null Beeld

Mathieu van der Poel, koning van het veldrijden. 'In alles wat ik doe, ben ik extreem, ook in het uitgaan'

Een fenomeen, een godenkind, een geweldenaar op twee wielen – soms zelfs op één, als hij na een zoveelste overwinning met z’n voorwiel in de lucht over de meet bolt. Overal waar Mathieu van der Poel (23) dit seizoen start, wint hij – nooit gezien in de crosswereld.

Jan Antonissen

En dus is het tijd om het werkterrein te verleggen, naar de kasseien van het Vlaamse voorjaar en het mountainbiken op de Olympische Spelen. Waar dat eindigt? Vermoedelijk met bloemen en champagne op een podium. ‘Fun staat altijd voorop bij mij. Als het plezier op een dag weg is, is het voorbij.’

HUMO Je rijdt straks Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl én de Amstel Gold Race. Dat is een flink programma.

Mathieu Van der Poel «Klopt, maar ik voelde dat ik aan een nieuwe uitdaging toe was na het vorige crossseizoen. Op het WK na, won ik ongeveer alles: 33 van de 40 wedstrijden.

»Bovendien ging het afgelopen zomer uitzonderlijk goed op de weg. Ik heb dan maar met de ploeg afgesproken om het ook eens in het voorjaar te proberen.»

HUMO Volgens een goede bron win je straks minstens één wedstrijd.

Van der Poel (lacht) «Heeft Christoph Roodhooft (teammanager van zijn ploeg Corendon-Circus, red.) dat gezegd?»

HUMO Hij mocht niet geciteerd worden.

Van der Poel «Hij is daarvan overtuigd, ja. Hij legt de lat heel hoog, maar waarom ook niet?»

HUMO Je bent van nature een winnaar.

Van der Poel «Van jongs af aan was dat belangrijk voor mij: de beste zijn. Winnen is een kwestie van talent, maar ook het mentale speelt. Eens je in de flow zit, wordt het makkelijker om nog méér te winnen. Als ik de laatste ronde inga met een tegenstander in mijn wiel, heb ik de geruststellende gedachte dat het geen drama is als ik een keertje niet win.»

HUMO Vorig jaar heb je twaalf wedstrijden op de weg gereden: zes ervan sloot je af met winst.

Van der Poel «Een goed percentage (lacht).»

HUMO In de cross haal je dit seizoen 90 procent.

Van der Poel «In de cross wint doorgaans de sterkste, op de weg is het anders. Er zijn meer potentiële winnaars, en er gebeurt zoveel in de kop van een peloton.»

HUMO Was het Nederlands kampioenschap op de weg, een wedstrijd waaraan je normaal gesproken niet zou deelnemen, het hoogtepunt?

Van der Poel (knikt) «Ik was op hoogtestage in Livigno. Maar in overleg met de ploeg heb ik beslist terug te komen: het kampioenschap vond plaats in Hoogerheide, vlak bij huis, dat kon ik niet laten liggen. Ik kende het parcours ook: ik wist dat het, met al dat draaien en keren, een open koers zou worden. En dat is iets voor mij.»

undefined

null Beeld

HUMO In die wedstrijd heb je, naar goede gewoonte, met je krachten gewoekerd. Volgens Michael Boogerd ben je ‘een heerlijk ouderwetse coureur’.

Van der Poel «Vanuit tactisch oogpunt was het niet de slimste koers, maar misschien heb ik net daardoor gewonnen: ik heb de anderen gedwongen te rijden voor wat ze waard waren. Zo ben ik: in een wedstrijd zit ik niet te rekenen. Als ik goed ben, zal ik er altijd voor gaan.»

HUMO Rijd je op de weg ook zonder vermogensmeter?

Van der Poel «Nee, dat doe ik alleen in de crossen. Op de weg rijd ik met alle data waarover ik kan beschikken.»

HUMO Ook met oortjes?

Van der Poel (denkt diep na) «Ja, het Nederlands kampioenschap heb ik met oortjes in gereden.»

HUMO En dan luister jij gedwee?

Van der Poel «Zeker. Ik was alleen weg, maar op 5 kilometer voor de streep werd ik gegrepen door de kopgroep. Game over, dacht ik. Maar toen heeft Christoph me moed ingesproken: ‘Geloof in je kansen, je kunt nog altijd winnen.’ Met resultaat.»

