null Beeld

Marc Wilmots: 'Wie denkt dat wij de beste ploeg van de wereld kunnen zijn, die zweeft'

Hoe gek de cijfers en statistieken van deze nationale ploeg ook zijn, het gevoel leeft dat het allemaal nog wat beter kan. Bij de kenners, bij de pers en bij een deel van het publiek, maar ook bij de spelers zelf. Zou bondscoach Marc Wilmots dat ook vinden?

Sander Van den Broecke

HUMO Proficiat.

Marc Wilmots «Bedankt.»

HUMO Weet u ook waarom ik u feliciteer?

Wilmots «Pff, misschien voor de eerste plaats op de FIFA-ranking, of voor de kwalificatie voor het EK, of voor de voorbije drie jaar in zijn geheel… Ik weet het niet.»

HUMO Er is inderdaad veel keuze, en toch is er nog altijd kritiek op de Rode Duivels en op u.

Wilmots «Ik weet goed uit welke hoek de kritiek komt én waarom die wordt gegeven, dus hecht ik er geen belang aan.»

HUMO Leg dat eens uit.

Wilmots «Daar verspil ik geen energie aan. Het is simpel: als het over resultaten gaat, moet iedereen zwijgen. Over de sportieve, logistieke en medische omkadering valt ook niet veel op te merken. Over de mentaliteit van deze groep krijg ik zelfs uit de zakenwereld geregeld een compliment: ‘Geen ego’s, iedereen vecht voor elkaar, en als er al eens een frustratietje is, wordt het meteen opgelost.’ Over de selecties die ik maak, zijn er ook bijna geen klachten. De kritiek gaat altijd over hetzelfde: de manier waarop.»

HUMO Daar zijn zelfs uw spelers niet tevreden over. Die vinden ook dat het beter kan en moet.

Wilmots «Iedereen wil mooi voetbal, en ik ook, maar het mag niet ten koste gaan van de discipline en de efficiëntie, want dáár haal je resultaten mee. Ze willen beter, maar wát willen ze beter? We winnen bijna elke wedstrijd, we zijn twee keer na elkaar gekwalificeerd voor een groot toernooi en we zijn eerste op de FIFA-ranking.»

HUMO ‘België is geen topsportland omdat iedereen hier altijd veel te snel tevreden is,’ hebt u drie jaar geleden gezegd. U zou blij moeten zijn dat uw spelers vinden dat het niet goed genoeg is.

Wilmots «Wij zijn veel kritischer voor onszelf dan de meeste mensen denken. Ik vind dat positief, maar je moet wel realist blijven. Mijn jongens hebben enorm veel goesting: die willen Europees kampioen worden en dat is prima. Maar tussen willen en het ook dóén is er nog een groot verschil.»

HUMO Kunnen jullie het doen?

Wilmots «Wij kunnen zeker verrassen.»

HUMO Alleen wie geen favoriet is, kan verrassen.

Wilmots «Voilà. Frankrijk is voor mij topfavoriet, op de voet gevolgd door Duitsland en Spanje. Wie denkt dat wij de beste ploeg van de wereld kunnen zijn, die zweeft. Maar we zitten wel bij de top tien, en in die top tien kunnen wij van iedereen winnen. Ik vind dat al een hele prestatie. Natuurlijk kunnen er nog altijd details beter, maar wie meent dat deze ploeg véél beter moet kunnen, moet nog eens nadenken. Onze positie vasthouden wordt al moeilijk genoeg.»

HUMO Na de bedroevende wedstrijd in Cyprus zei Kevin De Bruyne toch dat het tijd werd om eens samen te zitten. Hij vond dat het zo niet langer kon. Dat ging over meer dan details.

