Mark Uytterhoeven: 'Ik werd de messias en de hofnar van KV Mechelen genoemd. Dat laatste kan kloppen'

Toen KV Mechelen in 2003 na jaren van wanbeleid in vereffening ging, gaf niemand nog een cent voor het voortbestaan van de club. Tot tv-maker en supporter Mark Uytterhoeven de gedenkwaardige woorden ‘We doen het gewoon zelf’ uitsprak en de spectaculairste reddingsoperatie uit de Belgische voetbalgeschiedenis zich op gang trok. Een gelijknamige documentaire reconstrueert nu dat verhaal.

HUMO Was alles dan nog niet gezegd over die redding?

mark Uytterhoeven «Daar zal nooit alles over gezegd zijn. Zelfs ik ken niet alle verhalen en alle acties die zijn opgezet om te helpen, en dat wil wat zeggen, want ik moest ze coördineren.

»Ik werd toen omschreven als het boegbeeld, de messias, de bedelaar en de hofnar van KV Mechelen. Dat laatste kan kloppen.»

HUMO Volgens Evert Winkelmans, de maker van de docu, geloofde je zelf niet in het reddingsplan.

Uytterhoeven «Ik gaf ons hooguit één kans op tien. Maar ik dacht: als ik nu niks doe, zal ik het mij de rest van mijn leven beklagen dat ik niet eens geprobéérd heb om de club te redden die mij van kindsbeen af zoveel sportieve vreugde en verdriet had geschonken. Met dat gevoel wilde ik niet naar het kerkhof, niet als bezoeker, en ook niet als bewoner.»

HUMO Hoe bewogen was die periode?

Uytterhoeven «Voor de pers was het een smulverhaal: de laatste Belgische Europabekerwinnaar vocht een bijna uitzichtloze strijd voor zijn voortbestaan. En die werd niet gestreden met aandeelhouders, industriëlen of rijke buitenlanders, maar door de supporters: ‘We doen het gewoon zelf.’ De gast die dat heeft verzonnen: chapeau! (lacht)»

HUMO Er was sprake van reddingspogingen van een Duitse graaf en iemand uit Paraguay.

Uytterhoeven «Die rare acties kwamen toen in de pers, wat ons de belachelijkste club van het land maakte. Maar dat is compleet gekeerd in één uur tijd. Plots waren we de sympathiekste club van het land, door de manier waarop wij na onze zogenaamd allerlaatste match ooit hebben gereageerd. Het was op AA Gent, we verloren met 2-0 en we wilden niet naar huis, want dan was het definitief gedaan. We zijn nog tot drie kwartier na affluiten in het stadion blijven zingen, de spelers kwamen opnieuw uit de kleedkamer en we kregen applaus van de supporters van AA Gent. Heel mooi en emotioneel allemaal.»

HUMO Malinwa is betrokken bij operatie ‘Schone handen’. Komt het ook die affaire weer te boven?

Uytterhoeven «Je bedoelt of we de titel in 1B en de promotie naar 1A te boven komen? Dat zal wel meevallen. Onze zogenaamde betrokkenheid bij ‘Schone handen’ berust volgens mij uitsluitend op de pogingen van een makelaar (Dejan Veljkovic, red.) om een wit voetje te halen bij een club die hem bekwaam aan het buitenwerken was.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234