Russen staan in de rij om een prik te halen. De meningen over hoeveel Russen er daadwerkelijk zijn gevaccineerd, lopen sterk uiteen. Beeld EPA
Russen staan in de rij om een prik te halen. De meningen over hoeveel Russen er daadwerkelijk zijn gevaccineerd, lopen sterk uiteen.Beeld EPA

CoronacrisisRusland

Massavaccinatie in Rusland? Statistici geloven er niks van

Rusland zou zijn overgeschakeld van een ‘grootschalige’ vaccinatie tegen het coronavirus naar ‘massale’ inenting. Enige kanttekening: Russische statistici geloven er niets van.

Joost Bosman

De Russische president Vladimir Poetin liet er anderhalve week geleden geen gras over groeien: hij sommeerde ’s lands klinieken van ‘grootschalige’ naar ‘massale’ vaccinatie over te schakelen. Volgens vicepremier Tatjana Golikova waren de autoriteiten klaar om die inentingscampagne te beginnen. Maar is het niet vooral spierballentaal?

Epidemioloog Vasili Vlasov van de Hogere School voor de Economie in Moskou vermoedt van wel. ‘De wens is de vader van de gedachte. Want er zijn te weinig vaccins voorhanden en nog minder mensen willen worden ingeënt,’ aldus Vlasov. Hij refereert daarmee aan recente opiniepeilingen, waaruit zou blijken dat 60 procent van de Russen aangeeft geen prik tegen het conoronavirus te gaan halen.

Vlasov zegt dat de informatie die hij krijgt tamelijk tegenstrijdig is en schat dat er in Moskou – de grootste besmettingshaard van covid-19 – ‘hooguit honderdduizend mensen zijn gevaccineerd’.

Tegenstrijdig

De scepsis van Vlasov over de massavaccinatie wordt bevestigd door een rapport van de denktank Piterboergskaja Politika, dat stelt dat de Russische vaccins Spoetnik V en het nieuwe EpiVacCorona lang niet voldoende voorradig zijn. In bijna de helft van de Russische regio's is er een tekort, of zijn ze er überhaupt niet. Volgens het Piterboergskaja Politika-rapport is Spoetnik V momenteel alleen vrij verkrijgbaar in Moskou en de afgelegen regio’s Sachalin, Nenets en Tsjoekotka.

De massale enting in andere regio's loopt gevaar door gebrek aan coördinatie tussen regionale autoriteiten en ongelijke toegang tot het vaccin voor lokale bewoners, aldus het rapport. ‘De eerste resultaten van het vaccinatieproces zijn tegenstrijdig.’

Nikolaj Kroetsjkov, hoofd van medisch onderzoeksbedrijf Clinical Excellence Group, vertelde The Moscow Times ook over productieproblemen. Hij betwijfelt of de meerderheid van de Russen de anticoronaprik wel zal krijgen. Veel hangt af van de productielocaties van Spoetnik V in het buitenland, zoals India. ‘Ik denk dat we tenminste een capaciteit van 20 miljoen doses per maand moeten bereiken. Maar dit zit er op dit moment helaas niet in,’ zei Kroetsjkov tegen de krant.

Wat de zaak nog ingewikkelder maakt, is dat andere landen ook al Spoetnik V hebben besteld, waaronder Hongarije. Dit terwijl de EU het vaccin nog niet heeft geregistreerd. De Russische financier van Spoetnik V heeft afgelopen week een aanvraag daartoe ingediend in Brussel.

Ter discussie

Officieel heeft Rusland 1,5 miljoen mensen ingeënt. Maar ook dat cijfer staat ter discussie. Verschillende Russische statistici hebben de afgelopen weken de getallen bekeken en zijn onafhankelijk van elkaar tot de conclusie gekomen dat er hooguit vierhonderduizend prikken zijn gezet.

Landelijke cijfers zijn er niet, dus begonnen de statistici gegevens van de individuele regio’s te verzamelen (ongeveer 172.000 toegediende vaccins). Moskou voegt daar nog 120.000 prikken aan toe.

Daarnaast zijn er eind vorig jaar maatschappelijk belangrijke figuren (politici en grote zakenmensen) ingeënt (ongeveer honderdduizend) en werden er toen ook al vijftigduizend militairen (vrijwillig) getest.

Russen staan in de rij om een prik te halen. De meningen over hoeveel Russen er daadwerkelijk zijn gevaccineerd, lopen sterk uiteen. Beeld AFP
Russen staan in de rij om een prik te halen. De meningen over hoeveel Russen er daadwerkelijk zijn gevaccineerd, lopen sterk uiteen.Beeld AFP

Alles bij elkaar opgeteld, missen de cijferaars dus nog zo’n 1,1 miljoen prikken. De vraag is hoe de Russische overheid aan het getal van 1,5 miljoen komt. In het beste geval rekent het ministerie van Volksgezondheid de geproduceerde vaccins – in het slechtste geval roept het maar wat om het volk aan de spuit te krijgen.

Want de Russen blijven wantrouwig. Veelzeggend vinden ze ook dat president Poetin nog steeds geen injectie heeft gehaald. Waarom is dat zo, denken velen. Vertrouwt hij de eigen vaccins soms niet? Vlasov vermoedt dat dat niet het geval is: ‘Hij is in de omstandigheden dat hij gewoon geen coronabesmetting hoeft te krijgen.’

Rusland staat op de coronawereldranglijst derde met ruim 3,5 miljoen geïnfecteerden en bijna zeventigduizend doden. Maar ook dat laatste cijfer schatten statistici drie keer hoger in. De aanwas daalt gestaag volgens officiële bronnen. Gisteren zou het aantal nieuwe besmettingen voor het eerst sinds maanden onder de 20.000 zijn gezakt.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234