HUMO Twee weken daarvoor reed je de Elfstedenronde in Brugge. Met nog 130 kilometer te gaan, trok je in de aanval. Met welk plan?

Van der Poel «Géén! (lacht) Ik demarreerde, ze gaven me de ruimte, andere renners kwamen aansluiten en opeens was ik met een groepje op pad. Vond ik niet erg.»

HUMO Het verhaal gaat dat je niet alleen zes koersen van de twaalf hebt gewonnen, maar dat je er ook twee hebt weggegeven, zoals die Elfstedenronde.

Van der Poel «Ik was dichter geëindigd als ik had meegesprint. Maar dat is niet hetzelfde als een koers weggeven. Dat zal ik niet snel doen.»

HUMO Geef je geen cadeaus?

Van der Poel «In de jeugd heb ik het één keer gedaan. Ik zat voorop met een vriend, die vroeg of hij mocht winnen. Voor mij was het oké.»

HUMO Is de tijd van de vrienden voorbij?

Van der Poel «Als ik in de cross van Hamme met Tom (Meeusen, ploegmaat, red.) naar de streep was gereden, had hij mogen winnen.»

HUMO Hij heeft het maar zes ronden in je wiel volgehouden.

Van der Poel «Helaas (lacht).»


Mister cool

HUMO Roger De Vlaeminck verwijt je dat je de cross kapotmaakt. Je wint te vaak. Een slimme coureur geeft af en toe een koers weg, zei hij. ‘Dat is goed voor de spanning.’

Van der Poel «Heeft hij indertijd veel crossen weggegeven?»

HUMO Ik dacht het niet.

Van der Poel «Ik ook niet. Iedereen zou precies hetzelfde doen in mijn plaats. Ik begin niet aan een cross met het idee: het moet spannend zijn vandaag. Ik denk alleen maar: ik wil winnen vandaag.»

HUMO Ben je nog opgetogen na een overwinning in de cross?

Van der Poel «Laatst kreeg ik net dezelfde opmerking van Gianni Vermeersch: ‘Als jij over de meet komt, zie je zelfs niet of je blij bent.’ Uiteraard ben ik gelukkig, maar het is anders als je alleen voorop bent. Dan weet je al lang dat het binnen is, en is er geen euforie.»

HUMO Doorgaans ben je Mister Cool, tenzij je verliest.

Van der Poel «Ik kan steeds beter tegen mijn verlies, op voorwaarde dat ik op mijn waarde word geklopt.»

HUMO Wat is dat: op je waarde worden geklopt?

Van der Poel «Niet door materiaalpech.»

HUMO Dus: op het WK 2017 in Bieles word je, met vier lekke banden, niet op je waarde geklopt, op het WK 2018 in Valkenburg wel?

Van der Poel «Precies.»

HUMO Kon je er in 2018 beter mee leven dat Wout van Aert opnieuw wereldkampioen werd?

Van der Poel «Ja, ik had de teleurstelling al verwerkt nog voor ik over de finish kwam. Ik had maar een halve ronde lang het gevoel gehad dat ik kon winnen.»

HUMO Wat is daar fout gegaan?

Van der Poel «Van Aert was heel goed. En als je na een halve ronde al voelt dat het weer niets zal worden, is het heel moeilijk om nog door te zetten.»

HUMO Het woord ‘weer’ is cruciaal. Sven Nys heeft indertijd een fobie voor het WK ontwikkeld, jij moet daar stilaan voor uitkijken. Wout van Aert is nu al drie keer na elkaar wereldkampioen geworden.

Van der Poel «Ik stel niet altijd teleur op een WK. Valkenburg was veel lopen, dat is niet mijn ding. In Bieles reed ik vier keer lek en in Zolder 2016 verloor ik de koers omdat Wout en ik in elkaar haakten. Andersom had Wout veel pech in Tabor, 2015: daar had ik geen wereldkampioen mogen worden.»

HUMO Ongeveer alle crossen winnen en op het WK, dé afspraak van het jaar, afwezig zijn: dat is vreemd.

Van der Poel (zucht) «Waar ligt dat aan? Is de rest plotseling zoveel beter of ben jij plotseling zoveel minder goed?»

