Marc Van de Looverbosch: 'De Wever kan geen twee keer op pauze drukken'

VRT-Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch levert op de rand van zijn pensioen nog een laatste kunststukje af: in het tweede seizoen van ‘Wissel van de macht’ praat hij met twintig politieke hoofdrolspelers over de instorting van de traditionele partijen, de spectaculaire opmars van de N-VA en het hobbelige pad van de regering-Michel.

HUMO Vijftien jaar geleden haalden de traditionele partijen nog twee derde van de stemmen, vandaag nog één derde. Waaraan ligt dat?

MARC VAN DE LOOVERBOSCH «Aan het succes van de N-VA, maar ook aan foute beslissingen.»

HUMO Welke precies?

VAN DE LOOVERBOSCH «Daarvoor moet je kijken (lacht). Maar het is duidelijk dat alle pogingen om die partijen te herlanceren de voorbije twintig jaar mislukt zijn. Enkel Yves Leterme slaagde erin om CD&V tijdelijk weer een boost te geven. Het verklaart waarom de topfiguren bij de SP.A en CD&V nu geen zin hebben in het voorzitterschap. Vroeger werden er moorden gepleegd voor die post, nu lijkt het bijna een harakiri-operatie.»

HUMO In de eerste aflevering zoomt u in op Steve Stevaert. Welke indruk blijft er van hem over?

VAN DE LOOVERBOSCH «Hij was een wonderboy die zijn partij opnieuw succesvol maakte. Maar ook hij maakte fouten, en zodra het minder begon te lopen, trok Stevaert zich terug in Limburg. Na zijn vertrek begon de SP.A te spartelen. Daaraan zie je hoe bepalend één figuur kan zijn. Als Bart De Wever ooit stopt als voorzitter, zal de N-VA wellicht ook afkalven.»

HUMO Na een half jaar is het schimmenspel tussen de N-VA en de PS op een sisser uitgedraaid. Informateur Paul Magnette onderzoekt nu of er een paars-groene regering kan komen. Maakt hij kans?

VAN DE LOOVERBOSCH «Het is zo goed als ondenkbaar dat De Wever een akkoord met de PS door zijn partijcongres zou krijgen. De N-VA is afgestraft door met de MR te besturen en de communautaire pauzeknop in te drukken. Dat kun je geen twee keer doen. Maar ik betwijfel of CD&V en Open VLD zonder de N-VA in een regering durven stappen. De N-VA zal die regering afschilderen als een linkse belastingsregering. Dat kan CD&V en Open VLD in 2024 veel kosten.»

HUMO Het volk spuwt politici vandaag haast collectief uit. Hebt u mededogen gekregen door met hen te praten?

VAN DE LOOVERBOSCH «Dat had ik al. Het is te makkelijk om te zeggen dat ‘ze het maar moeten oplossen’. Die mensen krijgen bakken kritiek, kloppen heel veel uren en moeten moeilijke knopen doorhakken. Degenen die wél nog hun handen willen vuilmaken moet je dus bewonderen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234