Matthias Dobbelaere-Welvaert, Andries Beckers en Alex Agnew Beeld WTTAA
Matthias Dobbelaere-Welvaert, Andries Beckers en Alex AgnewBeeld WTTAA

PodcastWelcome to the AA

Matthias Dobbelaere-Welvaert bij Alex Agnew: ‘Leef de maatregelen na om je privacy te redden’

Iedere zondag op Humo: ‘Welcome to the AA’, de podcast van Alex Agnew en zijn partner in crime Andries Beckers, die elke week een andere gast ontvangen voor een goed gesprek. Deze week wordt er geskypet met jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert.

Redactie

Staat onze privacy onder druk door de coronamaatregelen? Wat is de prijs die we we willen betalen om weer ‘normaal’ te kunnen leven? Sterker nog: moeten we daar in de eerste plaats al onze privacy voor opgeven? Ook deze week bellen Andries Beckers en Alex Agnew weer met een bekend gezicht, en deze keer is dat privacy-specialist Matthias Dobbelaere-Welvaert.

Verder heeft Andries het over de driedelige docureeks ‘In de ban van Tchernobyl’ (VRT) en bespreekt hij de recent uitgekomen documentaire ‘Diego Maradona’, over het leven van een van de beste voetballers ooit. Alex laat de B-films een weekje voor wat ze zijn en neemt in deze episode het grandioze misdaadepos ‘The Godfather’ onder de loep.

Een greep quotes uit het interview met Matthias Dobbelaere-Welvaert:

MATTHIAS DOBBELAERE-WELVAERT «Wat je vandaag ziet is een soort techno-optimisme; het geloof dat technologie alles kan en moet oplossen. Daardoor gaan we steeds meer technologische oplossingen uitvinden, van drones met warmte-sensoren tot surveillance-apps op je telefoon.

»(...) Het is absoluut niet wetenschappelijk bewezen dat alle draconische maatregelen gaan helpen tegen deze pandemie. In Zuid-Korea en Singapore, waar ze corona-apps gebruiken, is er ook een heropflakkering van het virus geweest.

»(...) Wat die historische samenwerking inzake apps tussen Google en Apple betreft; ik vraag me af of ze die apps er weer gaan afhalen als de pandemie over is? Men bezit al zoveel van onze data.

»(...) Ik ben ongerust. Wat als ze zulke data in de toekomst gaan doorgeven aan bijvoorbeeld verzekeringskantoren? Of aan je werkgever?

»(...) Men gebuikt hetzelfde argument als na de aanslagen in Brussel: we moeten rechten en vrijheden inleveren voor onze veiligheid. Maar hebben de afschaffing van die anonieme simkaarten en die ANPR-camera’s dan zoveel opgeleverd?

»(...) Mijn advies aan iedereen is om de maatregelen die er nu zijn te volgen, zodat de overheid geen draagvlak krijgt om die draconische maatregelen te installeren.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234