HUMO Het eerste?

Van der Poel «Ik denk het ook: Van Aert is op een kampioenschap altijd goed.»

HUMO Op het WK 2017 in Bieles heeft Van Aert, op advies van Niels Albert, met speciale banden gereden. Had hij zich beter voorbereid?

Van der Poel «Voor mij was dat geen geheim: die stugge banden van Michelin met oud rubber zijn zeer lekbestendig. Maar zelfs als ik zulke banden had gehad, zou ik ze niet opgelegd hebben. Niemand kon voorspellen wat daar zou gebeuren. Er waren honderd lekke banden die dag. Dat was nooit eerder gebeurd.»

HUMO Van Aert reed maar één keer lek.

Van der Poel «En dan nog net voor de materiaalpost (lacht).»

HUMO Dit jaar vindt het WK plaats in het Deense Bogense. Je kent het parcours, je hebt er vorig jaar gewonnen. Piece of cake?

Van der Poel «Dat zeg ik nooit. Een WK valt in een vreemde periode, begin februari. Dan ligt het parcours er meestal helemaal anders bij: ik hou rekening met sneeuw en ijs.»


De beste aller tijden

HUMO Wout van Aert doet het niet goed dit seizoen. Dat is wellicht het gevolg van zijn dispuut met ploegleider Nick Nuyens, met wie hij inmiddels heeft gebroken. Zou het jou kunnen overkomen?

Van der Poel «In zijn geval zou ik een jaartje op mijn tanden hebben gebeten, maar er zullen wel wat dingen gebeurd zijn tussen hem en Nuyens. Anders neem je niet zo’n drastische beslissing.»

'Over Wout van Aert: 'In zijn geval had ik een jaartje op mijn tanden gebeten, maar er zullen wel dingen gebeurd zijn tussen hem en Nick Nuyens. Anders verbreek je je contract niet.''

HUMO Kan hij nog een bedreiging voor je zijn op het WK?

Van der Poel «Hij zál een bedreiging zijn. Van Aert schrijf ik nooit meer af voor een WK. Nooit (lacht).»

undefined

null Beeld

HUMO Op dit moment ben je zonder tegenspraak de beste. Niels Albert noemde je in zijn column in Het Laatste Nieuws ‘de grootste veldrijder aller tijden’.

Van der Poel «Leuk om te lezen, maar ik wil me echt niet mengen in die discussie.»

HUMO Een oudemannendiscussie?

Van der Poel (blaast) «Van mij mag Roger De Vlaeminck de grootste aller tijden zijn, daar lig ik niet wakker van.»

HUMO De kans is klein dat jij zoals Rogers broer, Eric De Vlaeminck, zeven keer wereldkampioen wordt of dertien keer de Superprestige wint zoals Sven Nys.

Van der Poel «Ik zie me niet mijn hele carrière lang een volledig seizoen crossen, nee. Die cijfers evenaren wordt moeilijk.»

'Van mij mag Roger De Vlaeminck de grootste aller tijden zijn. Ik lig daar niet wakker van'

HUMO Zo lang zal je niet meer crossen?

Van der Poel «Er zullen elk jaar nog minstens tien crossen, waaronder het WK, op mijn kalender staan. Dat laat ik me niet afpakken. Veldrijden is een uitstekende voorbereiding op het wegseizoen en op het mountainbiken.»

HUMO Ook omdat je hart er ligt?

Van der Poel «Het is wat ik het liefste doe. Qua training is mountainbiken het leukste, maar qua wedstrijd? De cross, zonder discussie. Ook omdat ik daar het beste in ben, dat geef ik eerlijk toe.»

HUMO Nog een citaat van Niels Albert: ‘Sven Nys komt niet aan de knieën van Mathieu van der Poel.

Van der Poel «Da’s ook weer kort door de bocht. Albert verwees naar wat ik in het mountainbiken had neergezet: in bijna elke wedstrijd van de wereldbeker heb ik vorig seizoen op het podium gestaan. Nys heeft dat ook geprobeerd, maar het is hem nooit gelukt.

