Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) noemt de Schotse studie geruststellend: ‘Of ik mezelf zou laten vaccineren met AstraZeneca? Absoluut.’ Beeld Johan Jacobs
Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) noemt de Schotse studie geruststellend: ‘Of ik mezelf zou laten vaccineren met AstraZeneca? Absoluut.’Beeld Johan Jacobs

Vaccinatie

Marc Van Ranst stelt gerust: ‘AstraZeneca werkt net zo goed als Pfizer’

Het vaccin van AstraZeneca zorgt er dan toch voor dat ouderen minder in het ziekenhuis belanden. Dat leert een Schots onderzoek. ‘Dit vaccin werkt even goed als dat van Pfizer/BioNTech’, zegt viroloog Marc Van Ranst (55).

Ann De Boeck

- Wat leert het Schots onderzoek precies?

MARC VAN RANST «Het is een analyse van de vaccinatiecampagne van de Schotten, van wie op dit moment al 1,14 miljoen mensen gevaccineerd zijn. Dat is een derde van hun bevolking. Met als hoofdvraag: hoe goed beschermen de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca tegen Covid-19?

»Gemiddeld genomen doet het eerste spuitje van AstraZeneca de kans op een ziekenhuisopname dalen met 94 procent. Een dosis van Pfizer/BioNTech creëert een daling van gemiddeld 85 procent. Op het eerste zicht zou je zeggen dat AstraZeneca dan beter werkt, maar de betrouwbaarheidsintervallen van beide resultaten overlappen. Eigenlijk werken beide vaccins dus even goed.»

- Is de studie te vertrouwen?

VAN RANST «Ze moet nog een peerreview krijgen (waarbij onafhankelijke collega’s elkaars conclusies doorlichten, red.), maar ik zie op het eerste gezicht geen problemen. Dit gaat over een groep van meer dan een miljoen mensen. Het is de eerste keer dat we uit zo’n groot aantal geruststellende resultaten krijgen. En dat al na het eerste spuitje. We weten dat AstraZeneca nog beter werkt als je twaalf weken na de eerste dosis nog een tweede toedient. Deze cijfers kunnen dus enkel nog verbeteren.»

- Waren er geen twijfels rond AstraZeneca?

VAN RANST «Tot nu toe konden we enkel kijken naar studies met een paar tienduizenden mensen. Die absolute aantallen waren te klein om conclusies te trekken op het vlak van hospitalisaties, waardoor we naar de infecties moesten kijken. Op dat vlak leek de bescherming door Pfizer/BioNTech iets beter dan die van AstraZeneca. Maar dat was op een relatief klein aantal. Wetenschappers kijken nu met veel spanning naar de resultaten van de real life studies.

»Voor Pfizer/BioNTech kijken we vooral naar Israël. Daar blijkt het vaccin ongeveer 99 procent bescherming te bieden tegen overlijden. Dat gaan we hier in onze woon-zorgcentra normaal ook zien. Voor AstraZeneca kijken we vooral naar Engeland en Schotland. Met dus dit als eerste resultaat. Het AstraZeneca-vaccin werkt zeker niet slechter dan dat van Pfizer/BioNTech. Ook bij ouderen blijkt het deftig te werken.»

- Welke gevolgen heeft dit voor de Belgische vaccinatiestrategie?

VAN RANST «We geven AstraZeneca voorlopig niet aan 55-plussers. Dit kan een argument zijn voor de Hoge Gezondheidsraad om dat te herbekijken. Maar anders zijn er ook nog genoeg mensen onder de 55 jaar om te vaccineren.

»Als ik hoor dat sommige gezondheidswerkers liever geen AstraZeneca krijgen, dan stel ik nu wel vast dat deze studie geen verschil in werking blootlegt. Toch zeker niet in de Belgische context. Mocht de Zuid-Afrikaanse variant toch de bovenhand halen in ons land, dan zouden we misschien beter af zijn met Pfizer/BioNTech. Maar in dat geval zullen de vaccins sowieso aangepast worden.»

- U bent zelf 55 jaar. Zou u zichzelf vaccineren met AstraZeneca?

VAN RANST «Absoluut. Op basis van de gegevens heb ik geen enkel argument om te twijfelen. Bovendien levert de firma AstraZeneca de goedkoopste vaccins, heeft ze beloofd om geen winst te maken op deze crisis en wil ze het meest leveren aan derdewereldlanden. Dat mag ook eens gezegd worden.»

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234