Wilmots «Hij had het beter niet gezegd – meteen na een wedstrijd zwijg je beter als je gefrustreerd bent – maar ik begrijp die reactie en hij had ook gelijk. Hij ergerde zich aan al die lange ballen. Maar was dat de afspraak, denk je? Helemaal niet. Ik heb me na die wedstrijd ook kwaad gemaakt in de kleedkamer, precies omdat de ploeg niet speelde zoals we hadden afgesproken. Het was erg warm in Cyprus, veel spelers waren vermoeid, en plots probeerde iedereen om de boel te forceren – met een lange bal, of met domme individuele acties. Van onze grootste kracht – het collectieve – schoot niks meer over. Ik vond dat ook vreselijk.

»Maar heb je Kevin De Bruyne nog gehoord na de wedstrijden tegen Andorra en Israël? De fout die we in Cyprus hadden gemaakt, hebben we rechtgezet. We hebben als ploeg gespeeld, met veel druk naar voren, we hebben veel kansen gecreëerd en er weinig weggegeven. Ik weet niet wat dáár veel beter aan kon.»

HUMO De Rode Duivels speelden inderdaad collectiever, maar ook tactisch had u één en ander gewijzigd.

Wilmots «Ik ben ook niet blind, hè? Ik zie ook dat we het moeilijk hebben tegen ploegen die zich terugplooien. Dus hebben we gespeeld met twee verdedigende middenvelders en twee flankverdedigers die wél voortdurend naar voren trekken. Daar hebben we op getraind – looplijnen ingeoefend en zo – en dat hebben de spelers snel opgepikt.»

HUMO Het was wel al heel lang geleden dat u nog eens op looplijnen had geoefend.

Wilmots «Natuurlijk was het lang geleden: we speelden voordien altijd op dezelfde manier. Die moesten we niet meer instuderen.»

HUMO Waarom moest dat zo lang duren? Het was toch al een hele tijd duidelijk dat jullie een antwoord moesten vinden op ploegen die massaal terugplooien? Als buitenstaander krijg je de indruk dat u pas ingreep nadat Kevin De Bruyne – die misschien wel voor de hele ploeg had gesproken – aan de alarmbel had getrokken.

Wilmots (schudt het hoofd) «Ik ben meteen na het WK naar oplossingen beginnen te zoeken. In de oefenwedstrijd tegen Australië en in de thuiswedstrijden tegen Cyprus en Andorra hadden we ook al zo gespeeld.

null Beeld

»Maar ik weet waar dit naartoe gaat: kritiek op de tactiek. Eerlijk gezegd, ik snap die niet goed. Wij winnen wat we moeten winnen, we zijn nog nooit uit verband gespeeld, en het klassieke verwijt dat een trainer meestal krijgt – hij is té aanvallend of hij is té verdedigend – hoor ik ook niet. Ik ben één van de weinige trainers die echt voor beide durft te gaan. Aanval en verdediging zijn bij mij perfect in evenwicht en dat bewijzen ook de statistieken: veel doelkansen, weinig doelgevaar van de tegenstander. En dan de stilstaande fasen: in 25 wedstrijden hebben wij geen enkel doelpunt tegen gekregen bij een spelhervatting. Dan denk ik dat de spelers op tactisch vlak toch redelijk goed zijn voorbereid, neen?»

HUMO Stel nu dat elke bondscoach van de tegenstander vanaf nu redeneert: ‘Voetballen tegen de Rode Duivels? In geen honderd jaar. Ingraven en op de counter spelen!’ Is dat een rampscenario voor u?

Wilmots «Ik zou dat een heel groot compliment voor mijn spelers vinden. Het vervelendste is dat we in dat geval zullen moeten leren om tevreden te zijn met een 1-0 overwinning (lachje).»

HUMO Waarom geeft u nu al drie jaar lang bijna elke keer dezelfde training?

Wilmots «De dag voor de wedstrijd is altijd hetzelfde, dat doe ik opzettelijk. Dat is een beetje psychologisch, het hoort bij de voorbereiding. Maar de opwarmingen zijn elke keer anders. Elke keer. Ik weet hoe saai die kunnen zijn en dat wil ik niet. Het moet leuk blijven.»

