null Beeld

Mario Vargas Llosa - De bescheiden held

Mario Vargas Llosa! Toen de nu 77-jarige Peruaan in 2010 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, werd hij door de jury geprezen ‘om de voortreffelijke wijze waarop hij de machtscenakels in kaart brengt, en om zijn scherpe beelden van verzet, revolutie en verlies’.

Frederick Vandromme

In ‘De bescheiden held’ (Meulenhoff), worden precies die eigenschappen wel héél expliciet in de verf gezet. De roman bestaat uit twee in elkaar verstrengelde boeken, met verhaallijnen die elkaar nauwelijks raken en hier alleen in duoverpakking voorkomen om de gedeelde boodschap extra kracht bij te zetten: dat het een haast bovenmenselijke moraal en een dedain voor het corrupte systeem vergt om anno 2014 nog een rechtschapen inborst te tonen.

Verhaal één ontspint zich rond transportondernemer Felícito Yanaqué, een lankmoedige scheefpoeper die zich afgeperst weet door anonieme briefschrijvers. Verhaal twee is dat van Don Rigoberto, een oude Llosa-bekende die zich in de nesten werkt door een belofte aan een oude vriend. Yanaqué en Rigoberto tonen zich bescheiden helden door de balsturigheid waarmee ze met de tentakels van de macht worstelen, en de manier waarop ze persoonlijk verlies ondergeschikt achten aan principe en ideaal.

Het boek wordt hier en daar geroemd om de fijnmazige portrettering van het hedendaagse Peru: een land dat zichzelf in sneltempo de 21ste eeuw intakelt, maar in de haast is vergeten een antwoord te verzinnen op de even snel groeiende corruptie. Maar ‘De bescheiden held’ is geen van grootsheid blakende Llosa; daarvoor is de plot te dun, kraakt de uitwerking van sommige personages te veel in zijn gewrichten en staat voornoemde Boodschap te nadrukkelijk met richtingwijzers aangeduid. Wie evenwel nooit een Llosa overslaat en hem in de eerste plaats leest voor het raakvlak tussen traag opbouwende suspense en koldereske humor, hoeft zich aan deze recensie geen buil te vallen.

Zoals vanouds bij Llosa leest het boek ook als een filmscenario. De auteur snijdt met onverhuld genoegen virtuoos van de ene scène naar de andere, versmelt dialogen tot een Robert Altman-achtige collage en voorziet één en ander van net genoeg gratuite tepels en weelderig uitdijende konten. Geen idee of de Slechte Seks-prijs nog bestaat: zou prima staan naast Llosa’s Legion d’honneur-medaille.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234