null Beeld

MasterChef: de finale

De vtm-versie van 'Masterchef' (vanavond alweer aan de finale toe) was wellicht niet het soort prettig obsessieve gastrotelevisie waarop Vlaamse foodies watertandend zaten te wachten. Daarvoor was het niveau van de kokende BV's nét iets te laag, en was het programma ook iets te haastig in elkaar gedraaid.

Raf Weverbergh

Zelfs Vlaanderens favoriete televisiebloem Dina Tersago moest er in de kritieken aan geloven: 'overbodige presentatrice', lazen we, die 'loze praatjes' aanknoopt met de kandidaten.

HUMO Het moet voor het eerst zijn dat je zo'n harde kritiek te verwerken kreeg.

Dina Tersago «Goh, maar ik zie dat niet als kritiek op mìj, maar op het feit dat er überhaupt een presentatrice is. In het buitenland is er geen enkele versie van 'Masterchef' met een presentatrice, vandaar. En inderdaad, soms hadden de koks iets van: Dina, laat me met rust, want ik ben aan het koken. Bart Kaëll heeft zijn saus laten aanbranden door met mij te staan praten, maar ik vond dat niet eens zo erg (lacht): dat hoort er een beetje bij in zo'n wedstrijd.

» Vtm wilde gewoon graag iemand die de kandidaten op hun gemak kan stellen, die kan zorgen dat de kijker de kandidaten wat beter leert kennen.»


HUMO Bij Cilou Annys was het nodig: het arme kind begon zowaar te blubberen bij het aanschouwen van chef Stéphane Buyens.

Tersago «Als je daar zelf geweest was, dan had je dat wel begrepen. Daar hangt een sféér! Die chefs staan voor je neus, en je wil dat goéd doen maar je weet eigenlijk diep vanbinnen dat je niet zo'n wonderkok bent, en opeens wordt er gezegd 'de tijd gaat nu in'! Dan slaat de paniek toe, hé. Examenstress, zeg maar. We zagen het bij Cilou zo gebeuren: ze werd stiller en stiller, en opeens waren de traantjes daar (lacht). Ik vond het eigenlijk wel schattig. En toch ook moedig, want: doé het maar, hé, als je nog zo jong bent. Zelfs Roger De Vlaeminck stond daar te sterven: ik denk niet dat die voor een wielerkoers ooit zo zenuwachtig is geweest.»


HUMO Jij bent zelf niet zo'n koksmuts, geloof ik.

Tersago «Nee, ik steek daar niet graag tijd in. 't Is niet zozeer het groenten kuisen waar ik een hekel aan heb, maar vooral dat georganiseer. Die stress! Wat moet ik nu klaarmaken? En je moet dat toch wat voorbereiden, vind ik. Je hebt mensen die kunnen koken met wat ze in hun koelkast hebben liggen, maar daar word ik dan weer zenuwachtig van (lacht). Ik wil het misschien graag wat te goéd doen - en dan denk ik dus: laat maar zitten, we gaan wel Chinees afhalen. Al besef ik wel: als er ooit kinderen komen, zal ik dat moeten leren. »


HUMO Stéphane Buyens zei: 'Koks zijn de boerkes van de keuken.' Zie jij, als ervaringsdeskundige, gelijkenissen?

Tersago «Zei hij dat echt? Dat heeft Stéphane wel heel hard, en dat heb ik heel erg geapprecieerd: hij staat met zijn twee voeten stevig op de grond. En hij houdt heel erg van de authentieke Vlaamse keuken - er is niks mis met stoemp met worst, zeg maar.

»Als ik één gelijkenis moet noemen tussen koks en boeren, dan is het wel dat het allebei ontzettend gepassioneerde mensen zijn. Dat moet wel, want eigenlijk zijn het twee klotejobs: ze draaien onmenselijke uren, zijn nooit thuis. Kok of boer zijn is een roeping, anders hou je het niet vol.»

vtm

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234