HUMO Nu hebt u het over de opwarmingen. De trainingsvormen zelf, die zijn altijd dezelfde.

Wilmots «Balcirculatie is het allerbelangrijkste, daar train ik inderdaad het meeste op. Snel zien, snel denken, snel spelen. Dat moet er helemaal in. Ik ben bij Barcelona gaan kijken, bij Tottenham: die leggen dezelfde accenten.»

HUMO Veel van uw spelers vinden uw trainingen aan de saaie kant.

Wilmots «Als dat zou kloppen, vind ik het heel raar. Wij zijn over die dingen heel open tegen elkaar en ik heb daar nog nooit klachten over gehad.»


Een tweede Nilis

HUMO Het publiek en de pers verwachten dat de Rode Duivels spelen als een wereldploeg, maar u moet het wel doen met twee backs die eigenlijk centrale verdediger zijn.

Wilmots «Dat was een probleem toen ik begon, maar dat hebben Toby Alderweireld en Jan Vertonghen helemaal zelf opgelost. Die twee hebben dat schitterend gedaan, vind ik. Wie mij zegt dat ik een probleem in de verdediging heb, moet er de statistieken eens op nakijken. Wij zijn één van de minst gepasseerde ploegen. Het is al lang geleden dat Thibaut Courtois of Simon Mignolet nog eens een échte parade hebben moeten bovenhalen.»

HUMO Het is geen kritiek op Vertonghen en Alderweireld, gewoon een vaststelling: wereldtop zijn ze niet als back, maar er wordt wel verwacht dat ze zo spelen.

Wilmots «Wat denk je? Dat ik nu ga klagen? Elke bondscoach heeft problemen die hij moet oplossen. Ik ben blij met de spelers die ik heb.»

HUMO Ook in de spits hebt u geen absolute topper. Misschien wordt één van uw aanvallers het ooit, maar nu…

Wilmots «Christian Benteke is 24 jaar, Romelu Lukaku 22 en Divock Origi 20. Noem mij één topspits van die leeftijd. Bestaat niet. Waarom altijd die kritiek?»

HUMO Opnieuw: het is helemaal geen kritiek, het is een vaststelling. De buitenwereld verwacht een wereldploeg, maar u hebt geen wereldspits. Met een Diego Costa of een Kun Agüero erbij, zou het er wellicht iets anders uitzien.

Wilmots «Dat zou kunnen, maar zelfs dat is niet zeker.»

HUMO Hebt u Lukaku zien schitteren tegen Sunderland?

Wilmots «Ik was alleszins niet verrast. Met Arouna Kone naast zich in de spits speelt hij veel collectiever. Dat bevrijdt hem. Als hij alleen staat, vraagt hij voortdurend de bal. Nu is hij veel meer in het spel betrokken, trekt hij gaten voor anderen, is hij in de passing betrokken.»

HUMO Hij lijkt bij de Rode Duivels nooit bevrijd te spelen.

Wilmots «Wil je daar alsjeblieft eens mee ophouden? Willen jullie er echt een tweede Luc Nilis van maken? Dan moet je vooral dat soort dingen blijven schrijven. Lukaku is voor ons al heel belangrijk geweest en zal dat blijven. Alleen – en dat heeft veel met zijn leeftijd te maken – staat hij er niet élke wedstrijd. Dat gebeurt bij Everton ook, maar drie dagen later schiet hij er twee binnen en iedereen is het vergeten. Bij de Rode Duivels blijft zoiets drie maanden hangen. Dát is het verschil. Oké, tegen Israël had hij vier goals kunnen maken en het is niet gelukt. Is hij daarom, op zijn 22ste, een minder goeie spits? In mijn ogen zeker niet. Hij wordt altijd maar beter. Ik maak me geen zorgen: Romelu, die komt er.»

undefined

null Beeld

undefined

'Hazard en De Bruyne weten dat ze met hun kwaliteiten perfect complementair kunnen zijn.'

