null Beeld

Marco D'Amore over het 3de seizoen van Gomorra : 'Ik zou mijn eigen personage willen vermoorden, zo walgelijk vind ik het'

Eén van de hardst werkende castingbureaus in televisieland moet die van ‘Gomorra’ zijn. In de op ware gebeurtenissen gebaseerde reeks over de Napolitaanse maffia wordt gemoord zonder omkijken.

Joshua Migneau

Ciro, gespeeld door Marco D’Amore, is één van de weinige personages die al twee seizoenen brutaal bloedvergieten overleefd hebben, wat hem de bijnaam l’Immortale heeft opgeleverd. Maar in het derde seizoen, dat nu op Play More te zien is, hoopt Ciro het loodje te leggen.

undefined

MARCO D’AMORE «Door zijn onstilbare honger naar macht is Ciro al zijn geliefden kwijtgespeeld. Nu moet hij voortleven met een ondraaglijk schuldgevoel. Zijn onsterfelijkheid, ooit zijn trots, is nu zijn vloek. In het derde seizoen staat hij meermaals op het punt er een einde aan te maken.»

HUMO Een leven bij de camorra leidt duidelijk nergens toe. Waarom kan de Napolitaanse maffia dan toch zoveel jonge mensen aanwerven?

D’AMORE «De meesten zijn opgegroeid in Scampia en Secondigliano, arme buitenwijken van Napels. Ze leven er geïsoleerd, zonder tv of boeken. Vaak hebben ze het centrum van Napels nog nooit bezocht, zelfs al wonen ze er amper twee kilometer vandaan, omdat ze zich daar onwelkom voelen. De enige uitweg die ze voor hun miserie zien, is de camorra. Bij de maffia denken ze hun rechtmatige plaats in de wereld te kunnen opeisen. Ze komen er bovendien in een hechte familie van broeders terecht.»

HUMO Ciro laat Napels achter zich en vlucht naar Lyulin, in Bulgarije. Maar daar belandt hij van de regen in de drop.

D’AMORE «Elke grootstad heeft een vervallen wijk als Scampia. Lyulin is die van Sofia, een smerige plek waar arme mensen en immigranten worden uitgebuit. Om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven, heb ik Bulgaars geleerd en hebben we drie weken in Lyulin gefilmd. Tijdens mijn eerste nacht daar zag ik kinderen zonder schoenen op straat spelen. Ik vroeg hen waarom ze nog niet in bed lagen, waarop zij antwoordden: ‘Welk bed?’ Hartverscheurend.

»We hebben zoveel mogelijk inwoners betrokken bij de serie als figuranten of assistenten, om hen te helpen en te stimuleren. Maar ik vrees dat zulke wijken altijd zullen blijven bestaan, want er zullen altijd mensen zijn die van anderen willen profiteren. Je hebt geen rijkdom zonder armoede.»

HUMO Is het moeilijk om Ciro te spelen?

D’AMORE «Ik ben opgegroeid in Napels en ik ken dus de pijn die de camorra veroorzaakt. Ik wilde nooit één van hen worden, maar nu ben ik hun gezicht. De reacties van mijn familie en vrienden in Napels die ‘Gomorra’ volgen, zijn altijd positief, maar sommigen durven er niet naar te kijken, omdat de serie té echt aanvoelt. Dat begrijp ik. Soms walg ik zo van Ciro en waar hij voor staat, dat ik wilde dat ik hem zelf kon vermoorden.»

HUMO Dan wens ik je personage een snelle dood toe.

D’AMORE (lacht) «Grazie!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234