»Het veldrijden is intussen danig veranderd, het gaat steeds sneller. Laatst maakte iemand me erop attent dat we over het algemeen in een uur tijd een ronde meer rijden. Ik heb voor mijn plezier de cross van Ronse uit 2013 nog eens bekeken: een legendarische moddercross. Na 40 minuten koers zitten ze nog met vijftien man samen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, toch? Na één ronde ligt ongeveer alles al op zijn plek.

»Dat snelle koersen heeft onze generatie erin gebracht. Dat deden wij als jeugdrenners al. Van Aert, Soete, de Sweecks, ikzelf – als het startschot weerklonk, gingen wij er als de bliksem vandoor. We zijn dat blijven doen. Een uur lang zo hard gaan als je kunt, daar komt het op neer.»

HUMO Een uur in het rood, zelfs voor jou?

Van der Poel «Sommige crossen vóélen iets makkelijker aan, maar zeker ben ik niet: ik rij nooit met een hartslagmeter.»

HUMO Rij je zonder hartslagmeter uit angst voor de cijfers op je schermpje?

Van der Poel «Ik heb geen zin in het gedoe: een band rond je borstkas en een horloge om (blaast). Interessant, al die data, maar ik heb er nooit naar omgekeken. Ik vind het fijn een uur lang zonder te rijden.»


Pis en bier

HUMO In de zomer leef je je uit op de mountainbike, maar is dat niet meer waaghalzerij dan sport?

Van der Poel «De downhill parcoursen worden almaar extremer. Er zitten afdalingen in waar nog geen vijf veldrijders naar beneden durven te komen. Dat vind ik wel fijn, eerlijk gezegd. Maar één foutje kan je duur te staan komen, terwijl je aan een valpartij in de cross zelden iets overhoudt.

HUMO Ben je in je hart niet meer een mountainbiker dan een veldrijder?

Van der Poel «Ik snap wat je bedoelt: ik rijd graag naar beneden. Maar de snelheid ligt hoger in het veldrijden, zelfs in de afdalingen. En ik hou van snelheid.»

HUMO De sfeer rond het mountainbiken is wel amicaler.

Van der Poel «Je hebt geen clans die elkaar naar het leven staan. Vroeger was het hard tegen hard: de clan-Wellens tegen de clan-Nys. Dat is verminderd.»

HUMO Geen clan-Van Aert tegen de clan-Van der Poel?

Van der Poel «Nee, en hopelijk blijft dat zo. In het mountainbiken wordt iedereen, van de eerste tot de laatste, aangemoedigd. Liefhebbers komen op de wedstrijden af, terwijl je bij het veldrijden weleens mensen zag die enkel kwamen om te drinken.»

HUMO Dat heb jij aan den lijve ondervonden op het WK in Zolder, waar je spuug en bier over je heen kreeg.

Van der Poel «Alles, eigenlijk.»

HUMO Wat dan nog?

Van der Poel «Er zat ook pis bij, is me achteraf verteld.»

HUMO Je was piepjong toen, 21.

Van der Poel «Mijn tweede WK bij de profs. Aan het einde van de race heb ik zelfs mijn best niet meer gedaan om op het podium te staan. Daar had ik, na alle toestanden, geen zin meer in.»

HUMO Merk je op zo’n moment dat je een Hollander bent, ook al woon je in Kapellen en heb je een Vlaams lief?

Van der Poel «Ik kan goed relativeren. Ik heb die wedstrijd verloren omdat ik met mijn voet in het wiel van Van Aert had vastgezeten en daarna te lang mijn hoofd heb laten hangen.»

HUMO Afgelopen jaar werd je derde op het WK mountainbiken. Je stond te blinken op het podium. In het veldrijden zou je niet zo stralen met brons om je hals.

Van der Poel «Ik was trots op mijn prestatie, maar tegelijk teleurgesteld. Ik werd opgehouden bij de start en verloor een halve minuut. Uiteindelijk eindig ik op 8 seconden. Wat als ik dat gat niet dicht moet rijden?»

HUMO Dan win je?

Van der Poel «Ik was er dicht bij geweest.»

HUMO In het mountainbiken wil je op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 goud pakken.

Van der Poel (knikt) «Daar mik ik op. Het is best mogelijk dat ik daarna zeg: ‘Het is goed geweest.’»

HUMO Waarom ben je daar zo op gebrand?

Van der Poel «Olympisch kampioen ben je voor het leven.