HUMO Hij speelt goed met Kone naast zich, zegt u. Helaas, u speelt het liefst met één diepe spits.

Wilmots «Dat is niet waar. Twee spitsen vind ik persoonlijk veel leuker, zo heb ik zelf ook altijd gespeeld, maar ik moet kijken naar de spelers die ik heb, en de Rode Duivels zijn op hun sterkst met drie spitsen. De snelheid die wij op de flanken hebben met Hazard, Mertens, De Bruyne, Carrasco, Mirallas en Bakkali, die moeten wij gewoon uitspelen. Eigenlijk spelen we nu, met De Bruyne centraal, bijna met vier spitsen. Waarom moet je dan voortdurend focussen op die nummer 9? Mij kan het geen bal schelen wie er scoort.»

HUMO In dit systeem is Christian Benteke uw beste spits. De enige echte doublure voor hem hebt u nog maar pas gevonden: Laurent Depoitre.

Wilmots «Depoitre is inderdaad de enige met hetzelfde profiel als Christian, en ik was ook heel tevreden met zijn prestatie tegen Andorra, maar dat betekent niet dat hij nu al zeker meegaat naar Frankrijk of dat die andere spitsen geen kansen meer krijgen. Als je dat denkt, vergis je je. Ik blijf geloven in Lukaku en Origi en ook Michy Batshuayi komt er nog aan.»

HUMO Die zat in Cyprus in de tribune omdat hij tijdens die afzondering te vaak te laat op de afspraak verscheen. Was dat ook de reden waarom u hem voor Andorra en Israël niet hebt opgeroepen?

Wilmots «Dat had daar niks mee te maken. Die zaak was onder vier ogen besproken en daarmee was het afgehandeld. Michy begon weer met een wit blad voor mij. Hij was er niet bij omdat hij nog niet klaar is. ‘Hoe kan dat,’ zeggen de mensen dan, ‘hij is topschutter in Frankrijk?’ Maar hebben ze zijn wedstrijden gezien? Bij Standard speelde hij in de punt, in Marseille achter de spits. Ik heb zelf tien jaar op die plek gestaan, dus ik denk wel dat ik hem kan beoordelen. Wel: Michy is nog aan het zoeken naar automatismen, hij is aan het leren hoe je samenspeelt, en dat is heel normaal. In drie maanden tijd heb je een nieuwe positie niet onder de knie. Onmogelijk. Maar het goede nieuws is: hij blijft groeien en hij blijft ook scoren. Ik wacht gewoon het goede moment af. Ik moet ook aan het collectief denken: welk profiel past het best bij ons spel?»

HUMO Een scorende spits past toch in elke ploeg?

Wilmots «Ik kan er geen zeven oproepen, hè? Lukaku en Origi hebben op belangrijke momenten al bewezen dat ze een meerwaarde kunnen zijn. Die laat ik niet zomaar vallen.»

HUMO Steven Defour is ook al belangrijk geweest, maar hem hebt u de laatste keer niet opgeroepen.

Wilmots «Defour zat echt wel in een mindere periode.»

HUMO Eén van de eerste dingen die u als bondscoach hebt gedaan, is de boetes afschaffen. In plaats daarvan kwamen rondjes champagne. Na Cyprus hebt u opnieuw een boetesysteem ingevoerd. Waarom?

Wilmots «Dat zijn jullie zaken niet.»

HUMO Werd het tijd dat u weer liet voelen wie de baas was?

Wilmots «Met geld? Bij die spelers? (lachje) Ik heb met het nieuwe boetesysteem juist meer verantwoordelijkheid bij hen gelegd. Zij moeten de boetes opleggen, zij moeten ze innen, zij beslissen wat ze met het geld doen. Tegen Cyprus zag ik het individuele de bovenhand op het collectieve krijgen en dat beviel mij totaal niet. Op zo’n moment ruik je dat je íéts moet doen. Dus bedenk je iets waardoor ze nog meer als groep moeten handelen. Ik heb dat met de spelersraad besproken en zij vonden het een goed idee.

null Beeld

»Waarom zou ik moeten laten voelen wie de baas is? Met discipline is er totaal geen probleem.»

