null Beeld

Mark Lanegan

Acht jaar geleden maakte Mark Lanegan (Ellensburg, Washington, 1964) een magistrale plaat die ons nog altijd uitermate dierbaar is: ze heette 'Bubblegum', en als u het ons vraagt is het de allerbeste uit zijn nochtans rijk gevulde en zeer gevarieerde carrière.

Sindsdien heeft Lanegan zich bijna vanuit het niets (zijn eerste soloplaten werden alleen gekocht door een handvol diehard aficionado's) opgewerkt tot één van de meest unieke, meest bewonderde en meest gevraagde stemmen in de rock: de afgelopen tien jaar vertolkte hij gastrollen bij onder anderen Queens of the Stone Age, The Twilight Singers en Soulsavers, maakte hij met Greg Dulli de excellente Gutter Twins-plaat en eindigde hij met de Schotse chanteuse Isobel Campbell zowaar hoog in de fucking Ultratop.


Enkele quotes

HUMO Je hebt de laatste jaren met Jan en alleman opgetreden. Mis je het niet een beetje om in een groep te zitten?
Lanegan «Alle muziek die ik maak, maak ik met een groep.»
HUMO Je begrijpt wat ik bedoel: een echte, eigen gróép. Zoiets als, euh, Screaming Trees of zo?
Lanegan «Ik mis Screaming Trees absoluut níét.
Toen ik twintig was, ben ik met een stel kerels een groepje begonnen, en we zijn vijftien, zestien jaar een groepje gebleven. Maar door de jaren heen zijn er ook daar wel vijf, zes andere mensen gepasseerd. Vergelijk het met Queens of the Stone Age: die worden ook als een groep gezien, maar ik kan je niet bij benadering vertellen hoeveel volk daar al bij mee meegespeeld heeft. Het enige vaste groepslid is Josh (Homme, red.), voor de rest is de line-up ongeveer altijd anders.
»En als je bedoelt of ik het mis om vijftien jaar lang de hele dag van 's ochtends tot 's avonds met dezelfde kerels opgescheept te zitten: geen seconde! Dat wil ik zelfs met mijn beste vrienden niet meer meemaken. Een beetje afwisseling geeft kleur aan het leven, right? (lacht)»

HUMO Een tijdje geleden las ik een concertverslag: 'Fantastisch optreden, al leek hij er zelf niet bepaald van te genieten.' Je lijkt je inderdaad zelden geweldig te amuseren op een podium.
Lanegan «Je zal mij nooit een vrolijk dansje zien inzetten op het podium, en je zal me nooit 'Clap your hands!' horen roepen. Ik vertel geen verhalen tussen de nummers door, en ook geen moppen. Ik sta op een podium om te zíngen. Sommige mensen vinden dat entertainend genoeg, anderen niet - pech voor hen.»
HUMO Zie je jezelf als een entertainer?
Lanegan «Welja. Ik treed op voor een publiek: that's entertainment! Ik weet alleen niet of veel mensen mij als een entertainer zien: Liza Minnelli, dat is voor velen de ultieme entertainer. En wat ik doe... Vanuit een zeer speciale hoek en onder een héél specifieke belichting bekeken zou je het entertainment kunnen noemen, vermoed ik (lacht).
»Ik weet wel dat ik grumpy overkom op het podium. Het lijkt misschien alsof ik het niet leuk vind, dat is niet zo. Ik zing - eerlijk waar - wél graag, alleen vind ik het een zeer inspannende bezigheid, waarvoor ik uitermate gefocust moet zijn. Om te zingen moet ik helemaal in the moment zijn. Ook al beweeg ik geen meter tijdens een optreden, ik kan je garanderen dat ik nadien altijd helemaal leeg ben, en compleet doorweekt.
»En over dat praten op een podium... Praten is niet makkelijk voor mij, ik weet ook niet hoe dat komt. Maar ik kan je verzekeren dat ik echt waar van zingen hou, net zoals ik het fijn vind om hier met jou te zitten praten - ook al lijkt het misschien niet zo (lachje). Maar op de een of ander manier vraagt praten veel energie van mij.»

HUMO Ik heb je nog nooit een instrument zien bespelen. Mag ik vragen hoe je eigenlijk uw nummers componeert?
Lanegan «Doorgaans op gitaar: ik speel gitaar zoals iemand die daar op de middelbare school mee begonnen is, en die het na één week heeft opgegeven. Ik ben altijd op dat niveau blijven hangen: ik kan een paar akkoorden spelen, meer niet.
»Ik heb een paar keer live keyboards gespeeld met de Queens, maar ik heb nog nooit op een podium gitaar gespeeld - ook al hebben een aantal mensen me daartoe proberen te overhalen. Je kan mijn gitaar wel af en toe horen op mijn platen - op 'Blues Funeral' één keer - maar laten we zeggen dat je mijn gitaarspel het beste kunt omschrijven als 'rudimentair' (lacht).»
HUMO Vreemd toch dat iemand die amper gitaar kan spelen al die bejubelde songs geschreven heeft.
Lanegan «Songs schrijven is één zaak: als we gaan opnemen, haal ik er toch liever mensen bij die écht kunnen spelen. Platen met krukkige muzikanten kunnen wel charmant zijn, maar ik wil ze daarom nog niet zelf gaan maken.»

HUMO Misschien een enorme clichévraag, maar ik heb ze je nog nooit horen beantwoorden: wat is je favoriete plaat aller tijden?
Lanegan «'Fire of Love', de eerste van The Gun Club. Ik had punk gehoord, ik had acid rock gehoord, ik had de blues gehoord, maar ik had nog nooit zóiets gehoord - en nu nog altijd niet, eigenlijk. Die plaat was een beetje angstaanjagend. Ik dacht: 'Als iemand iets kan maken dat zo vreemd is en toch vertrouwd in de oren klinkt, is álles mogelijk met muziek. Misschien kan ik dat ook wel gaan doen?'»
»Jeffrey Lee Pierce (The Gun Club-frontman, red.) schreef geweldige songs, hij had een geweldige stem én een totaal unieke visie. Voor mij - iemand uit een boerengat uit Amerika - was wat hij deed erg specifiek en erg Amerikaans, maar het vreemde was dat hij veel populairder was in Europa: dat bewees voor mij dat je via de muziek met iederéén een connectie kan maken. In Amerika kent níémand hem, ook nu nog niet.

undefined

Win tickets voor het concert van Mark Lanegan op zaterdag 3 maart in Trix in Antwerpen >>

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234