null Beeld

'Matroesjka's' wint de Ha! van Humo 2008

De Ha! van HUMO 2008, een gesculpteerde H en een geldprijs van 5.000 euro die de HUMO-redactie elk jaar uitreikt aan het beste Vlaamse televisieprogramma van het afgelopen jaar, gaat naar 'Matroesjka's'.

Redactie

Met hun excellente regie en sterke scenario wisten regisseurs Marc Punt en Guy Goossens in 'Matroesjka's' goed de ranzige wereld van de vrouwenhandel te vatten, en daders én slachtoffers een gezicht te geven. Samen met de uitmuntende, geloofwaardige dialogen en dito acteurs (tot in de kleinste bijrol prima gecast) maakte dat van 'Matroesjka's' een fictiereeks die vér het nationale niveau overstijgt - en zelfs de moord op hun sleutelpersonage Ray Van Mechelen kon dat niveau niet naar beneden halen.

'Ik geloof in dit geboefte en in de morsige sfeer waarin de regisseurs het laten gedijen. En ik geloof nu al meer in 'Matroejska's', in alle opzichten een misdaadserie van nú, dan ik ooit in 'Flikken', 'Witse', 'Aspe', 'Rupel' en 'Zone Stad' heb geloofd,' schreef Humo's Dwarskijker destijds na aflevering 1. Twee ijzersterke seizoenen later hoeft hij daar geen woord van terug te nemen.

De ploeg van 'Matroesjka's' zal de Ha! in ontvangst nemen op de plechtige uitreiking.

Hoe blij zijn Marc Punt en Guy Goossens, de bedenkers, scenaristen én regisseurs van de reeks?

Marc Punt «Heel blij.»

Guy Goossens «Meer nog: uitzinnig blij!» (lacht)


Punt «Zeker omdat dit al de tweede reeks van 'Matroesjka's' is. Nooit verwacht dat dit ons nog in de schoot zou vallen, geweldig!»

HUMO Wat je zegt: 'Matroesjka's' is een pak harder dan alle voorgaande Vlaamse dramareeksen samen. Was het van bij het begin de bedoeling om te breken met de ietwat gezapige Vlaamse televisietraditie?

Punt «Mja. We wilden iets maken dat in de lijn lag van onze eigen favoriete misdaadfilms en -reeksen, maar in Vlaanderen bestond gewoonweg géén versie van pakweg 'Goodfellas'. Het Amerikaanse televisie- en filmdrama grossiert in maffiosi met witte boorden, wij hadden alleen de vrouwenhandel - een typisch Belgisch fenomeen uit de jaren negentig. Die misdadigers woonden allemaal rond het Falconplein, spraken plat Antwerps en propageerden een soort van middenstandscriminaliteit - in een ander leven waren ze ongetwijfeld bakker of slager geworden. Met dat gegeven zijn we aan de slag gegaan.»

HUMO De tweede reeks van 'Matroesjka's' is minstens even goed, zoniet béter dan de eerste.

Punt «Blij dat te horen. We hadden de lat nog hoger gelegd dan voor het eerste seizoen: we hebben meer en langer in het buitenland gedraaid, bijvoorbeeld. Al viel dat uiteindelijk wel mee: we wisten al hoe het er in het buitenland aan toe ging, en daar kun je dan je voordeel mee doen. De eerste keer was het zwemmen in het ondiep: voor de casting van de eerste reeks reisden Guy en ik af naar Rusland en Litouwen om daar uit te leggen dat we een reeks willen maken over twee mannen die - heb je 'm? - in Oost-Europa meisjes gaan ronselen om te komen dansen in Westerse discotheken. Probeer ze dan maar eens te overtuigen dat je daar écht bent ter voorbereiding van een televisiereeks: niet moeilijk dat veel meisjes gewoon schrik van ons hadden (lacht). Dat ging nu een stuk vlotter: we konden ze gewoon een paar afleveringen laten zien.»

Goossens «Dit keer moesten we vooral rekening houden met de corruptie in Oekraïne, Bulgarije en Thailand. Als je in België 's nachts wil draaien, moet je de overuren van de politiediensten betalen; in Oekraïne moet je producent eerst met de politie gaan onderhandelen of het wel kan. En dan kan het nog zijn dat je op de set wordt lastiggevallen door agenten, die pas weer vertrekken als je ze veertig dollar toestopt.»

Punt «Kortom: in ons buitenlands budget stond dit keer ook de vermelding 'steekpenningen'. Eerst schrik je daarvan, maar na twee draaidagen weet je dat het niet anders kan. Zo wérkt het daar.»

Goossens «Ook grappig: we hebben onze zorgvuldig geschoten filmrollen het land uit moeten smokkelen. Er was gewoonweg geen legale manier om de belichte pellicule binnen de twee maanden in België te krijgen.»

Punt «De manier waarop we dat geflikt hebben, was voer voor een slechte B-film: we werden opgehaald door een blondine in een zwarte Mercedes, vervolgens zijn we door een figuur in uniform met een lading sterren op zijn mouw door de douane geloodst. Ongelofelijk, eigenlijk.»

HUMO Slotvraag vanwege de voltallige Humo-redactie: brengen jullie de paaldanseressen mee naar de uitreiking?

Punt (lacht) «De meeste van hen wonen helaas in verre buitenlanden als Kiev, Moskou of Bankok, maar als jullie de nodige fondsen ter beschikking stellen: beloofd!»


HUMO Dan is die 5000 euro alvast goed besteed. Tot dan!

(kt)

'Matroesjka's': bekijk een legendarisch fragment uit de eerste serie

Een scène met de immer prikkelbare Peter Van den Begin en een nog lichter ontvlambare Tom Van Dyck.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234