HUMO Toen het onduidelijk was of u bij de nationale ploeg zou blijven of naar Schalke 04 zou verhuizen, heeft de bond een aantal spelers gevraagd of ze met u door wilden. Hadden zij ‘neen’ gezegd, dan lag u misschien buiten.

Wilmots «Ik weet niet of dat verhaal klopt, maar als het zo is, vind ik het gewoon belachelijk. Dat vraag je toch niet aan de spelers, zo’n beslissing neem je toch zelf?»

HUMO Wist u echt niet dat uw spelers u hebben gesteund?

Wilmots «Natuurlijk weet ik dat. Niet omdat ze het mij verteld hebben, maar omdat ik het zie. Ik zit 25 jaar in het profvoetbal, denk je dat ik niet zou voelen wanneer een groep niet achter mij staat? Geloof me: mocht ik dát voelen, dan stap ik op. Ik wil alleen het beste voor de nationale ploeg.»


Liever lager

HUMO U hebt De Bruyne opnieuw centraal laten spelen tegen Andorra en Israël. De vorige keer vond Eden Hazard dat geen geslaagd experiment en na een gesprek met hem bent u hem gevolgd: De Bruyne verhuisde opnieuw naar de flank. Maar toen was Hazard één van de beste spelers van het moment, bij één van de beste clubs van het moment. Nu is De Bruyne dat en krijgt hij zijn zin – al heeft hij daar nooit zelf om gevraagd. Volgt u de hiërarchie van het moment?

Wilmots (blaast) «Ik ken dit soort spelletjes al lang. Eerst was er Scifo-Degryse. Dan Degryse-Wilmots. En ik wist dat er ook eentje met Hazard-De Bruyne zou komen. Ik heb de spelers daar zelf al lang geleden voor gewaarschuwd. Waar gaat dit eigenlijk over?»

HUMO Helemaal niet over twee spelers tegen elkaar opzetten, maar over de keuzes die u als bondscoach maakt en wat die keuzes bepaalt. Het zou niet onlogisch zijn dat u luistert naar uw beste speler van het moment. Zeker als er één is die graag belangrijk is. Een speler zoals u destijds.

Wilmots «Bij Hazard en De Bruyne heb ik dat gevoel niet. Ik voel dat zij echt het beste voor de ploeg willen. De Bruyne heeft het me zelfs letterlijk gezegd: ‘Rechts of centraal, coach, het interesseert mij niet.’ Het gaat helemaal niet om de vraag ‘Wie is de chef?’ De chef, dat is de ploeg. En dat begrijpen zij. Het is waar dat het de eerste keer niet zo goed lukte met De Bruyne centraal, maar zij hebben daar samen over gesproken. We hebben ook heel duidelijke afspraken gemaakt over looplijnen, en tegen Israël ging het super. Het zijn slimme voetballers: zij weten dat ze met hun kwaliteiten perfect complementair kunnen zijn.»

HUMO Axel Witsel heeft van alle Rode Duivels misschien wel het meeste kritiek gekregen. Hij speelt te traag, vinden veel mensen. U hebt hem verdedigd en gezegd dat het de verdediging is die te lang wacht om vooruit te voetballen.

Wilmots «Ik heb gezegd: misschien is het de verdediging.»

HUMO U analyseert de wedstrijden, u weet of het zo is of niet.