»Ik wilde het in 2016 al eens proberen, maar door een knieblessure is dat toen in het water gevallen. Zo wilde ik niet stoppen. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik het kon. Het jaar daarop reed ik in mijn eerste wereldbekerwedstrijd van plek 90 naar plek 8, ondanks een gebroken derailleur en een valpartij.»

'Ik ben eerzuchtig, maar dat is een goede eigenschap: iets écht willen, op sommige momenten zelfs ten koste van alles en iedereen.'

HUMO Kenners noemen dat je grootste prestatie.

Van der Poel «Ik ook. (Plechtig) Daar heb ik me bevrijd van alle frustratie van het jaar daarvoor. Toen was ik nog uit koers genomen omdat de eerste me dreigde te dubbelen.»

HUMO Was je vernederd?

Van der Poel «Het voelde níét fijn aan.»

HUMO Je bent eerzuchtig, hè.

Van der Poel «Dat moet voor een kampioen, als ik mezelf zo mag noemen. Ik vind het een goede eigenschap: iets écht willen, op sommige momenten zelfs ten koste van alles en iedereen.»

HUMO Dit veldritseizoen lijkt één lange campagne van eerzucht.

Van der Poel «Dat was het vorig jaar al – in dat opzicht is het misschien goed het WK te verliezen (lacht). Nee, laat maar zo, ik wil liever nog een keer winnen.»

HUMO Is eerzucht een eufemisme voor wraak?

Van der Poel «Na wat me op het WK in 2017 is overkomen, met al die lekke banden, wel. Daarna heb ik elke wedstrijd gereden zo hard als ik kon. Dat heb ik nu veel minder.»

HUMO Nu rijd je ook alles kapot, hoor.

Van der Poel «Dat komt omdat het mountainbiken me sterker heeft gemaakt. In mijn hele carrière in de cross ben ik geen vijf keer zo kapot aan de meet gekomen als in het mountainbiken.»

'Ik ben sterker geworden door het mountain­biken. In mijn hele carrière in de cross ben ik geen vijf keer zo kapot aan de meet gekomen als in het mountain­biken.'

HUMO Het blijft anders wel een onvergetelijk beeld hoe je, een jaar geleden, na de aankomst in de Koppenbergcross minutenlang voor dood op de grond bleef liggen.

Van der Poel «Dat was één van die vijf keer.»

HUMO Akelig beeld.

Van der Poel «In Zonhoven en Namen heb ik dat ook gehad, telkens na een sprint tegen Van Aert. Ik kan enorm diep gaan als het om winst gaat. Het laatste restje uit mijn lichaam halen. Tot de meet, daarna val ik om. Maar wees gerust, na enkele minuten is het weer oké.»

HUMO Naar het schijnt krijg jij minder startgeld dan Van Aert.

Van der Poel «Is dat zo?»

HUMO Dat zei Koen Monu, de organisator van de cross in Mol: ‘Mathieu boek ik voor 8.500 euro, Wout voor 9.500 à 10.000 euro.’

Van der Poel «Dat is die regenboogtrui, hè.»

HUMO Een heel jaar meer verdienen op basis van één dag?

Van der Poel «Belachelijk, maar zo is het nu eenmaal. Ik ben er niet gefrustreerd door, die trui heeft nu eenmaal veel waarde in het wielrennen.»

HUMO Je hebt wel een beter contract dan Van Aert.

Van der Poel «Ik weet niet wat hij verdient, maar ik heb nu een heel goed nieuw contract, tot december 2022.»

HUMO Daarmee verdien je 1 miljoen euro per jaar.

Van der Poel (knikt) «Ben ik heel tevreden mee, zeker omdat ik zoveel vrijheid heb. Er is niet één ploeg die me hetzelfde zou betalen om drie disciplines uit te oefenen.»

HUMO Wat alles welbeschouwd waanzin is.

Van der Poel «Dat is juist. Maar het zal wel mijn waarde zijn, anders betalen ze het niet.»

HUMO Dat geld wordt opgehoest door het bescheiden Corendon-Circus. Klopt het dat Team Sky ook naar jouw diensten heeft gehengeld?

