null Beeld

Mauro in de mist: 'Verschrikkelijk goed'

Mauro Pawlowski

Frank Zappa noemde The Shaggs 'better than The Beatles', en dat was maar half spottend bedoeld.

Hoe wordt men succesvol? Zelf ben ik er nooit helemaal achter gekomen, dus zoek ik het eens op: ‘How to achieve success’ genereert 296 miljoen resultaten op Google.

Blijkbaar is het dus allesbehalve een groot geheim. Dat ik hier niet eerder van wist, verdomme. Al dat nodeloos geploeter gedurende de mooiste jaren van mijn leven. Niemand vertelt mij ooit wat. Maar goed, beter laat dan nooit, denk ik dan maar.

De telefoon en deurbel gaan uit, de gordijnen dicht. Handenwrijvend van voorpret zit ik voor de computer, starend naar de eerste zoekresultaten. O wijsheid, daal als vruchtbare taal! Ik registreer. ‘Accepteer dat het leven onfair is.’ ‘Overwin afwijzing.’ ‘Geef niet op.’ ‘Ontwikkel een open perspectief.’ ‘Ken jezelf.’ ‘Denk anders.’ ‘Zonder passie geen energie’ (deze goeie laatste uit ‘8 inspirerende woorden van Donald Trump’). Helemaal juist allemaal en 100% waar. Want elk van deze tips is perfect toepasbaar op één van de prachtigste succesverhalen uit de naoorlogse muziekgeschiedenis. Jongens en meisjes van de wereldwijde vakjury, sta op en kniel neder, want hier zijn: The Shaggs. Eerste grove misvatting: The Shaggs (1968-1975) zou de meest waardeloze groep aller tijden geweest zijn. Tweede schandalig misverstand: de leden van The Shaggs, de drie gezusters Wiggin, waren de meest talentloze mensen ooit die een bandje zijn begonnen. In een oud artikel uit The New Yorker vraagt iemand zich af ‘of ze refereren naar de heptatonische, hoekige microtonen van de Chinese yayue-muziek en de atonale clusters van Ornette Coleman, of zijn het gewoon wat jongeren met ontstemde prulgitaren?’ Ik zou zeggen: ze waren het onopzettelijk allemaal tegelijk, wat hen net zo subliem maakte. Iets over hun ontstaan: The Shaggs werden opgericht nadat vader Wiggin langs paranormale moederskant voorspeld werd dat zijn dochters tot wereldbefaamde muzikanten zouden uitgroeien. Dus verplichtte hij hen vanaf toen zowat iedere dag te repeteren. Maar vanwege hun wel erg idiosyncratische aanpak qua tienerklanken werden ze bij optredens alleen maar uitgelachen en uitgejouwd. Pa Wiggin bleef evenwel niet bij de pakken zitten en boekte een studiodag voor zijn dochters, wat uitmondde in De Heilige Graal aller DIY-outsiderelpees: ‘Philosophy of the World’. Het is vanwege dit meesterwerk dat u hier van mijn overspannen aanbeveling kunt genieten. En als ik mij toch durf te wagen aan een sowieso hopeloos inaccurate omschrijving, zeg ik: K3 and The Magic Band. Ja, zo verschrikkelijk goed is het. Alleen de postpunkvrouwenbende van The Raincoats kwam later ook maar ergens bij hen in de buurt, op een uiterst knappe, zelfbewuste manier dan wel. Frank Zappa noemde hen ‘better than The Beatles’, en dat was maar half spottend bedoeld. In een lijst van zijn favoriete platen plaatste Kurt Cobain hen op de vijfde plaats. ‘Philosophy of the World’ was niets minder dan een mijlpaal in de geschiedenis van de rock-’n-roll, volgens Lester Bangs. En binnenkort zorgt het fantastische label Light In The Attic voor een luxe heruitgave. Jawel: oma Wiggins voorspelling kwam uit.

null Beeld

Toch fijn dat er nog een 296 miljoen-en-eerste manier bestaat om succesvol te worden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234