Wilmots «Het probleem is dat steeds minder ploegen tegen ons willen voetballen. Als wij de bal recupereren, proberen ze de boel onmiddellijk te sluiten. Dus moet je meteen verticaal spelen. Dat gebeurt nog veel te weinig. Axel krijgt de bal heel vaak pas op het moment dat alles weer dichtzit.»

undefined

'Mijn jongens willen Europees kampioen worden, maar tussen willen en doen is er nog een groot verschil'

HUMO Toch hebt u hem tegen Israël op de bank gezet, voor het eerst in drie jaar. Om te zien of het zonder hem effectief beter ging?


Wilmots «Helemaal niet. Om te zien of ik alternatieven heb als hij geblesseerd is. Dat heb ik al vaak gedaan: spelers een kans geven, niet omdat ik twijfel aan de speler die ze vervangen, maar om oplossingen uit te proberen voor noodgevallen. Ik hou meer van anticiperen dan van improviseren. En ik wou ook per se Marouane laten spelen, ik vond dat belangrijk voor hem, gezien zijn situatie bij Manchester.»

HUMO Zegt u nu: een fitte Witsel speelt op cruciale momenten altijd?

Wilmots «Ook niet. Axel kan nog op de bank zitten, Radja Nainggolan ook, iedereen. Het mooie is dat ze dat ook aanvaarden. Toen ik Axel zei dat hij tegen Israël niet zou starten, zei hij gewoon: ‘Pas de problème, coach.’ Ze respecteren elkaar, ze respecteren mij, ze respecteren het collectief.»

HUMO Een aantal spelers komt bij hun club weinig of niet aan spelen toe. Daar maakt u zich zorgen over.

Wilmots «Ja, maar wat kan ik doen? Ik zou sommige van mijn jongens liever een niveau lager zien spelen, waar ze wel basisspeler zouden zijn. Neem nu Marouane: die zit bij een absolute topclub. Dat wou hij zelf heel graag, maar de plaatsen zijn daar duur. Maar in het voetbal kan het snel gaan. Moussa Dembele heeft vorig seizoen amper gespeeld bij Tottenham, en nu is hij titularis. Wat kan ik zo’n speler dan adviseren?»

HUMO Volgens mij zou u Fellaini zelfs oproepen mocht hij in de Belgische tweede klasse spelen. Hij is uw Wilfried Van Moer.

Wilmots (lacht) «Marouane is de enige speler van wie ik nu al durf te zeggen: zelfs als hij weinig speelt bij zijn club, neem ik hem mee naar het EK. Op voorwaarde dat hij fit is, natuurlijk. Omdat er maar één Marouane Fellaini is in België, en misschien zelfs in de hele wereld. Hij heeft zo’n uitzonderlijk profiel, hij kan zo nuttig zijn, kan een wedstrijd zó doen omkantelen. Pff, als speler zou ik alleszins niet graag tegen hem gevoetbald hebben.»

HUMO Zelfs Vincent Kompany is bij Manchester City even op de bank beland, omdat hij tegen de wil van coach Pellegrini in tegen Israël had gespeeld. Hebt u daar nu spijt van?

Wilmots «Totaal niet. Alles is supercorrect verlopen, er zijn zelfs twee kinesisten van Manchester naar Brussel gekomen om te kijken hoe het met Vince was. Wel: ze hebben een kapotte speler naar ons gestuurd en een fitte teruggekregen. Nul risico hebben we genomen. Wat is dan het probleem? Vince kon spelen en hij wilde spelen. Ik zou morgen net hetzelfde doen.»

HUMO Israël was een belangrijke match, voor u, maar ook voor hem.

Wilmots «Voor iedereen. Toen ik mijn motivatiespeech voor de wedstrijd aan het geven was, dacht ik: ‘Dit maak ik nooit meer mee.’ Het ging om de eerste plaats in de groep, om de eerste plaats in de loting voor het WK én om de eerste plaats op de FIFA-ranking. Het zou goed kunnen dat we over tien jaar zeggen: ‘Miljaar, hebben wij dat toen echt gedaan?’»

HUMO Vandaar, nog eens: proficiat.

Wilmots «Bedankt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234