null Beeld

Martijn Teerlinck - Ademgebed

De biografie van Martijn Teerlinck (1987-2013) leest als die van een poète maudit: hij werd geboren in een gat in West-Vlaanderen, belandde in het volle leven van Amsterdam, ontdekte de dichter in zijn bast door op zijn 23ste Nederlands kampioen Poetry Slam te worden, etaleerde het jaar daarop zijn muzikale kracht met de zowel door NME als Humo opgemerkte debuut-cd als The Child of Lov, en stierf twee jaar later aan een erfelijke aandoening van de aorta.

Bart Vanegeren

Drie seizoenen na zijn dood verschijnt alsnog Teerlincks poëziedebuut, het opmerkelijke ‘Ademgebed’ (Lebowski). En jawel, leven en werk van deze verdoemde dichter zijn een adembenemend verband aangegaan. Alsof Teerlinck het tikken van de tijdbom in zijn lichaam probeert te overstemmen met zijn ronkende verzen, waarin het ziekbed met uitbundig vitalisme en juichende berusting gecounterd wordt. De dichter overvleugelt de vege lichamelijkheid, om zich via een bijwijlen mystiek aandoende taaltoets tot het hogere te wenden: ‘sinds deze / plotseling geboren / ouderdom / schijnt // is de / te vondeling gelegde / klanken- / massa // buigzaam en zacht als faraoknieën’.

‘Ademgebed’ bundelt niet bepaald verblijvende, anekdotische poëzie, Teerlinck schreef gedichten op leven en dood: gezwollen van lyriek en bezwerend van ritme, beladen met beelden en badend in verwijzingen. Die overdaad pakt niet altijd goed uit, maar meestal imponeert de kwikzilveren wendbaarheid. In ‘Ademgebed’ vindt een dichter een ongewone stem, die ’m vast naar de top van de Olympus zou zingen. Helaas: ‘mijn slagader heeft zich gespleten in drieën / ik ben met water tot mooie stilte gewassen’.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234