null Beeld

Masterclass met Maaike Cafmeyer: 'Humor is op je bek durven gaan en weer rechtkrabbelen'

Nu de audities van ‘Voor de leeuwen’ achter de rug zijn, mogen de acht overgebleven dames en heren allroundentertainers-in-spe de komende weken hun kunstjes voor telkens één centrale gast vertonen. Donderdag is het aan ’s lands meest in het oog lopende Maaike om het kaf van het koren te scheiden.

Maaike Cafmeyer «Hahaha! Wat toevallig, zeg: die grap werd ook door één van de deelnemers gemaakt.»

HUMO Welke grap?

Cafmeyer «Dat het aan mij was om het kaf van het koren te scheiden – kaf als in Cafmeyer.»

HUMO O jee.

Cafmeyer «Pas op, het niveau was erg hoog, hoor. Ze konden ook allemaal zo véél: zingen en gitaar spelen en tekeningen maken en presenteren en grollen verkopen, en dat soms allemaal tegelijk. De bedoeling was dat de deelnemers een revueshow op poten zouden zetten met mij als thema, en daarvoor hebben ze echt alles uit de kast gehaald: boa’s, hoge hakken, plaksnorren… Bij momenten had ik het gevoel dat ik terug naar mijn kinderjaren gekatapulteerd werd, en op een zaterdagavond naar de ‘Rudi Carrell Show’ zat te kijken, of naar Willem Ruis op de Nederlandse tv. ’t Is ouderwets entertainment, hè? Niet van die snel gemonteerde flitsende toestanden die je tegenwoordig overal ziet.»

HUMO Aan het publiek zal het allicht niet gelegen hebben: in juni is de redactie van ‘Voor de Leeuwen’ op zoek gegaan naar ‘de honderd gulste lachers van Vlaanderen’.

Cafmeyer «De lach van met name één mevrouw in het publiek deed me denken aan zo’n handsirene met een zwengel. Rob Vanoudenhoven, die de publieksopwarming deed, heeft haar op een gegeven moment vriendelijk verzocht om een ander lachvolume uit te proberen, maar echt veel zoden heeft dat toch niet aan de dijk gezet. Wat natuurlijk ook iets zegt over de hoge kwaliteit van de deelnemers.»

HUMO Heb jij zelf eigenlijk ooit meegedaan aan een talentenjacht, Maaike?

Cafmeyer «Nee, daar was ik een te grote schijtebroek voor. Al heb ik me in de humaniora weleens ingeschreven voor welsprekendheidstoernooien. De schrik die ik dáár te pakken heb gekregen, ben ik met moeite weer te boven gekomen. De meeste deelnemers waren kostschooljongens met een plastron die heelder traktaten stonden af te steken, terwijl ik daar de meest dwaze onnozeliteiten uit mijn botten stond te slaan – in de ogen van de toeschouwers zag ik enkel vraagtekens. Ik heb daar veel empathie aan overgehouden voor iedereen die aan een talentenjacht meedoet; in ‘Voor de leeuwen’ had ik het weleens moeilijk om mijn eerlijke mening te geven. Aan de andere kant: ’t is een fucking harde wereld. Je krijgt niks voor niks in het leven, en ’t is niet slecht om dat meteen bij aanvang van je carrière al ingepeperd te krijgen. Want zeker in de wereld van de humor moet je op je bek durven te gaan. De truc is dan om met je tanden vol slijk weer overeind te krabbelen en te zeggen: ‘I don’t give a shit.’ Wijze raad van tante Maaike.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234