Masterchef: Roger De Vlaeminck

Kijk eens aan, een nieuw kookprogramma! Vtm presenteert u vanaf vanavond een celebrity-versie van het immer genietbare BBC-format 'MasterChef'.

Tweesterrenchef Stéphane Buyens (zie ook: 'Chef in nood') is het enige vaste jurylid, en Dina Tersago praat alles aan elkaar. In de eerste aflevering kruisen Bart Kaëll, Dominique Monami en Roger De Vlaeminck de pollepels: één van hen gaat door naar de kwartfinale op donderdag. Over enkele weken krijgt u vervolgens de halve finales én de finale op uw bord.


HUMO Waarom heb je toegezegd om mee te doen aan 'MasterChef'?

Roger De Vlaeminck «Ja, waaróm? Om op televisie te komen en om in de belangstelling te blijven, zeker? Zoals de meesten: als je een tijdje nergens meer aan meedoet, vergeten ze je heel snel, daar bij de zenders.»


HUMO Ik dacht misschien: omdat je ervan overtuigd was dat je ver kon komen?

De Vlaeminck «Ik had geen superambities. Ze hadden mij opgebeld en gezegd: 'Wil je voor dit programma een gerecht klaarmaken dat je graag eet én sowieso al in de vingers hebt?' Natuurlijk wou ik dat: ik kook thuis altijd, dus ik kan het wel een béétje.

»Maar ze hadden er wel niet bijgezegd dat we ter plaatse ook nog eens enkele totaal andere opdrachten zouden krijgen. We kregen daar een stuk vlees, of vis - of een oude schoen, daar wil ik vanaf zijn (lacht) - met de vraag daar iets mee doen. Ja jongen, dat was toch een ander paar mouwen.»


HUMO Wat is je signature dish?

De Vlaeminck «Rosbief met boontjes, krielaardappelen en champignonroomsaus. Dat wil zeggen: normaal gezien maak ik geen sauzen - we eten altijd gewoon de jus van het vlees: dat maakt minder dik - maar voor de gelegenheid wou ik toch een effort doen. Dus ben ik speciaal eerst eens bij De Warande langsgeweest, en de chef daar heeft me geleerd hoe je champignonroomsaus klaarmaakt. Hij deed het op nog geen vijf minuten - een paar champignons in de pan stoven, daar een beetje room bij doen, een scheutje cognac, zout, kruiden, klaar! Heel lekker: toen ik terugkwam van De Warande heb ik de saus in de auto zitten oplepelen (lacht)


HUMO Wanneer en van wie heb je leren koken?

De Vlaeminck «Van mezelf. Na mijn scheiding heb ik een jaar of zeven alleen gewoond: dan leer je het vanzelf. Met vallen en opstaan, en af en toe eens kijken in een boekske. Hoewel: eigenlijk steek je daar niet veel van op. In principe moet iemand het mij persoonlijk komen voordoen, zoals met die saus: dán blijft het hangen.»


HUMO Is gezond koken belangrijk voor jou?

De Vlaeminck «Voor mij persoonlijk? Niet echt. Ik ben op een zekere leeftijd gekomen: op dat gebied kan er mij niet veel meer overkomen, zeker? (lachje) Nee, ik kook wel gezond, maar ik doe het vooral voor mijn zoontje Eddy. Als hij er niet was, zouden we wellicht eens vaker uit eten gaan, of iets doms doen als een zak frieten naar binnen spelen. Nu kook ik bijna elke dag met verse groenten, vaak uit eigen tuin.»


HUMO Je hebt thuis ook dieren rondlopen. Slacht je die zelf om ze in de pot te kunnen draaien?

De Vlaeminck «Ik heb hier een stuk of vijftig kippen, tien fazanten, twee herten en wat vogels: ik heb werk genoeg. En ja, ik slacht die zelf. Dat is misschien niet zo evident, maar je moet je verstand op nul zetten en dan is het zo gedaan. Die kippen heb ik trouwens, met behulp van drie broeikasten, zelf uitgebroed, uit eieren. (Tegen zichzelf) Wat zég ik nu: natuurlijk uit eieren.

»Enfin, iedere week doe ik één of twee kippen dood om op te eten. Ze zijn niet zo dik, maar het is meer dan genoeg voor twee personen en één kind. Als je dat vergelijkt met die kippen uit de winkel: (blaast) die hebben borsten van twee kilo waar je drie dagen aan eet!»


HUMO Heb je tijdens de opnames ook iets bijgeleerd van Stéphane Buyens?

De Vlaeminck «Eigenlijk heeft hij mij vooral zenuwachtig gemaakt (lacht). Hij kwam voortdurend meekijken over mijn schouders en het was de hele tijd van 'Hoe doe je dát nu weer?' Ik had goesting om te zeggen: 'Luistert, als we straks een ritje samen gaan fietsen, dán zullen we eens praten,' of iets in die zin (lacht).

»Kort gezegd: ik heb me daar verschrikkelijk staan opvreten van de stress - ik denk dat het de moeite zal zijn om mij bezig te zien op televisie.

»Maar ik was niet de enige: Bart Kaëll was daar ook nerveus aan het rondlopen, en dingske, allez, Bonami, heeft haar eten op gegeven moment zelfs laten aanbranden, geloof ik. Een mens is ook zenuwachtig omdat hij toch altijd wil winnen, hè - zelfs al is het een spel.»


HUMO De perstekst vermeldt dat, toen je nog wielrenner was, je dagelijks door je moeder getrakteerd werd op 'degelijke Vlaamse boerenkost. Van aangepaste sportvoeding was geen sprake.'

De Vlaeminck « Bwa ja, da's nog altijd het beste voor een wielrenner: daar ben ik honderd procent zeker van. Als je naar de wielrenners van nu kijkt - die zitten 's morgens boterkoeken met choco te eten. Dát deden wij in onze tijd toch niet. (Zucht) Ik vind dat ze zich nu niet meer zo goed soigneren zoals wij vroeger.

»Oké, wij aten vroeger misschien nogal veel vlees, en ik weet ook niet of dat altijd zo ideaal is voor een wielrenner, maar kom: we hebben tenminste altijd goed gereden. Als je 500 koersen op 1500 wint, kan het niet zó slecht zijn. Dat zie ik er tegenwoordig niet meer zoveel presteren.»

vtm: Masterchef

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234