null Beeld

Marleen Merckx: 'Een gelukkig Simonneke is ook maar saai'

Trek Frank die pint uit zijn handen en geef hem snel een fluit champagne: dit najaar is ‘Thuis’ aan z’n 25ste seizoen toe. Dat is een kwarteeuw televisie, waarin zowel vreugde als verderf hoogtij vierden. Onze kop eraf als Simonneke Backx, al even lang met verve vertolkt door Marleen Merckx, geen traantje wegpinkt bij zoveel feestgedruis.

Tom Raes

HUMO Worden er nu gretig herinneringen opgehaald op de set?

Marleen Merckx «Misschien iets meer dan gewoonlijk, maar het is niet ons eerste jubileum, hè. Bovendien zijn we te blij met hoe goed het vandaag loopt: je denkt nu eenmaal niet met weemoed terug aan iets waar je nog met beide voeten in staat.

»Ik loop vaker te denken aan wat er nog moet volgen: over vier jaar moet ik namelijk met pensioen, dan ben ik 65. Soms denk ik weleens: ‘Shit, wat dan?’ Niet dat ik dan automatisch uit de reeks verdwijn, maar het zal wél anders zijn. Al is het maar omdat ik dan na 25 jaar geen vaste medewerker meer zal zijn.»

HUMO Welke scènes blijven je het meest bij?

Merckx «Veel scènes met Ann Petersen, natuurlijk, vooral omdat ze zo onverwachts gestorven is. Bij wijze van eerbetoon hebben we op de set lang haar plaats aan het hoofd van de tafel leeg gehouden – zo was ons moe er toch nog altijd een beetje bij. En daarnaast denk ik ook nog vaak aan Chris Boni, die tegen haar zin is moeten vertrekken toen haar personage Yvette stierf. Daar zaten we allemaal erg mee in: toen we haar begrafenis filmden, viel het niemand moeilijk om overtuigend te huilen.»

HUMO Wordt het geen routine, een kwarteeuw hetzelfde personage spelen?

Merckx «Alleszins niet in de negatieve zin van het woord, want ik speel Simonneke nog altijd heel graag. Natuurlijk zijn er dagen dat ik eens zucht omdat ik helemaal naar Leuven moet rijden om de telefoon op te nemen en ‘Hallo, met Taxi LEV’ te zeggen (lacht). Maar die horen erbij: je kunt niet elk seizoen een boeiende verhaallijn hebben. Als je een jaar in het middelpunt van de belangstelling hebt mogen staan, weet je dat je het de volgende drie, vier met minder zult moeten stellen. En ja, dan gebeurt het weleens dat je jezelf herhaalt. Ik denk dat je stilaan een compilatie kunt maken met alle keren dat ik ‘Hou u kalm, Frank’ heb gezegd (lacht).»

HUMO Mocht het binnenkort toch weer aan Simonne zijn als de grote verhaallijnen uitgedeeld worden, wat mag het dan worden?

Merckx «Ik zou haar wel veel geluk willen toewensen, maar ja... Dat is ook maar saai, hè? (lacht) Laat haar gelukkig zijn, met een poeslieve Frank die elke dag voor haar kookt en afwast, en er is niet veel ambiance meer. Nee, Simonneke is op haar best in conflictsituaties, als er eens goed gehuild kan worden. Laat haar dus nog maar eens iets tegenkomen, denk ik dan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234