null Beeld

Marnix Peeters in het Groot Dictee der Nederlandse Taal: 'Groot Dictee is compleet belachelijk'

De dit jaar door A.F.Th. van der Heijden geconcipieerde tekst van het Babelse imbroglio dat wij kennen als het Groot Dictee der Nederlandse Taal – zaterdag live te volgen vanuit de Eerste Kamer der Staten-Generaal te

’s Gravenhage – zal vast wel weer een labyrintische gribbelgrabbel zijn van zeugmata, polysyndetons en anakoloeten, ad absurdum volgepropt met przewalskipaarden, parallellepipedums en perubalsempopulieren. Soit: bij de wijd en zijd gefêteerde pennenridder Marnix Peeters, één der participerende BV’s, leidt één en ander vooralsnog geenszins tot impetueus nagelbijten, virulent gejeremieer of gênant gillendekeukenmeidenvertoon. Hoe komt u erbij?

Noud Jansen

Marnix Peeters «Eerlijk: mij kan het niet veel schelen hoe moeilijk de tekst van het dictee zal blijken te zijn. Ik hecht sowieso niet veel belang aan spelling – ’t is me allemaal veel te vermoeiend, en het zit in de weg van het eigenlijke schrijven. Heel lang geleden deed ik wel nog een beetje mijn best, maar zo rond de periode van de laatste spellinghervorming – over die tussen-n’en in woorden als ‘pannenkoek’ – heb ik het opgegeven. Als je ook ziet hoe dwáás de meeste van die regels zijn!

»Gisteren kwamen mijn vrouw en ik terug van de Oostkantons, en om de tijd te doden is zij wat taalregeltjes beginnen op te zoeken. Zo vroeg ik haar of ze eens wilde nagaan wanneer je het woord koning – als in ‘koning Filip’ – met hoofdletter moet schrijven, en wanneer met kleine letter. Wat bleek? Normaal gezien schrijf je het met een kleine letter, tenzij je het over Zijne Majesteit Koning Filip hebt: dan schrijf je het met een hoofdletter ‘omdat dat fraaier oogt’. Toch compleet belachelijk? Hooguit een kwartier heeft mijn vrouw me van dat soort ridicule spellingregels zitten voorlezen, de ene nog zotter dan de andere: toen zag ik plots een zevental heren van middelbare leeftijd in muisgrijze debardeurs voor me, die zich zaten af te trekken aan een lange bruine tafel. Begrijp je wat ik bedoel?»

HUMO Ik begrijp wat je bedoelt.

Peeters «‘Krachtpatserij voor kneuzen’: zo omschreef mijn vrouw het bijzonder treffend.»

HUMO De vraag dringt zich op waarom jij überhaupt aan het Groot Dictee meedoet.

Peeters «Omdat de buitengewoon sympathieke mama van Danira Boukhriss Terkessidis (Koula Terkessidis, die ook voor de VRT werkt, red.) me had opgebeld, en me had gezegd dat er heel weinig mensen durven meedoen. Wie wel van de partij zou zijn, was Toni Coppers, de vermaarde thrillerschrijver, en met Toni zie ik een dagje Den Haag wel zitten. Bovendien – ook niet onbelangrijk – is Adri van der Heijden dit jaar de opsteller van het Dictee, en ik ben al zeker dertig jaar een onvoorwaardelijke fan. Al moet ik zeggen dat hij me sinds zijn laatste roman ‘Kwaadschiks’ toch wel enigszins kwijt is. Enfin.»

HUMO Veel succes met dat dictee, Marnix.

Peeters «Bedankt. Ik ben toch wel benieuwd hoe ik het er vanaf zal brengen, haha. Echt compleet belachelijk zal ik me wel niet maken, want álle prominenten maken daar zestig fouten.»

HUMO Behalve Freek Braeckman dan.

Peeters «Hoezo?»

HUMO Hij maakte er in 2011 amper vier.

Peeters «Echt? Ik zou zeggen: Freek, get a life.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234