'Matroesjka's 2': Luk Wyns & Axel Daeseleire doen een broekje open

'Mannen zijn nog nooit zo verward geweest als nu.' Hebben Luk Wyns en Axel Daeseleire, de klootzakken uit 'Matroesjka's', geen last van.

Gedachteloos uit het raam staren is er voor mij niet bij. Er is altijd wel iets dat ik me kan afvragen, bijvoorbeeld: hoe is het met de Antwerpse entrepreneurs van 'Matroesjka's' gesteld? Ray Van Mechelen (Peter Van den Begin) en Eddy Stoefs (Luk Wyns) hebben drie jaar gebromd. Uit de sterke eerste aflevering van de tweede serie blijkt dat ze weer op vrije voeten zijn. Hun voormalige associé Jan Verplancke (Axel Daeseleire) heeft gedurende hun gevangenisstraf zaken in Thailand gedaan, vrouwenhandel as usual, met hún spaarcenten welteverstaan, een beginkapitaal dat hij zich, zonder een krimp te geven, wederrechtelijk heeft toegeëigend. Van Mechelen en Stoefs reizen in allerijl naar Thailand af, waar ze ineens een schaduw werpen op Jan Verplancke, die aan de rand van een zwembad, te midden van rondslingerende lustobjecten, aan het zonnebaden is. Ook in de vrouwenhandel moet inspanning door ontspanning worden gevolgd. Het spreekt vanzelf dat Verplancke nog niet jarig is.

Axel Daeseleire daarentegen wordt deze maand veertig, en Luk Wyns in januari van volgend jaar al vijftig. Terwijl ze de foyer van de Antwerpse Bourla betreden, stralen ze met behulp van een streepjescolbert en een snelle zonnebril een licht maffieuze glamour uit. Dat wekt meteen vertrouwen, zodat ik het oriënterende voorspel oversla en vraag:

HUMO Veertig en vijftig: het zijn ronde getallen waar stervelingen weleens bij stilstaan. Jullie ook?

Axel Daeseleire «Eén ding is zeker: ik ben verre van gearriveerd. Als ik terugkijk op de afgelopen vijftien jaar kan ik objectief denken dat ik veel heb gedaan - mijn cv is goed gevuld - maar naar mijn gevoel is het te weinig. Ik kan niet anders dan het huizenhoge cliché onderschrijven: 't gaat allemaal zo verdomd snel - ineens moest ik vaststellen: 'Tedju, ik word veertig.'»

Luk Wyns «In het Raamtheater hoor ik Bert André de loop van het leven nog met paardrijden vergelijken: eerst trappel je een tijdlang ter plekke, je gaat over op draf, en daarna op galop. Hoe ouder je wordt, hoe sneller dat paard rent - het sleurt zijn ruiter mee, hoewel hij de teugels in handen meent te hebben. Maar ik heb in mijn privéleven een vertragingsmechanisme toegepast, een soort noodgreep die mij de aangename illusie geeft dat ik herbegonnen ben, of beter: dat herbeginnen mogelijk is: ik ben opnieuw vader geworden.»

HUMO Denk jij weleens over het vaderschap, Axel?

Daeseleire «Mijn ideeën daarover zijn veranderd. Ik zeg niet dat ik nu rijp ben voor een gezin, maar ik durf er toch al rekening mee te houden dat het ooit zover zal komen, al is 'Wanneer?' ook weer geen vraag die mij constant bezighoudt. Er zijn wel steeds meer mensen die me die vraag stellen, maar dat soort belangstelling motiveert mij niet bijzonder. 't Moet mij overkomen. Ik woon nu al een aantal jaren alleen, laat ik eerst maar naar vaste verkering uitkijken (lachje).»

Lees het volledige artikel in Humo.

'Matroesjka's': de beste scènes

Na het bekijken van deze scène met de immer prikkelbare Peter Van den Begin en een nog lichter ontvlambare Tom Van Dyck is er weinig reden om nog heimwee te hebben naar The Sopranos.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234