null Beeld

Marcel Vanthilt in Wonen.tv : 'Mijn Facebookstatus is 'single''

Huizen: alles welbeschouwd zijn ze toch geen kwade uitvinding. Marcel Vanthilt, niet meer op een VRT-kanaal gespot sinds het afvoeren van zijn zomerse talkshows en ‘Ook getest op mensen’, is vanaf komende woensdag terug met een – tevens uitgebreid online te beleven – programma over bouwen en verbouwen, huren en verhuren, kopen en verkopen van, welja, huizen.

Noud Jansen

Marcel Vanthilt «In 2015, na de zoveelste besparingsronde bij de VRT, werd me verteld dat er voorlopig geen opdrachten meer voor me waren, en dat mijn exclusiviteitscontract afliep: ‘Maar stel gerust eens iets voor, Marcel.’ Een tijdje later heb ik een twaalftal voorstellen gedaan, waarvan ‘Wonen.tv’ al vrij snel het groene licht heeft gekregen. Ook begrijpelijk, er bestáát simpelweg geen tv-magazine over huizen waarin het zowel over praktische als over esthetische aangelegenheden gaat. Ja, je hebt ‘Pimp Up My Garage’ en realitytoestanden zoals ‘Ons eerste huis’. En er is Dobbit TV, waar de genaamde Roger toont hoe je je kruipkelder ombouwt tot een kinderkamer – echt geweldige televisie. Maar dat is allemaal nogal fragmentarisch, en ook weinig realistisch.»

HUMO ‘Wonen.tv’ is niet fragmentarisch, en volkomen realistisch?

Vanthilt «Zo is dat. ’t Is een programma-zonder-studio over wonen in de brede zin des woords, waarin telkens één dossier centraal staat. Cohousing, bijvoorbeeld, een aan populariteit winnende vorm van wonen waarbij je om de kosten te drukken met een hele groep mensen een groot pand aankoopt en verbouwt. En rond dat ene dossier zitten vier à vijf kortere filmpjes. Zo hebben we een ‘Gouden raad van tante Kaat’-achtige rubriek die gepresenteerd wordt door Katrien Vanderlinden. De decaan van de afdeling architectuur van de KUL, Dag Boutsen, stelt elke week het huis van een jonge architect voor. En omdat ik zelf verzot ben op van die krantenrubrieken waarin mooie of bijzondere huizen worden belicht, mag ik in iedere aflevering een mooi of bijzonder huis bezoeken, zónder dat de eigenaar over mijn schouder meekijkt. Zo ben ik in het kasteel van de prins van Merode mogen gaan neuzen, in Westerlo: behoorlijk de moeite.

»De laatste maanden heb ik in totaal zo’n zestig, zeventig huizen gezien, voor verschillende rubrieken uit het programma, en het viel me toch op hoeveel uniformiteit er in Vlaanderen heerst. Het enige wezenlijke verschil is een generatieverschil. De ouders van het gros van de mensen die we geïnterviewd hebben, woonden standaard in een huis met een open haard, bakstenen binnenmuren en een veranda, terwijl de kinderen allemaal witte muren en IKEA-meubelen hebben. Maar allemáál, hè!»

HUMO Hoe woon je zelf, Marcel?

Vanthilt «Ik woon sinds een tijdje in een gerenoveerd rijhuis uit achttienhonderd-en-zoveel in het centrum van Antwerpen, vlak bij de kathedraal.»

HUMO Eigenhandig gerenoveerd?

Vanthilt «Ikke? De laatste keer dat ik een nagel in een muur heb geklopt, was twintig jaar geleden: hij kwam er bij de buren uit (lacht).»

HUMO Woon je alleen? Ik vraag het omdat je volgens TV Familie op scheiden staat.

Vanthilt «Mijn kinderen wonen er ook. Maar over het andere onderwerp ga ik echt geen uitspraken doen, als je het niet erg vindt. Mijn Facebookstatus is ‘single’, laat ik het daarop houden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234