Opvallend

Marc Van Ranst verandert van strategie: 'Massaal onbekenden muilen zorgt voor groepsimmuniteit!'

Het is een verloren voorjaar, met een tergend slakkengangetje sloffen we naar Pinksteren. Op die verlossende dag zullen we misschien tussen twee en vier in de namiddag een glaasje melk mogen drinken op een regenachtig terras. En daarna weer zes weken binnen. Ondertussen zitten wij met zijn allen - nu ja, eigenlijk met zijn enen - kneuterig tandenknarsend te kniezen in onze knusse knutselruimte. Of zoiets.

Ogij konijn - op momenten van vertwijfeling schieten zinloze poëtische mijmeringen je dan te binnen - o, gij konijn, dat ik in de tuin gevangen hield in een kippenren van twee op drie. O, gij knuffelbaar knaagdier! Nu ik aan den luien lijve ervaar wat ik u heb aangedaan, rollen de tranen van bittere spijt neerwaarts, door een samenspel van de zwaartekracht en diep verdriet. Maar voor vergiffenis is het te laat, want op uw oude dag, o konijn, werden u door een smerige ekster de ogen uitgepikt, waarna een diervriendelijk palliatief spurtje zich opdrong.

Gelukkig zorgt de feestkalender voor wat afwisseling in de mottige maanden die voor ons liggen. Nog een kleine drie weken en dan is het Pasen (gelieve het daarbij, om de kleuters niet angstig onder hun donsdekentjes te jagen, bij de paashaas te houden; zwijg over de klokken van het onheilszwangere Rome!). Maar eerst is er natuurlijk 1 april. Haha, dat was toch telkens weer een heerlijke dag, waarop wij zo vaak over de vloer rolden van het lachen dat het leek alsof het parket door een professionele firma was geboend. Maar hoe moeten we het dit jaar aanpakken? Een humorsocioloog buigt zich over de kwestie.

HUMO Hoe moeten we dit jaar de aprilgrappen aanpakken?

JENNE FAES «Dat is niet eenvoudig. De standaard-aprilgrap bestaat eruit met een dom voorwendsel een massa volk ergens naartoe te lokken. Een goed voorbeeld daarvan is wat een jolige radiomaker vier jaar geleden uit zijn mouw heeft geschud. Hij kondigde aan dat Natalia voor de lancering van haar nieuwe plaat om elf uur 's morgens haar bloot gat zou tonen op de Herentalse Grote Markt.»

HUMO En kwam daar volk op af?

FAES «Meer dan twintigduizend fans, en die waren woedend toen bleek dat ze bedrogen waren. Er waren al een paar winkelruiten gesneuveld en er stonden al vier auto's in de fik toen Natalia werd opgevorderd om de razende menigte tot bedaren te brengen. Helaas zat Natalia in het buitenland. Uiteindelijk bleek Maxine Van Baelder bereid een gebaar te stellen.»

HUMO Wie is Maxine Van Baelder?

FAES «Een fenomeen, en wat voor één! Alle aanwezigen zullen dat beamen. Het effect van haar gatvertoning was meetbaar door het KMI: als twintigduizend mensen samen naar adem happen, ontstaat er meteen een kleine maar krachtige kern van lage druk. Maxine had haar broek nog niet eens weer opgehesen toen er felle rukwinden ontstonden, en een paar stevige donderslagen. Vijf minuten later scheen de zon opnieuw. Het was een bijna mystieke ervaring die het leven van heel wat Kempenaars voorgoed heeft veranderd. Maar zoiets kan dus niet meer, want samenscholingen zijn verboden.»

HUMO Wat kan dan nog wel?

FAES «Ik kreeg een telefoontje van Marc Van Ranst, die op de ochtend van 1 april wilde bekendmaken dat het massaal muilen van onbekenden wordt aanbevolen. Het zou de groepsimmuniteit tegen Covid-19 verhogen. De grollen minnende viroloog vond dat een goeie grap, maar hij wilde daar toch even deskundig advies over krijgen. Ik zei: 'Marc, jongen, dat is helemaal geen grap, dat zou écht werken, denk toch eens twee seconden na!' Hij moest toegeven dat ik gelijk had, en ik voegde eraan toe: 'Als je dat advies op die dag geeft, zal de bevolking het ongeloofwaardig vinden omdat het 1 april is. En wat als we later het muilen als ultiem hygiënisch middel willen inzetten?' Ja, de strijd tegen zo'n virus is niet zo eenvoudig.»

HUMO Wat kan er dan wél op 1 april?

FAES «Je kunt aan bedrijfsingangen en zo de dispensers vullen met confituur of kattenkak, dat wordt gieren als iemand binnenkomt en zijn handen wil ontsmetten. Maar verder zou ik het eigenlijk niet weten, want dat is nog niet sociologisch onderzocht.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234