null Beeld

Marcel Vanthilt sloeg tilt: 'Ik bleek geen 61 te zijn, maar 75!'

61 jaar en verre van amused: Marcel Vanthilt, die in het nieuwe Eén-programma ‘Op naar de 100!’ tracht uit te vogelen of – en zo ja: hoe – hij het dreigende verval kan keren. Yep, elf jaar na zijn dood lijkt de nieuwe dokter Le Compte dan toch te zijn opgestaan.

Noud Jansen

Marcel Vanthilt «Zodra je 60 bent, kom je in allerlei databanken terecht die je catalogeren als zijnde bejaard. Ik krijg dus aan de lopende band mails en telefoontjes met reclame voor rolstoelliften, hoorapparaten en uitvaartverzekeringen. Heel vervelend, ook al omdat je telkens met de neus op dat ene, onweerlegbare feit wordt gedrukt: het einde is in zicht. Maar dat wil ik helemaal niet!»

HUMO Je meent het.

Vanthilt «Voor alle dingen die ik nog in mijn leven wil doen, heb ik veertig jaar in blakende gezondheid nodig. Mínstens. Ik wil nog concerten geven, schilderijen maken, alternatieve langspeelfilms regisseren, boeken schrijven, acteren op het toneel, waterputten graven in Afrika en een revolutie ontketenen in China. En daarnaast wil ik tijd genoeg overhouden om helemaal niks te doen. Ik ben, kortom, totáál niet happy met de pakweg 83 jaar die me gemiddeld gezien zijn toegemeten. Daarom was het de hoogste tijd om eens uit te zoeken of ik goed of slecht bezig ben.»

HUMO En?

Vanthilt «In de eerste aflevering zie je me fluitend binnenwandelen bij een hoogleraar gerontologie, Andrea Maier, met zo’n air van ‘Wie maakt me wat?’ Een halfuur later sta ik beteuterd terug op de stoep: lichamelijk gezien bleek ik geen 61 te zijn, maar 75. Godverdorie, zeg! Mijn fysieke weerstand was niet goed, vertelde ze me, en er zat ook te veel vet aan de binnenkant van mijn lijf – blijkbaar is dat nog erger dan aan de buitenkant. Dat vet heb ik inmiddels wel weggewerkt door te stoppen met kaas te eten, en door tamelijk intensief aan bikramyoga te doen, voor mij de beste combinatie van alle soorten lichaamsverbetering.»

HUMO Van alles wat je voor het programma hebt uitgetest, was ik het meest geïntrigeerd door de microdosis lsd die je hebt ingenomen.

Vanthilt «Man, man, man, wat was me dát? Kijk, als je de dosis gebruikt die de hippies in de jaren 60 hanteerden – zo’n 100 milligram – dan zwaaien de doors of perception wagenwijd open en ga je een hele dag lang volkomen uit je plaat. Maar als je slechts een tiende consumeert, zoals ze het al jaren doen in Silicon Valley, word je lekker ontspannen, maar blijf je toch gefocust en creatief. Enfin, dat is de theorie. In de praktijk heb ik zo stoned als een aap tegen huisdieren staan praten en toevallige passanten staan nakijken, en wel een kwartier lang naar een telefoonpaal staan loeren. Er stond een nummer op die paal: 13.282. Wow, dacht ik, dat betekent dat er minstens nog 13.281 van dat soort palen moeten zijn. Waar staan die allemaal? Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze hier geraakt?»

HUMO Dat krijgen we allemaal in ‘Op naar de 100!’ te zien?

Vanthilt «Ik ben bang van wel, ja. Daar moet je 61 voor geworden zijn, om jezelf zo te kijk te zetten op tv.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234