dany Verlinden – sneuvelden in het bloedbad. Denk je daar nog wel eens aan terug?

Degryse «Nee, daarvoor is het te lang geleden. Tien jaar. De wonden zijn geheeld. Ook met de Caje, al heeft het wel zes jaar geduurd.»

HUMO Zag je ervan af?

Degryse «Ik vond het lastig, ja.»

HUMO Nu trek je een scherm op, niet?

Degryse «Bewust: je moet niet je hele ziel op tafel leggen. Het interesseert mij ook niet bij andere mensen, dat is privé. Ik zoek geen begrip of medelijden. Iedereen heeft zijn verhaal, maar ik wil anderen niet belasten met het mijne. Ook dat leer je al vroeg als voetballer. Daarom zit ik ook niet op de sociale media. Ik zie er te veel emotie. Dan denk ik: doe dat toch niet! Maar om de een of andere reden doen mensen het toch. Omdat ze aandacht nodig hebben? Om uit te pakken? Zo zit ik niet in elkaar.

»Kijk, ik ben 52 en heb een gezin. Ik ben vertrouwd met al die aandacht, maar mijn vrouw en kinderen – Lynsey wordt 21, Darren 16 – niet. Als we ergens komen, zit iedereen ons aan te staren. Mensen beginnen ook dikwijls tegen mij te praten, over voetbal. Dat is niet altijd leuk voor mijn vrouw en de kinderen. Zij hebben ook een leven. Daarom heb ik het voetbal thuis zoveel mogelijk buiten gehouden. Thuis gaat het over het gezin, de vakantie, de school.»

HUMO Je vrouw Nicole is de zus van Dennis van Wijk, trainer en oud-ploegmaat bij Club Brugge. Hun vader Hassie was in 1984 bij Ajax de assistent van de debuterende Aad de Mos, toen een instortende dug-out zijn voet verbrijzelde en brutaal een einde maakte aan zijn trainerscarrière. Het stortte hem in een jarenlange depressie.

Degryse «Met oudjaar waren we nog allemaal samen in Amsterdam. Hij slikt nog altijd veel pillen. Dennis speelde al in Engeland toen het gebeurde, maar Nicole was een puber en woonde thuis. Het heeft haar getekend. Nog altijd: als er iets is met de kinderen, maakt zij zich sneller ongerust. Ik zie het doorgaans positiever in. Dat ben ik ook van nature: ik probeer enthousiast in het leven te staan. Ik bevind me graag tussen de mensen en probeer vooruit te kijken in plaats van achteruit.»

HUMO Je zit wel eens in een studio samen met Aad de Mos. Heb je het er soms over met hem?

Degryse «Hij heeft me dikwijls gevraagd: ‘Hoe is het met hem?’ Of me gevraagd om de groeten te doen. Maar wat kun je er blijven over zeggen? C’est la vie.»

HUMO Ben je trots op wat je hebt bereikt?

Degryse «Hoe ouder je wordt, hoe vaker je denkt: ‘Zo slecht was het toch niet.’ Zo gaat het bij iedereen, zeker? Als sporter, en nu ook als analist, leef je voortdurend met het idee: de volgende keer moet het nóg beter. Hoe vaak heb ik tijdens mijn spelerscarrière niet gehoord: ‘Probeer ervan te genieten.’ Maar dat lukt niet. De ochtend na een goede wedstrijd ben je al weer met de volgende bezig: ‘Hoe krijg ik mijn lichaam zo snel weer fit?’ (Denkt na) Trots is een groot woord. Tevreden, dat klinkt beter. Minder pocherig.»

HUMO Je tred is kwiek, je ziet er patent uit. Wat is je geheim?

Degryse «Ik sta vroeg op: rond 7 uur. Dan ga ik lopen, drie kwartier. De eerste tien minuten is het doorbijten, maar ik hoef niet snel te lopen, en zeker niet met muziek. Liever laat ik mijn gedachten de vrije loop. Lopen geeft me inspiratie. Een fitnessabonnement hoeft niet voor mij: ik wil buiten zijn. Niets zo gezond als de buitenlucht, ik krijg daar zóveel energie van.

»Fietsen zegt me niks. Dat is meer iets voor Franky (Van der Elst, red.). Die leest ’s ochtends de krant in taverne Den Comptoir, en drinkt dan drie koffies. Als hij daarmee klaar is, heb ik al 9 kilometer gelopen. Na die koffies kruipt hij drie uur op de fiets, maar dat vind ik te lang. Tot twee jaar geleden tenniste ik ook. En ik golf veel. Golfen is een fantastische sport. Ik heb al vaak gedacht, als ik die mannen van 75 jaar vier keer per week op de golfbaan zie staan: zo wil ik ook graag oud worden (lacht).»

HUMO Je bent ongehavend uit je carrière gekomen.

Degryse (klopt af op tafel) «Pfoe, als je ziet wat Hazard allemaal te verduren krijgt, en hoe De Bruyne ontsnapt is aan die tackle. Ik ben nooit van het veld gestampt. Dat is geluk hebben.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234