Van der Poel «Ik heb ge-sms’t met Servais Knaven (ploegleider bij Sky, red.). Maar de meeste teams hadden snel door dat ik hier zou blijven. Ik voel me hier goed en het klikt met de ploegleiding. Voor mij is het belangrijk dat het gezellig blijft.»

'Ik verdien 1 miljoen euro per jaar. Dat is heel veel, maar als de ploeg het wil betalen, ben ik dat bedrag vermoedelijk wel waard'

HUMO Ben je weg als er een hoger bod komt?

Van der Poel «Een extreem bod wil ik in overweging nemen. Maar het is niet zo dat ik voor 1,5 miljoen euro naar een andere ploeg zou gaan.»

HUMO 2 miljoen is de ondergrens?

Van der Poel «Als je iemand vindt, laat het me weten (lacht). Nee, ik ben van plan mijn contract uit te doen.»


Te dik voor de tour

HUMO Hoe belangrijk is de funfactor in je leven?

Van der Poel «Fun staat altijd voorop. De combinatie van drie disciplines zou lastig zijn voor sommige renners, maar voor mij is het leuk. Wanneer ik twee weken lang op de weg gefietst heb, verlang ik ernaar weer op mijn crossfiets te stappen. Het gaat spelenderwijs, maar ik train hard.»

undefined

null Beeld

HUMO Je vertoont alle kenmerken van de hoogbegaafde wielrenner: je kunt alles, maar je bent ook snel verveeld.

Van der Poel «Dat zegt Christoph ook: ‘Jij moet altijd nieuwe uitdagingen hebben.’ Daarom probeer ik nu het klassieke voorjaar zónder Parijs-Roubaix. Anders heb ik volgend jaar niets meer om naar uit te kijken.

»In een interview zei Peter Sagan laatst: ‘Ik ben blij dat ik nog maar een paar jaar moet rijden.’ Ik kan me daar wel in vinden: er is zoveel leuks te doen buiten het wielrennen. Wielrennen is voor velen té belangrijk. Het is maar wielrennen, denk ik dan.»

HUMO Vreemd dat je op 23-jarige leeftijd naar het einde snakt: het zou voor jou nog allemaal moeten beginnen.

Van der Poel «Ik kijk heel erg uit naar wat na het wielrennen komt. Maar goed, misschien praat ik over enkele jaren helemaal anders.»

HUMO Waar kijk je naar uit: vastgoed en auto’s?

Van der Poel «Vastgoed niet echt. Wat meer met de motor rijden, aan uithoudingswedstrijden of triathlons deelnemen. Als het maar sport is. Ik zie mezelf niet, zoals Niels Albert of Bart Wellens, opeens niets meer doen en uitzetten.»

HUMO Maar eerst nog een grote ronde winnen? Of heb je die droom opgegeven?

Van der Poel «Ik heb nooit gedacht dat ik de Tour, Giro of Vuelta kon winnen.»

HUMO Je kunt waanzinnig goed klimmen.

Van der Poel «Ik kon goed klimmen bij de jeugd, nu ben ik daar te zwaar voor.

HUMO Wat is je competitiegewicht?

Van der Poel «Ongeveer 75 kilogram voor 1,84 m. Om nog meer af te vallen moet ik spiermassa verliezen, daar begin ik niet aan.»

HUMO Eddy Merckx was niet superlicht, Miguel Indurain ook niet.

Van der Poel «Heb je dat stuk in de krant gelezen over het gemiddelde gewicht van wielrenners in vergelijking met 20 jaar geleden? Dat is ontzettend gezakt. Lance Armstrong, geen grote man, woog meer dan 70 kilogram. Dat is nu anders: Team Sky probeert de laatste grammen vet van zijn renners te verbranden. Ook Tom Dumoulin heeft veel gewicht verloren om beter te kunnen klimmen. Maar ik zie het mezelf niet doen. De eerstkomende 5 jaar rijd ik geen grote ronde voor het eindklassement.»

HUMO Hoeveel weegt Dumoulin?

Van der Poel «68 kilogram, terwijl hij iets groter is dan ik. Hij staat echt héél mager.

»Ik vind het een moeilijke keuze: win je het liefst drie etappes in de Tour of het eindklassement zonder ritwinst? Soms heeft een Tourwinnaar niet één keer zijn handen in de lucht gestoken, zoals Chris Froome in 2017 deed. Ik heb veel respect voor zijn prestatie, maar het begeestert mij niet.»

HUMO Jij bent natuurlijk een halve Fransman.

Van der Poel «Mijn moeder is een Française, ja.»

HUMO Zou dat in Frankrijk niets losmaken, de kleinzoon van de eeuwige tweede, Raymond Poulidor, die voor Tourwinst gaat?

Van der Poel (lacht) «De kans is groot, ja.»

HUMO Het zou kunnen dat ze het parcours voor jou uitstippelen. Dat doen ze nu ook al voor Romain Bardet.

Van der Poel «Voor mij zou het pas goed zijn als ze alle bergen uit het parcours knippen (lacht). Nee, het is erg dat ze het parcours boetseren naar de wensen van één of twee renners.»

HUMO Wil je minstens zoveel klassiekers winnen als je vader?

Van der Poel «Als ik voor zijn palmares kan tekenen, doe ik het.»

HUMO Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Classica San Sebastian.

Van der Poel «En vijf keer tweede op het WK veldrijden (lacht).»

HUMO Volg je Remco Evenepoel?

Van der Poel «Ik was zelf een goede junior, ik was ook wereldkampioen in die categorie, maar wat hij heeft gedaan is ongezien: BK, EK, WK – in het tijdrijden én op de weg. En dan nog met zoveel overmacht. Dat heeft niemand hem ooit voorgedaan.»

HUMO Is het verstandig, op je 18de naar de profs overgaan?

Van der Poel (twijfelt) «Eigenlijk heb ik hetzelfde gedaan, maar dan in het veld. Het gevolg was dat ik me niet meer kon opladen voor de wedstrijden bij de beloften. Zo gaat dat: als je er eenmaal van geproefd hebt, wil je niet terug.

»Ik heb zijn wedstrijdschema in de krant zien staan. Ze sparen hem, dat is goed. Maar Evenepoel zal niet naar huis worden gereden.»

HUMO Wat is het moeilijkste wanneer je, als jonge gast, door iedereen wordt erkend als groot talent?

Van der Poel «Rustig blijven (lacht). Het is niet slecht als mensen rondom je je een beetje intomen. Ik moet nog steeds ingetoomd worden.»

HUMO Je hebt de reputatie dat je naar niemand luistert.

Van der Poel «Het is verbeterd (lacht). Het mooiste bewijs: als het van mij had afgehangen, had ik begin dit seizoen in Amerika gecrosst. In samenspraak hebben we besloten later aan het seizoen te beginnen, en gelukkig maar: voor hetzelfde geld was ik nu al op geweest.»

HUMO Hoe groot is de rol van je vader in je carrière?

Van der Poel «Groot: hij zorgt voor het materiaal, hij rijdt met de camper, hij staat in de materiaalpost. Maar het is niet zo dat hij me nog dingen bijleert. Dat heeft hij in het begin gedaan, maar we zijn allebei eigenwijs, dus dat kon niet blijven duren. Als hij mijn banden op de juiste spanning zette, liet ik er nog wat lucht uit.»

HUMO Is het nog makkelijk voor jou om jong te zijn?

Van der Poel «Op weg naar de volwassenheid heb ik een stap overgeslagen. Uitgaan, bijvoorbeeld, heb ik niet gedaan. Maar ik heb daar zoveel andere dingen voor teruggekregen dat ik geen spijt heb. Hoeveel mensen kunnen op jonge leeftijd al hun eigen auto kopen?

»Ik heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Ik ga graag weg met vrienden, maar na twee of drie keer is het genoeg. Ik zie het mezelf niet elke week opnieuw doen.»

HUMO Je staat erom bekend dat je all the way gaat als je uitgaat.

Van der Poel «Oei, dat is juist, ja (lacht).»

HUMO De hele nacht doortrekken?

Van der Poel «Als ik het haal (lacht). In alles wat ik doe, ben ik extreem. Ook in het uitgaan, maar ’s anderendaags zit ik alweer op de fiets.»

HUMO Wat wil je nog bereiken?

Van der Poel «Ik hoop dat ik nog lang plezier heb in het fietsen en in alles wat ik onderneem. Dat is het belangrijkste: als het plezier weg is, is het voorbij.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234